تاریخ‌سازی انیمیشن ایرانی در اسکار

دنیای اقتصاد شنبه 06 بهمن 1403 - 00:05
فهرست نامزدهای نهایی اسکار ۲۰۲۵ صبح پنج‌شنبه پس از دو بار تمدید مهلت رای‌گیری به دلیل آتش‌سوزی‌های لس‌آنجلس در حالی اعلام شد که برای اولین بار یک انیمیشن ایرانی به این مرحله راه یافته است. «در سایه سرو» ساخته شیرین سوهانی و حسین ملایمی از تولیدات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در میان نامزدهای نهایی شاخه بهترین انیمیشن کوتاه قرار گرفته است.

 این انیمیشن بیست‌دقیقه‌‌ای با تکنیک دوبعدی دستی و به‌صورت فریم به فریم ساخته شده  که یکی از دشوارترین تکنیک‌های ساخت انیمیشن است.داستان «در سایه سرو» درباره پیچیدگی روابط عاطفی در یک خانواده آسیب‌دیده از دوران جنگ است؛ خانواده‌ای متشکل از یک پدر و یک دختر که در منطقه‌ای دورافتاده در حاشیه‌ خلیج فارس زندگی می‌کنند و پدر که در دوران جنگ ناخدا بوده در زمان حمله جنگنده‌ها دچار اختلال استرس پس از سانحه یا بیماری پی‌تی‌اس‌دی می‌شود و… .سبک ساده و درعین‌حال تاثیرگذار این انیمیشن با موسیقی تاثیرگذارش هماهنگی کاملی پیدا کرده و توانسته در رویدادهای مختلفی توجه داوران را جلب کند و جوایز مهمی را از آن خود کند.

 در فهرست نامزدهای نهایی اسکار فیلم «امیلیا پرز» ساخته ژاک اودیار که داستانش درباره یک سلطان مواد مخدر است، با ۱۳ نامزدی در صدر قرار گرفته است. «بروتالیست» ساخته بردی کوربت هم که حماسه‌ای تاریخی درباره مهاجران است، در کنار فیلم «شرور» ساخته جان ام. چو که بازسازی یک نمایش پرطرفدار برادوی است، در ۱۰ رشته نامزد شده‌اند و به طور مشترک در جایگاه دوم از لحاظ بیشترین نامزدی قرار گرفته‌اند. «مجمع کاردینال‌ها» به کارگردانی ادوارد برگر و «یک ناشناخته کامل» به کارگردانی جیمز منگولد هم در ۸ رشته نامزد شده‌اند و در ردیف سوم قرار گرفته‌اند.

آنورا، بروتالیست، یک ناشناخته کامل، مجمع کاردینال‌ها، تل‌ماسه: قسمت دوم، امیلیا پرز، من هنوز اینجا هستم ، پسران نیکل ، ماده، و شرور نامزدهای بهترین فیلم شدند. شان بیکر برای «آنورا»، بردی کوربت برای «بروتالیست»، جیمز منگولد برای «یک ناشناخته کامل»، ژاک اودیار برای «امیلیا پرز»، و کورالی فارژا برای «ماده» نامزدهای بهترین کارگردانی معرفی شدند.

آدرین برودی برای بازی در «بروتالیست» ، تیموتی شالامی برای بازی در« یک ناشناخته کامل»، کولمن دومینگو برای بازی در «سینگ سینگ»، رالف فاینس برای بازی در «مجمع کاردینال‌ها»، و سباستین استن برای بازی در «کارآموز» نیز نامزدهای بهترین بازیگر مرد نقش اول شدند.

سینتیا اریوو برای بازی در «شرور»، کارلا سوفیا گاسکون برای بازی در «امیلیا پرز»، مایکی مدیسون برای بازی در «آنورا»، دمی مور برای بازی در «ماده»،  و فرنندا تورس برای بازی در «من هنوز اینجا هستم» نامزد های بهترین بازیگر نقش زن هستند.

فیلم های «من هنوز اینجا هستم» از برزیل، «دختری با سوزن» از دانمارک ، «امیلیا پرز» از فرانسه ، «فلو» از لتونی و «دانه انجیر معابد» از آلمان هم توانسته‌اند به عنوان نامزدهای بهترین فیلم بین‌المللی این رویداد معرفی شوند.

فلو، درون بیرون ۲، خاطرات یک حلزون، والاس و گرومیت: انتقام پرندگان، و ربات وحشی نامزدهای بهترین انیمیشن بلند معرفی شدند و «مردان زیبا» ساخته نیکلاس کپنس و برشت ون السلند، «آب‌‌نبات جادویی» ساخته دایسوکه نیشیو و تاکاشی واشیو،

«از سرگردانی تا شگفتی» ساخته نینا گانتز و استینت بوسکلوپر، و «آخه!» ساخته پولیت مارکت و لوییس اسپوشه رقیبان فیلم ایرانی «در سایه سرو» به کارگردانی شیرین سوهانی و حسین ملایمی به حساب می آیند که در بخش بهترین انیمیشن کوتاه با هم رقابت می کنند.

بعد از معرفی نامزدها موج انتقادها درباره نادیده گرفته شدن برخی بازیگران و فیلم ها در محافل سینمایی مطرح شد.

در همین رابطه منتقدان می گویند حداقل ۳ بازیگر زن مشهور به‌ رغم شایستگی موفق نشدند در میان نامزدها جایی داشته باشند. طیف وسیعی از منتقدان معتقدند سلنا گومز به خاطر بازی در «امیلیا پرز» باید نامزد می شد و اینکه اصلا بازی او مورد توجه قرار نگرفته بسیار عجیب است. آنجلینا جولی برای «ماریا» و نیکول کیدمن به خاطر بازی در «دختر بچه» از دیگر مغمومان اسکار امسال بودند که پیش بینی می شد در این دوره نامزد شوند اما این اتفاق نیفتاد.

یکی دیگر از شگفتی ها درباره فیلم «مجمع کاردینال‎ها» اتفاق افتاد که حتی در بخش بهترین فیلم هم نامزد شد اما ادوارد برگر در فهرست نامزدهای بهترین کارگردانی جایی نداشت.

همچنین دنزل واشنگتن که پیش از این به عنوان نامزد قطعی برای بازی در نقش منفی «گلادیاتور٢» شناخته می‌شد توسط آکادمی نادیده گرفته شد. منتقدان می گویند قطعا دنی ویلنوو کارگردان «تلماسه» ناکام بزرگ اسکار است که برخلاف تمامی گمانه‌زنی‌ها، نه در شاخه بهترین کارگردانی نامزد شد و نه در شاخه بهترین فیلم‌نامه اقتباسی.

مراسم اسکار امسال در حالی برگزار خواهد شد که بیش از هر چیزی تحت تاثیر آتش‌سوزی‌های اخیر قرار گرفته است. رسانه‌های سینمایی جهان نوشته اند احتمالا مراسم جوایز اسکار امسال کمتر از همیشه حالت جشن و سرور داشته باشد و این وظیفه بر دوش کونا اوبراین مجری این رویداد قرار دارد تا بتواند روحیه حاضران را بالا ببرد. مراسم قرار است در تاریخ ۲ مارس در تئاتر دالبی برگزار شود و مثل همیشه از شبکه ABC پخش خواهد شد و برای اولین بار به‌طور زنده از طریق سرویس استریمینگ هولو نیز قابل مشاهده خواهد بود.

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.