نامه نیوز - «بابک زنجانی» نامی بود که در خلال یک پرونده فساد اقتصادی در دهه ۹۰، پس از شدت گرفتن تحریم های نفتی و البته مطرح شدن لزوم دورزدن این تحریم ها، مطرح شد. او در اسفند ۱۳۹۴ در ازای اتهاماتی از جمله اخلال در نظام اقتصادی، پولشویی کلان با علم به ضربه زدن به نظام اقتصادی کشور و کلاهبرداری از چند بانک، به مواردی همچون اعدام، رد مال به میزان ۱.۹ میلیارد یورو به شرکت ملی نفت محکوم شد. اما دیوان عالی کشور این قید را گذاشت که در صورت استرداد کلیه اموال، وی می تواند از ارفاقات قانونی بهره مند شود. با این حال ۳۰ بهمن پارسال، رئیس قوه قضاییه از رد مال ۱.۹ میلیارد دلاری زنجانی در جریان بازگشت اموال از خارج به داخل کشور خبر داد که حتی از مبلغ بدهی وی نیز بیشتر است. در نهایت اردیبهشت امسال، حکم اعدام وی به ۲۰ سال حبس تبدیل شد. در این راستا و در شرایطی که در ماه های گذشته همواره بازار شایعات پیرامون آزادی زنجانی داغ بوده، هم اینک وی در فضای مجازی یادداشت هایی منتشر کرده که نشان می دهد سودای تاسیس یک بانک ارز دیجیتال و همچنین یک ایرلاین را در سر دارد!
بابک زنجانی از دورزدن تحریم ها تا یک قدمی اعدام
به گزارش خراسان، «بابک زنجانی» از نام های خبرساز تاریخ تحریم های نفتی ایران در دهه گذشته است. او از اوایل دهه ۹۰ شمسی و در ایام اوجگیری تحریمهای ظالمانه علیه جمهوری اسلامی ایران، به دلیل برخورداری از برخی ظرفیتها و دسترسیهای ویژه در خارج از کشور، همکاری با بعضی از نهادها و دستگاهها از جمله وزارت نفت را آغاز کرد. اما در دی ماه ۱۳۹۲ با شکایت وزارت نفت، بازداشت و پس از طی مراحل قضایی محاکمه شد. موضوع شکایت وزارت نفت از بابک زنجانی عبارت بود از: عدم پرداخت وجوه حاصل از محمولههای نفتی دریافتی و عدم عودت ارزهایی که جهت پرداخت بدهی وزارت نفت به پیمانکاران خارجی در اختیارش قرار داشت. وی همچنین با اتهاماتی مانند پولشویی، کلاهبرداری و جعل اسناد نیز روبه رو شده بود. در نهایت و پس از بررسیهای همه جانبه قضایی دادگاه بدوی در اواخر سال ۹۴، زنجانی به اتهام افساد فی الارض از طریق تشکیل شبکه سازمانیافته به اعدام و ردمال به میزان یک میلیارد و ۹۶۷ میلیون و ۵۰۰ هزار یورو در حق وزارت نفت جمهوری اسلامی محکوم شد. پس از اعتراض بابک زنجانی و وکلای او، این حکم در دیوان عالی کشور، مورد بررسی و تأیید مجدد قرار گرفت اما در دادنامه صادره این نکته اضافه شد که در صورت استرداد اموال و جبران خسارات وارده و اظهار ندامت و پشیمانی و توبه، وی استحقاق برخورداری از مقررات ذیل ماده ۱۱۴ قانون مجازات اسلامی را خواهد داشت.
با این حال، اواخر بهمن سال گذشته و در شرایطی که بازگشت اموال بابک زنجانی در برهه هایی به موانع دشواری نیز برخورده بود، رئیس دستگاه قضا از انتقال اموال بابک زنجانی از خارج به داخل کشور خبر داد و برآوردهای اولیه نشان داد که ارزش این داراییها با احتساب اموال قبلی مصادره شده، در مجموع از مبلغ بدهی بابک زنجانی و خسارات وارده بیشتر است.
کمتر از دو ماه بعد از این اتفاق نیز، «جهانگیر» سخنگوی قوه قضاییه خبر داد که در پی درخواست تخفیف مجازات بایک زنجانی، با تایید رئیس قوه قضاییه و موافقت رهبر انقلاب، حکم اعدام بابک زنجانی نقض و تبدیل به ۲۰ سال حبس شده است.
شایعات داغ درباره آزادی بابک زنجانی
پس از اتفاقات رخ داده، تاکنون فضای افکار عمومی نسبت به آزادی این محکوم جنجالی حساسیت داشته و حتی بازار شایعات درباره این پرونده پر سرو صدا نیز داغ بوده است. به عنوان مثال، ۱۱ اردیبهشت امسال، اظهارات وکیل مدافع بابک زنجانی مبنی بر این که باتوجه به تقلیل حکم زنجانی و نیز گذشت بیش از ۱۰ سال از مدت حبس، مطابق قانون وی امکان بهره مندی از آزادی مشروط را داراست، مورد توجه رسانه ها قرار گرفت.
۹ دی امسال نیز کوهپایه زاده وکیل زنجانی تصویری از موکلش در فضای مجازی منتشر کرد که آن، آیه «بسم ا...» دیده می شد و حاوی عکسی بود که زنجانی را بیرون از زندان و پشت میز مذاکره با یک شیخ عرب نشان می داد. بررسی های بیشتر نشان داد که این عکس ابتدا در صفحه منتسب به بابک زنجانی منتشر شده که مکان (لوکیشن) آن چهارراه جهان کودک تهران زده شده بود. چهارراهی که یکی از ساختمانهای بزرگ و معروف یک بانک در آن قرار دارد و گفته میشود اخیراً فروخته شده است. بسیاری از کاربران فضای مجازی از انتشار این عکس «آزادی بابک زنجانی» را برداشت کردند.
واکنش سخنگوی عدلیه: بابک زنجانی نه آزاد شده و نه مرخصی است
یادداشت فوق با واکنش سخنگوی قوه قضاییه نیز روبه رو شد. «جهانگیر» ۱۱ دی در پاسخ به سوالی مبنی بر شایعه آزادی بابک زنجانی از زندان، گفت: با بررسیهای انجام شده مشخص شد که نامبرده از زندان آزاد نشده و در مرخصی به سر نمیبرد؛ لذا موضوعاتی که در فضای مجازی در رابطه با آزادی نامبرده و مرخصی وی مطرح شده مورد تایید نیست.
و اینک ۲ ادعای عجیب در خصوص فعالیت های اقتصادی تازه بابک زنجانی
با وجود همه این شایعات، رصد حساب های منتسب به بابک زنجانی در فضای مجازی حاکی از این است که احتمالاً وی سودای مجدد ورود به عرصه اقتصادی را به خصوص در حوزه هایی جدید در سر دارد.
خبرگزاری فارس گزارش داده که در روزهای اخیر، یادداشتی در فضای مجازی منتسب به بابک زنجانی منتشر شده که خبر از رونمایی از بانکی به نام «بیت بانک» در حوزه رمزارزها می دهد. جالب این که گویا تابلوی این بانک رمزارزی، بر روی ساختمانی در حوالی میدان آرژانتین تهران نیز بالا آمده است. جزئیات این موضوع هم اینک چندان مشخص نیست با این حال، ویدئوهایی که در صفحات مجازی زنجانی در ماه های اخیر بارگذاری شده، حاکی از این است که طراحان ایده مذکور، فعالیت جدی در این عرصه را در آینده ای نزدیک مد نظر دارند. در این رابطه حتی کاربران فضای مجازی مطالبی را نیز منتشر کرده اند از جمله این که بابک زنجانی یک صرافی رمزارزی در انگلستان ثبت کرده و قرار است در ایران هم یک صرافی رمرارزی با عنوانی که اشاره شد، به همراه یک رمزارز خاص (مبتنی بر دلار و مانند تتر) راه اندازی کند.
از سوی دیگر در روزهای اخیر، یادداشت های منتسب به بابک زنجانی از راه اندازی یک شرکت هواپیمایی تحت عنوان «دات وان» خبر داده است با این ادعا که این شرکت جایگاه هوایی کشور را تغییر خواهد داد.
و دیروز نیز یک یادداشت دیگر در فضای مجازی منتشر شد که خبر از قصد احتمالی زنجانی برای ورود به عرصه حمل و نقل خبر می داد. در این یادداشت عنوان شده است: «به زودی... با هزاران نفتکش و تریلی دات وان، جایگاه جاده های کشور را تغییر می دهیم»
شروع مجدد از درون یا بیرون زندان؟
با همه این اوصاف، هم اینک سوالاتی از این دست مطرح است که آیا اساساً این ادعاها پیرامون فعالیت جدید بابک زنجانی صحت دارد؟ در صورت مثبت بودن، آیا قرار است زنجانی از زندان آزاد شود یا طبق اظهارات قبلی وکیل مدافع وی، قرار است به او آزادی مشروط داده شود. یا این که کلاً از درون زندان قرار است دور جدید فعالیت های اقتصادی خود را آغاز کند؟
اگر چه فعالیت اقتصادی هر مجرمی مانند بابک زنجانی با توجه به گذشت دوره محکومیت قطعاً اشکالی ندارد، با این حال، به نظر می رسد باید منتظر توضیحات بعدی مسئولان دستگاه قضا پیرامون این فرد و پرونده جنجالی اش باشیم.
منبع: روزنامه خراسان