سرویس جهان مشرق – دولت دوم دونالد ترامپ حدود یک ماه دیگر رسماً کار خود را آغاز خواهد کرد. پیروزی ترامپ در انتخابات سال ۲۰۱۶ آمریکا مانند یک زلزلهی سیاسی، آمریکا را تکان داد، اما پیشبینی میشود تأثیر پیروزی وی در انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۴ میلادی، از آن هم بیشتر باشد. اگرچه دوستان و دشمنان آمریکا تقریباً به یک اندازه از دورهی اول ریاستجمهوری ترامپ صدمه دیدند، اما ایران یکی از کشورهایی بود که بیشترین آسیب را در دولت اول ترامپ متحمل شد و در عین حال، یکی از بزرگترین شکستهای سیاست خارجی آن را نیز رقم زد. با توجه به «بلوغ سیاسی» نسبی ترامپ طی سالهای اخیر، شناخت کابینهی جدید ترامپ میتواند سرنخهایی را به دست دهد تا تهران دوران احتمالاً متلاطم دولت دوم ترامپ را به سلامت بگذراند. مشرق قصد دارد طی زنجیره گزارشهایی اشخاص مهم در کابینهی مدنظر ترامپ (مشروط به تأیید صلاحیت) و دیدگاههای برجستهی آنها، بهویژه دربارهی ایران، را خدمت مخاطبان محترم معرفی نماید. متن گزارشهای این مجموعه برگرفته از «گزارش بررسی اعضای پیشنهادی کابینه دوم دونالد ترامپ» است که توسط اندیشکده مطالعات آمریکای دانشگاه امام صادق علیهالسلام تهیه شده است. در ادامه، سومین قسمت از این مجموعه را میخوانید که به معرفی «مایکل والتز» مشاور امنیت ملی، «الیز استفانیک» سفیر آمریکا در سازمان ملل، و «پیتر هِگسِت» («هِگسِث») وزیر دفاع پیشنهادی ترامپ، اختصاص دارد. قسمتهای قبلی این مجموعه را میتوانید از لینکهای انتهای همین گزارش بخوانید.
«دونالد ترامپ» نامزد وقت حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، ۶ ژوئن ۲۰۲۴، طی یک مراسم انتخاباتی در کلیسای «دریمسیتی» در شهر «فینیکس» مرکز ایالت آریزونا، سخنرانی میکند. مردم ایران خاطرهی خوشی از دورهی اول ریاستجمهوری ترامپ ندارند و به طور خاص، به خاطر ترور شهید سلیمانی توسط ارتش آمریکا به دستور او، از ترامپ متنفرند. (+)
مایکل والتز، مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ
«مایکل والتز» نماینده فلوریدا که دونالد ترامپ او را به عنوان مشاور امنیت ملی خود انتخاب کرده، یک کماندوی پیشین نیروهای ویژه آمریکا و نماینده سه دورهی کنگره است. او از ابتدای ورود به کنگره به عنوان یک جنگطلب در زمینه مسائل امنیت ملی شناخته میشد. والتز که پس از انجام چندین دوره خدمت جنگی در افغانستان و آفریقا، چهار نشان ستاره برنزی دریافت کرده، سوابقش نمایانگر نوعی از محافظهکاری است که روزگاری نماینده اصولگرایی در سیاست خارجی در حزب جمهوریخواه بود. در دوران حضورش در پنتاگون، به عنوان مشاور دفاعی در دوران وزارت دفاع دونالد رامسفلد و رابرت گیتس فعالیت کرده و همچنین به معاون رئیسجمهور وقت، دیک چنی، در زمینه مقابله با تروریسم مشاوره داده است.
«مایکل والتز» (راست) نمایندهی ایالت فلوریدا در مجلس نمایندگان کنگرهی آمریکا از سال ۲۰۱۹، در کنار «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا. والتز اولین عضو نیروی ویژهی ارتش آمریکا، موسوم به «کلاهسبزها»، است که به عنوان نمایندهی کنگره انتخاب شده است. (+)
والتز در دوره حضورش در کنگره، دکترین امنیت ملیای را مطرح کرده که به طور فزایندهای با جهانبینی ترامپ هماهنگ است. به عنوان عضو کمیتههای نیروهای مسلح، اطلاعات و امور خارجی، به طور مداوم از متحدان ناتو به دلیل عدم پایبندی به تعهدات نظامیشان انتقاد کرده و رویکردی سختگیرانه نسبت به چین و ایران اتخاذ کرده است. ارتباطات عمیق او با دولت ترامپ باعث شده که به عنوان فردی با دوستی نزدیک با ترامپ شناخته شود. در واقع، او در سال اول حضورش در کنگره توجه دولت ترامپ را جلب کرد و در سال ۲۰۲۰ یکی از اعضای گروه جمهوریخواهانی بود که پس از حمله پهپادی ترامپ به فرمانده سپاه قدس ایران و ترور شهید حاج قاسم سلیمانی، به کاخ سفید دعوت شدند تا گزارشی محرمانه درباره این تصمیم دریافت کنند.
جولیا نشیوات، همسر والتز، نیز در دولت اول ترامپ مشاور امنیت داخلی بود. از وقتی مایکل والتز در سال ۲۰۱۹ به نمایندگی از منطقهای در شرق فلوریدا وارد کنگره شد، دیدگاههای جنگطلبانهای درباره ایران و چین و همچنین در خصوص مکزیک و افغانستان از خود نشان داده است. بهویژه او بهشدت مخالف خروج سریع نیروهای آمریکایی از افغانستان در دوران ریاستجمهوری بایدن بود و در مصاحبهای پس از این خروج گفته بود: «هیچکس نمیتواند برای من، حتی این دولت، برنامهای واقعی برای مقابله با تروریسم ارائه دهد، بدون اینکه ما در آنجا حضور داشته باشیم.» همچنین، در دوران دولت ترامپ، او مخالف خروج بدون شرایط نیروهای نظامی از افغانستان بود و قانونی را معرفی کرد که کاهش قابلتوجه نیروها در افغانستان را تنها با تأیید رئیس سازمان اطلاعات ملی ممکن میساخت، مشروط بر اینکه طالبان هیچگونه ارتباطی با القاعده نداشته باشد.
در سال ۲۰۲۳، آقای والتز رهبری تلاشها برای معرفی قانونی را بر عهده گرفت که به رئیسجمهور اجازه میداد علیه کارتلهای مواد مخدر مکزیک به خاطر قاچاق، تولید و توزیع فنتانیل از نیروی نظامی استفاده کند. این لایحه مشابه اختیارات جنگی بود که پیشتر به رئیسجمهور سابق آمریکا، جورج بوش برای حملات به افغانستان و عراق اعطا شده بود. آقای والتز از حامیان سرسخت ترامپ است و از تلاشها برای لغو نتایج انتخابات ۲۰۲۰ نیز حمایت کرده است. او در مسائل سیاست خارجی به یکی از چهرههای برجسته در شبکه فاکس نیوز تبدیل شده و به طور گستردهای در کنگره به عنوان فردی تندرو در مقابل چین و ایران شناخته میشود. در زمینه چین، والتز شهرت خود را به عنوان یکی از حامیان اصلی اتخاذ مواضع سختگیرانه در برابر این کشور تثبیت کرده است. او در زمینه کاهش وابستگی آمریکا به مواد معدنی تأمینشده از چین، نقش برجستهای ایفا کرده و به دلیل منشأ بیماری کووید-۱۹ در چین و وضعیت مسلمانان اویغور، خواستار تحریم بازیهای المپیک زمستانی ۲۰۲۲ در این کشور شد.
«مایکل والتز» هنگام خدمت در افغانستان. والتز در ارتش آمریکا و سپس گارد ملی ایالت فلوریدا تا درجهی سرهنگی ترفیع پیدا کرده است. (+)
والتز همچنین منتقد جدی سیاستهای امنیتی دولت بایدن در قبال ایران است و در مسائل هستهای ایران، از تهدید اقدام نظامی به عنوان ابزاری بازدارنده حمایت کرده است. نظر او دربارهی نحوه برخورد با ایران این است که آمریکا باید از تهدید معتبر نظامی علیه ایران استفاده کند و نیروهای نظامی خود را به منطقه گسیل دارد تا بازدارندگی ایجاد کند. علاوه بر این، او از فروش یا اهدا سلاحهای خاص و پیچیده به رژیم صهیونیستی برای نابودی تأسیسات هستهای ایران حمایت میکند. در زمینه سیاست خارجی، والتز از کمکهای آمریکا به اوکراین حمایت کرده است، اما همزمان بر نظارت بیشتر بر هزینههای مالیاتی اختصاص داده شده برای حمایت از دفاع کییف تأکید دارد.
الیز استفانیک، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد
«خانم الیز ماری استفانیک» متولد ۲ جولای ۱۹۸۴، یک سیاستمدار جمهوریخواه است که به عنوان نماینده آمریکا در حوزه بیستویکم نیویورک فعالیت میکند. به خاطر عقاید و رویکردهای افراطیاش در حمایت از رژیم صهیونیستی شهرت دارد، و در جریان یک جلسه استماع گسترده تلویزیونی به دلیل سؤالات شدیدش از رؤسای دانشگاهها در کنگره آمریکا درباره یهودستیزی که در دسامبر ۲۰۲۳ اتفاق افتاد، توجه ملی را به خود جلب کرد.
«الیز استفانیک» (جلوی تصویر) نمایندهی ایالت نیویورک در مجلس نمایندگان کنگرهی آمریکا، در حال سخنرانی در یکی از مراسمهای انتخاباتی «دونالد ترامپ» (پشت تصویر) رئیسجمهور منتخب آمریکا. استفانیک از سالها قبل از حامیان ترامپ به شمار میرفته است. (+)
دیدگاههای استفانیک درباره ایران
وی معتقد است که جمهوری اسلامی ایران در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ آمریکا نفوذ داشته است و میگوید که افبیآی نتوانسته است به این سؤال پاسخ دهد و معتقد است افبیآی در این زمینه در حال سرپوش گذاشتن و پنهانکاری است. جیسون برادسکی، مدیر سیاستگذاری متحد علیه ایران هستهای، نوشت که این نماینده کنگره، که «یکی از طرفداران بزرگ فشار حداکثری بر رژیم ایران» است، یک سفیر عالی در سازمان ملل خواهد بود. لاولر افزود: «الیز صدایی قوی برای پیشبرد سیاست خارجی آمریکا و کمک به بازیابی نقش رهبری آمریکا در جهان خواهد بود.» استفانیک موضع خود را در قبال ایران پنهان نکرده است. او در ماه می، در پارلمان رژیم صهیونیستی گفت: «آمریکا آماده بازگشت به کارزار فشار حداکثری رئیسجمهور ترامپ علیه ایران است.»
دیدگاههای استفانیک درباره فلسطین و رژیم صهیونیستی
رویکرد وی و همچنین طرفداران ترامپ نسبت به فلسطین و رژیم صهیونیستی، راه حل «یک دولتی» رژیم صهیونیستی به پایتختی بیتالمقدس است. همچنین وی با اشاره به رویکردی قوی به موضوع فلسطین نوشت که هدف او سرکوب رهبری فلسطین در کنار جنگ غزه است. وی همچنین منتقد سیاستهای بایدن و هریس در قبال فلسطین است و میگوید: «جو بایدن و کامالا هریس در حال نادیده گرفتن قانون و چشمپوشی از تحریمهای اجباری تروریسم علیه دولت فلسطین هستند. خوشبختانه پاداش دادن به تروریستها توسط دولت بایدن-هریس به هزینه متحد بزرگ ما اسرائیل در حال پایان است.»
«الیز استفانیک» (جلوی تصویر) نمایندهی نیویورک در کنگره، در حال سخنرانی دربارهی «یهودستیزی» در دانشگاههای آمریکا در تاریخ ۵ دسامبر ۲۰۲۳. «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا، استفانیک را برای نمایندگی دائم این کشور در سازمان ملل انتخاب کرده است. (+)
در همینباره بخوانید:
رویکرد انجیلی وی به حفظ آرمان صهیونیسم و رژیم صهیونیستی در سخنان وی پیداست. وی در رابطه با عملیات ۷ اکتبر ۲۰۲۳ و حمله حماس به سرزمینهای اشغالی، از رژیم صهیونیستی چهرهای مظلوم ترسیم کرده است و عملیات ۷ اکتبر را جنگی میان نیروهای خیر و شر (شیطانی) میداند و آن را جنگی میان نیروهای متمدن در برابر نیروهای بربر و جنگ انسانیت در برابر تباهی میداند که این دوگانهسازیها ریشه در اعتقادات مسیحیان انجیلی و طرفداران راست افراطی دارد. او در این رابطه میگوید: «اسرائیلیها، آمریکاییها و دیگران به طرز وحشیانهای از خانههایشان ربوده شدند، مورد ضرب و شتم قرار گرفتند، شکنجه شدند و به تونلهای ترور در زیر غزه گروگان گرفته شدند. و ما باید هر روز به جهان یادآوری کنیم که هنوز بیش از ۱۲۰ نفر گروگان، شامل چندین آمریکایی، هستند که در دست اراذل تروریست حماس نگهداری میشوند. آنچه امروز شاهد آن هستیم داستانی از نیروهای خیر در مقابل شر است. نیروهای تمدن در برابر نیروهای بربریت، انسانیت در برابر تباهی.» از زمان آغاز جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه، استفانیک به سازمان ملل حمله کرده و آن را به خاطر انتقاد از بمباران غزه توسط رژیم صهیونیستی به یهودستیزی متهم کرده است.
پیتر هِگسِت، وزیر دفاع ترامپ
«پیتر برایان هگست» (هِگسِث) (زاده ۶ ژوئن ۱۹۸۰) مجری تلویزیون، نویسنده و افسر گارد ملی ارتش آمریکاست که دونالد ترامپ او را به عنوان نامزد تصدی وزارت دفاع آمریکا در کابینه دوم خود معرفی نموده است. هگست که تحلیلگر سیاسی فاکسنیوز از سال ۲۰۱۴ و مجری آخر هفته برنامهی «فاکس و دوستان» از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۴ بوده، قبلاً مدیر اجرایی سازمانهای «کهنهسربازان حامی آزادی» و «کهنهسربازان نگران آمریکا» بود. سابقه حضور در گارد ملی مینهسوتا، فرماندهی پیادهنظام، و کسب مدال تقدیر ارتش نیز در کارنامه هگست به چشم میخورد.
«پیتر هگست» (جلوی تصویر، چپ) مجری برنامهی «فاکس و دوستان» در شبکهی «فاکسنیوز»، ۶ آوریل ۲۰۱۷، در کاخ سفید در واشینگتن با «دونالد ترامپ» رئیسجمهور وقت آمریکا، مصاحبه میکند. هگست قرار است در دولت دوم ترامپ به عنوان وزیر دفاع خدمت کند. (+)
رویکرد هگست نسبت به ایران
گزینه مدنظر دونالد ترامپ برای وزارت دفاع، در موضعی جسورانه آشکارا خواستار بمباران تأسیسات ایران شده و به لزوم جلوگیری از دستیابی تهران به توانمندیهای هستهای اشاره کرده است. هگست استدلال کرده که ایران از مکانهای مختلف، از جمله مکانهای فرهنگی، برای مخفی کردن سلاحهای خطرناک استفاده میکند و پیشنهاد میکند که مرزهای سنتی برای اهداف نظامی باید تجدید نظر شود. او در موضع خصمانه دیگری گفته است: «من نمیخواهم عمداً به مکانهای فرهنگی ضربه بزنم، اما اگر از یکی از مکانها برای نگهداری خطرناکترین سلاحهای خود استفاده میکنید، باید در لیست هدف قرار بگیرند.» اظهارات او نشاندهنده تغییر به سمت یک چارچوب سیاست تهاجمیتر است و از آمریکا میخواهد که «قوانین را بازنویسی کند» و اجازه حمله به مکانهایی مانند مساجد، مدارس و بیمارستانها را بدهد؛ البته اگر مشخص شود که انبارهای سلاح در آنها وجود دارد. وی همچنین پس از پاسخ ایران به ترور شهید حاج قاسم سلیمانی و حمله موشکی جمهوری اسلامی به پایگاه آمریکایی عینالاسد واقع در عراق، خواستار بمباران مراکز فرهنگی و اقتصادی ایران شده بود.
«پیتر هگست» (راست) گزینهی مدنظر «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا، برای تصدی وزارت دفاع این کشور، در جریان یک کنسرت در پخش زندهی تلویزیون در سال ۲۰۱۹. هگست که بیشتر یک شخصیت رسانهای است، توسط «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا، به عنوان گزینه وزارت دفاع انتخاب شده است. (+)
رویکرد هگست نسبت به رژیم صهیونیستی
رویکرد هگست در قبال حل مسئله فلسطین، راهحل «یک دولتی» دلخواه رژیم صهیونیستی است؛ وی در پوشش خبری جنگ غزه طرفدار رژیم صهیونیستی بوده و راهحل دو کشوری را «خطا» نامیده است. او به عنوان یک مسیحی انجیلی، درگیری رژیم صهیونیستی و فلسطین را از دریچه کتاب مقدس میبیند. رویکرد وی به رژیم صهیونیستی به حدی افراطی است که در یکی از مصاحبههایش میگوید: «از من پرسیده شده است که اسرائیل چه چیزی میتواند از آمریکا بیاموزد؟ هر بار که میشنوم، میایستم و میگویم که باید این سؤال را برگردانید و بپرسید که آمریکا چه چیزی میتواند از اسرائیل بیاموزد. چیزی که همیشه دربارهی اسرائیل برای من جالب است، حس فراگیر هدف آن است؛ درک این موضوع که اسرائیل چیزی بزرگتر از خودش است. این حس برای من مستکننده و مسری است، زیرا فقط درصد کمی از آمریکاییها که اکثر آنها در ارتش خدمت کردهاند، این را میدانند. امروزه فرهنگ آمریکایی عمدتاً در مقابل واقعیتهای جهانی که با آن روبهرو هستیم، خواب است. اسرائیل خواب نیست؛ هر روز مجبور است زیر چتر تهدیدات وجودی بیدار شود. با این حال، اسرائیل هر روز میایستد و تصمیم میگیرد که به مقابله بپردازد.»
آنچه خواندید قسمت سوم از مجموعه گزارشهای مشرق در معرفی کابینهی احتمالی دولت دوم دونالد ترامپ بود. قسمتهای بعدی این مجموعه بهزودی در مشرق منتشر خواهند شد. قسمتهای قبلی این مجموعه را میتوانید از لینکهای زیر بخوانید:
◄ جی. دی. ونس: معاون اول ترامپ کیست و درباره ایران چه میگوید؟
◄ مارکو روبیو: وزیر خارجه ترامپ کیست و درباره ایران چه موضعی دارد؟