قزوین در حال تبدیل شدن به شبه بیابان است

خبرگزاری مهر شنبه 06 بهمن 1403 - 09:41
قزوین- کارشناس محیط زیست گفت: دشت قزوین که به عنوان یکی از قطب‌های تاریخی کشاورزی در ایران به شمار می‌رود تحت تأثیر تغیرات اقلیمی و خشکسالی رفته رفته شبه بیابان می‌شود.

فاطمه صدری در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، با اشاره به وضعیت دشت قزوین و نتیجه خشکسالی در آن اظهار کرد: تغییرات اقلیمی تأثیرات عمیق و گسترده‌ای بر کشاورزی دارند که می‌توان به چند مورد مهم اشاره کرد:

کارشناس محیط زیست عنوان کرد: بارش‌ها ممکن است به طور نامنظم و غیرقابل پیش‌بینی رخ دهند و این تغییرات می‌توانند منجر به خشکسالی‌های شدید یا سیلاب‌های ناگهانی شوند که به تولید محصولات آسیب می‌زند.

وی با اشاره به اثرات افزایش دما مطرح کرد: افزایش دما می‌تواند بر رشد و نمو گیاهان تأثیر منفی بگذارد و برخی از محصولات زراعی ممکن است نتوانند در دماهای بالا به خوبی رشد کنند یا به بلوغ برسند.

این کارشناس مطرح کرد: تغییرات اقلیمی می‌توانند شرایط را برای ظهور آفات و بیماری‌های جدید فراهم کنند، با گرم‌تر شدن هوا، برخی آفات ممکن است به مناطق جدیدی گسترش یابند.

وی ادامه داد: تغییرات اقلیمی می‌توانند باعث فرسایش خاک و کاهش کیفیت آن شوند که به نوبه خود بر تولید محصولات زراعی تأثیر می‌گذارد.

صدری تشریح کرد: با تغییر در دما و الگوهای بارندگی، زمان مناسب برای کشت و برداشت محصولات ممکن است تغییر کند که می‌تواند بر برنامه‌ریزی کشاورزان تأثیر بگذارد.

وی یادآور شد: خشکسالی می‌توانند بر دسترسی به منابع آب تأثیر بگذارند، که این موضوع برای کشاورزی حیاتی است. کاهش آب‌های زیرزمینی و تغییر در الگوهای جاری آب می‌تواند به شدت به کشاورزی آسیب برساند.

کارشناس حوزه محیط زیست تاکید کرد: توجه به این تغییرات و استفاده از روش‌های نوین کشاورزی و مدیریت منابع طبیعی می‌تواند به کشاورزان کمک کند تا با چالش‌های ناشی از تغییرات اقلیمی مقابله کنند.

قزوین کم کم به شبه بیابان تبدیل می‌شود

وی تاکید کرد: دشت قزوین که به عنوان یکی از قطب‌های تاریخی کشاورزی در ایران به شمار می‌رود تحت تأثیر تغیرات اقلیمی و خشکسالی بهره وری خود را از دست داده و رفته رفته شبه بیابان می‌شود.

صدری خاطر نشان کرد: غارت آب، آب‌های آبخوان‌های دشت، توسعه بی ضابطه شهرهای واقع در پشت قزوین، سیل مهاجرت به این خطه مرگ دشت قزوین را تسریع خواهد کرد.

این کارشناس تشریح کرد: مهمترین اقدام در حفاظت از دشت قزوین صیانت از سفره‌های زیر زمینی و اجرای پروژه‌های آبخیز داری، ترویج روش‌های نوین آبیاری و کاهش هدر رفت اب در کشاورزی است.

وی افزود: اگر چه افزایش جمعیت در سال‌های اخیر مصرف آب شهری را افزایش داده و به نظر می‌رسد توقف رشد شهرها توسط ممانعت از تغییر کاربری اراضی کشاورزی نیز از اقدامات مهمی در این راستا خواهد بود.

صدری در پایان گفت: تغییر پارادایم در اقتصاد کشاورزی و توسعه، مهمترین اقدام برای عبور از بحران آب و خطر مرگ دشت قزوین است و با روش‌های کهنه و منسوخ نمی‌توان در برابر ابر چالش‌های زیستی دشت قزوین پیروز شد.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.