در سه روز ابتدایی هفته با توجه به فضای منفی تزریقشده از معاملات هفته قبل، بازار تحتتاثیر فشار عرضه قرار داشت و نماگرهای سهامی در مسیر نزولی قرارگرفتند، اما در دو روز انتهایی هفته بار دیگر بازار با اقبال حقیقیها مواجه شد و شاخصکل موفق شد بار دیگر کانال ۲میلیون و ۸۰۰هزارواحدی را بازپسگیری کند. میانگین ارزش معاملات خرد در هفته گذشته، ۸هزار و ۵۴۹میلیارد تومان بود و ۲هزار و ۶۶میلیاردتومان پول حقیقی نیز وارد بازار سهام شد.
با ادامهدارشدن روند افت شاخصها در تالار شیشهای، این سوال در اذهان سرمایهگذاران ایجادشده بود که آیا بازار مجددا به مانند سال99 یا اردیبهشت 1402، گرفتار ریزش قیمتها شدهاست یا خیر؟ پاسخ به این سوال در ادامه این گزارش و در ابعاد مختلف بررسی خواهدشد. نکته اول این است که بازار سهام در دو ماهه اخیر، رشدی فراتر از متغیرهای بنیادی بازار را تجربه نکرده بود که گرفتار ریزش وحشتناکی شود.
در مرداد99 که بازار گرفتار ریزش دستهجمعی قیمتها شد؛ بازار از نیمه دوم سال98 با رشد قابلتوجه قیمتها همراه شده بود و از خرداد99 به بعد، قیمت بسیاری از سهام موجود در بازار وارد محدوده حبابی شد و طبیعتا پس از رشد بیوقفه قیمتهای تالار شیشهای، افت ممتد سهام در روزهای بعدی نیز چندان امر عجیب و غریبی نبود. در نیمه دوم سال1401 نیز یک روند صعودی در تالار شیشهای آغاز شد که در نهایت منجر به شکستهشدن کلیه سقفهای سال99 شد؛ این رشد نیز در نهایت به اردیبهشت سال1402 منتهی شد و پس از آن بازار گرفتار ریزش فجیع قیمتها شد که بعدها مشخص شد ریزش قیمتها در بورس تهران در میانههای اردیبهشت 1402 در واکنش بهنامه مربوط به افزایش نرخ 40درصدی خوراک شرکتهای پتروشیمی بودهاست.
عدمتقارن اطلاعاتی میان سرمایهگذاران باعث شد که در آن مقطع برخی از سرمایهگذاران قبل از شروع ریزش بازار از آن خارج شوند، بنابراین در آن برهه زمانی نیز دلیل ریزش بازار یک ریسک بنیادی بوده که در اثر تصمیمات خلقالساعه بهوقوع پیوسته بود، اما همانطور که گفته شد در روند صعودی اخیر بازار، حبابی در قیمت سهام شکل نگرفته بود و صعود قیمتها در تالار شیشهای که از اوایل آبان آغاز شد؛ در نتیجه جبران افت قیمت سهام در هفت ماهه نخست سالجاری بود و حتی هنوز هم در سبد برخی از سرمایهگذاران با وجود رشدهای چند وقت اخیر، زیانها جبران نشدهاست، بنابراین بازار از ناحیه چنین متغیرهایی احساس خطر نمیکرد.
از ناحیه ریسکهای بنیادی نیز فعلا خطر خاصی بازار را تهدید نمیکند؛ بازار از بندانواع و اقسام ریسکهای سیستماتیک که در هفت ماهه نخست سالگرفتار آن شد، رها شده و سیاستهای دولت چهاردهم در زمینههای مختلف نیز کاملا به نفع بازار سهام بودهاست، بنابراین همانطور که مشاهده میشود نمیتوان روزهای سرخی که اخیرا در تالار شیشهای تجربه شد را بهعنوان نقطه آغاز ریزش ممتد قیمتها در بورس تهران قلمداد کرد. شاخصکل بورس پس از برخورد به محدوده حمایتی در کانال 2میلیون و 740هزارواحدی، با ورود گروه جدیدی از خریداران به بازار همراه شد و توانست کانال 2میلیون و 800هزارواحدی را بازپسگیری کند و بهنظر میرسد که رشد قیمتها در بازار سهام همچنان ادامهدار باشد.