در دنیای پیشرفته امروز، کلاهبرداران همواره به دنبال روشهای جدید برای سرقت پول شما هستند. از طرفی، رشد چشمگیر ارز دیجیتال در سالهای اخیر نیز فرصتهای زیادی برای اسکم و کلاهبرداری ایجاد کرده است. فرصتهای بازار ارز دیجیتال میلیونها نفر را به خود جذب کرده؛ اما همین فرصتها، شرایط خوبی را برای کلاهبرداران فراهم کرده است. در این مطلب علاوه بر پاسخ به سوال «اسکم چیست؟»، نگاهی به اشکال متفاوت اسکم در ارز دیجیتال و راههای جلوگیری از آن خواهیم داشت.
اسکم (Scam) بهمعنای تقلب یا کلاهبرداری بوده و به هر عملی برای فریب دیگران و کسب سود غیرقانونی گفته میشود. در بازار دیجیتال، توکن اسکم پروژههایی هستند که با وعده ثروتمند شدن از سرمایهگذاران کلاهبرداری میکنند. پس از فروش توکنها با قیمت بالا، تیم توسعه دهنده این پروژههای اسکم ناپدید میشوند. افراد یا گروههایی که اسکم طراحی میکنند، معمولاً با وعدههای جذاب مالی یا سودهای کلان کاربران خود را فریب میدهند.
یکی از اولین پروژههای اسکم در دنیای ارزهای دیجیتال، پروژه Bitcoin Savings & Trust (BST) بود. این پروژه در سال ۲۰۱۱ توسط فردی به نام ترندون شاورز (Trendon Shavers)، با نام مستعار «pirateat40» راهاندازی شد. شاورز ادعا میکرد که میتواند با استفاده از معاملات بیتکوین، بازدهی ماهانهای حدود ۷ تا ۱۰ درصد برای فراهم کند. شاورز از سرمایهگذاریهای جدید برای پرداخت سود به سرمایهگذاران قبلی استفاده میکرد، تا جایی که سیستم فروپاشید. سپس در سال ۲۰۱۲، پروژه متوقف شد و سرمایهگذاران نزدیک به ۱۰۰,۰۰۰ بیت کوین از دست دادند.
بیشتر بخوانید: سایت های کلاهبرداری ارز دیجیتال؛ لیست جامع و کامل
«اسکم شدن» شرایطی است که در آن فرد قربانی یک کلاهبرداری قرار گرفته و دارایی یا اطلاعات خود را بهصورت غیرقانونی از دست میدهد. در زمینه ارزهای دیجیتال، این اتفاق معمولا بعد از اعتماد به پروژههای مشکوک، کلیک بر روی لینکهای فیشینگ یا انتقال دارایی به کیف پولهای جعلی رخ میدهد.
سایتهای اسکم، وبسایتهایی هستند که با هدف فریب کاربران طراحی شدهاند. این سایتها معمولا خود را بهعنوان یک صرافی معتبر، کیف پول رسمی یا حتی پروژههای بلاک چین معرفی میکنند. کاربران معمولا با طراحی حرفهای سایت و وعده سودهای کلان جذب میشود. اما هدف اصلی این سایتها سرقت اطلاعات شخصی، کلیدهای خصوصی یا دارایی کاربران است.
اسکم در ارز دیجیتال، به هر گونه کلاهبرداری مرتبط با پروژههای بلاک چینی، توکنها، صرافیها یا کیف پولها گفته میشود. این نوع اسکمها معمولاً در بازارهای غیرمتمرکز بهدلیل ماهیت بدون نظارت آنها رخ میدهد. برخی از رایجترین اهداف کلاهبرداری شامل سرقت دارایی، استخراج غیرمجاز یا فریب کاربران برای سرمایهگذاری در پروژههایی بدون ارزش ذاتی است.
کلاهبرداران با سوءاستفاده از محبوبیت روزافزون و پیچیدگی ارزهای دیجیتال، سرمایهگذاران را با وعده سودهای کلان به دام میاندازند. ویژگی اصلی ارزهای دیجیتال، امکان انتقال سریع و ناشناس آنها در سراسر جهان است که این امر آنها را به یک گزینه جذاب برای کلاهبرداری تبدیل کرده است.
اسکم در ارز دیجیتال اشکال مختلفی دارد و اغلب بر احساسات افراد مانند ترس یا طمع تأثیر میگذارند. فناوری بلاک چین جدید و پیچیده است و به همین دلیل، بسیاری از افراد دانش کافی در مورد آن ندارند.
بیشتر بخوانید: هشدار پلیس فتا: کلاهبرداری جدید در پوشش استخدام ادمین رمزارزها!
در اسکمهای ارز دیجیتال، معمولاً از عدم آگاهی یا طمع کاربران سوءاستفاده میشود. این اسکمها شامل طرحهای سرمایهگذاری جعلی، سرقت اطلاعات کاربران با فیشینگ، کیف پولها و نرمافزارهای جعلی، پروژههای بدون پشتوانه یا حتی دستکاری بازار است. هر یک از این روشها به نوعی طراحی شده تا کاربران را ترغیب به انتقال دارایی یا افشای اطلاعات حساس کنند.
طرحهای پانزی و هرمی یکی از رایجترین انواع کلاهبرداری در دنیای ارزهای دیجیتال هستند. در این نوع اسکم، کلاهبرداران وعده سودهای ثابت، تضمینشده و اغلب بسیار بالاتر از میانگین بازار را به کاربران میدهند. ساختار این طرحها به گونهای است که سود سرمایهگذاران قدیمی از پول سرمایهگذاران جدید تأمین میشود. مشکل زمانی رخ میدهد که جریان ورود سرمایه متوقف شود؛ در این حالت، کلاهبرداران سرمایه خود را خارج میکنند و دارایی سرمایهگذاران از دست میرود.
در پروژههای عرضه اولیه جعلی، کلاهبردار از هیجان کاربران برای پروژههای جدید سوءاستفاده میکند. در این نوع اسکم، کلاهبرداران با وعدههای جذاب، مانند راهاندازی ارزهای خاص یا پلتفرمهای جدید، قربانیان خود را شکار میکنند. سرمایهگذاران برای خرید توکنهای این پروژه در عرضه اولیه (ICO) شرکت میکنند. پس از جمعآوری سرمایه، تیم پروژه ناپدید شده و توکنها ارزش خود را از دست میدهند. بررسی تیم پروژه، نقشه راه و اعتبار شرکت از گرفتاری در این اسکمها جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانید: عرضه اولیه کوین یا ICO چیست؟
فیشینگ (Fishing) یکی از رایجترین روشهای سرقت اطلاعات در دنیای دیجیتال است. در این نوع کلاهبرداری، افراد وبسایتها یا ایمیلهایی طراحی میکنند که مشابه پلتفرمهای معتبر (مانند صرافیها یا کیف پولهای دیجیتال) به نظر میرسد. سپس از این پلتفرمها برای دسترسی به اطلاعات کاربران مانند نام کاربری، رمز عبور یا کلید خصوصی استفاده میکنند. یکی از نمونههای این مورد، وبسایتهای جعلی مشابه با MyEtherWallet با ارسال ایمیلهای تقلبی از طرف صرافیهای معتبر است.
کیف پولهای جعلی یکی دیگر از روشهای کلاهبرداری در حوزه ارزهای دیجیتال است. این کیف پولها بهگونهای طراحی شده که به ظاهر قانونی و معتبر باشند؛ اما در واقع برای سرقت دارایی کاربران طراحی شدهاند. وقتی کاربر دارایی خود را به این کیف پولها منتقل میکند، کلاهبرداران به کلید خصوصی و داراییهای او دسترسی پیدا میکنند.
رباتهای اسکم صرافیها ابزارهای معاملاتی هستند که با استفاده از الگوریتمهای پیشرفته، وعده سود بالا میدهند. این رباتها معمولاً هزینه اشتراک دریافت میکنند. در برخی موارد نیز به سرمایهگذاران توصیه میکنند داراییهای خود را در پلتفرمهای مشخصی نگه دارند. در نهایت، در تمام این سناریوها داراییهای شخص به سرقت میرود.
قراردادهای هوشمند یکی از جذابترین ویژگیهای بلاکچین هستند. کلاهبرداران ارز دیجیتال از جذابیت این قراردادها بهعنوان ابزاری برای کلاهبرداری استفاده میکنند. قراردادهای نوشتهشده توسط اسکمرها، حاوی کدهای مخرب است. شخص کلاهبردار با استفاده از این کدها، داراییهای موجود در قرارداد را بدون اطلاع کاربران تخلیه میکنند. حتما برای جلوگیری از این مشکل، کد قرارداد را بررسی کرده و از پلتفرمهای معتبر برای تعامل با قراردادهای هوشمند استفاده کنید.
کلاهبرداری پامپ و دامپ، شامل تبلیغات گسترده درباره یک ارز دیجیتال، با ارزش ذاتی پایین است. کلاهبرداران با خرید مقادیر زیاد از این ارز، قیمت آن را بهصورت مصنوعی افزایش میدهند (پامپ) و وقتی قیمت بالا رفت، داراییهای خود را میفروشند. پس از فروش گسترده، قیمت بهشدت کاهش مییابد (دامپ) و سرمایهگذاران کوچک ضرر میکنند. حتما در معاملات خود مراقب ارزهایی باشید که به یکباره رشد چشمگیری دارند. پروژه GIZMOcoin نمونهای از یک طرح اولیه پامپ و دامپ بود.
برخی از کلاهبرداران پلتفرمهایی با عنوان استخراج ابری ارائه میدهند. این پلتفرمها، از طریق اجاره قدرت پردازشی خود، به کاربران وعده بازدهی ثابت میدهند. در این روش، هیچ عملیات استخراج واقعی انجام نمیشود و پول کاربران برای پرداخت سود اولیه سرمایهگذاران استفاده میشود. پلتفرمهای کلاهبرداری Cloud Mining، پس از جذب سرمایه ناپدید میشوند. بهعنوان مثال، HashOcean یکی از این نمونهها بود که هیچ زیرساخت استخراجی نداشت؛ اما برای جذب اعضای جدید، پاداش ثبتنام سخاوتمندانهای ارائه میداد.
اسکم در تلگرام به کلاهبرداریهایی اشاره دارد که از طریق پیامها، گروهها، کانالها یا باتهای تلگرامی انجام میشود. در تلگرام نیز، مانند سایر پلتفرمهای ارتباطی آنلاین، افراد زیادی قربانی انواع کلاهبرداری میشوند. اسکم در تلگرام به منظور فریب افراد و گرفتن اطلاعات شخصی، مالی یا داراییهای دیجیتال آنها انجام میشود.. این نوع کلاهبرداریها به دلایل محبوبیت استفاده از تلگرام و قابلیتهای متنوع آن رایج شدهاند.
تلگرام بهدلیل قابلیت ناشناسبودن، محبوبیت میان علاقهمندان ارزهای دیجیتال و ایردراپهای تلگرامی، بستری جذاب برای کلاهبرداران است. کلاهبرداران تلگرامی معمولا خود را به عنوان متخصصان ارز دیجیتال معرفی کرده و از شما را تشویق به سرمایهگذاری در برخی پروژهها میکنند. اما اسکم در تلگرام انواع دیگری نیز دارد.
اسکم ارز دیجیتال در تلگرام شیوههای مختلفی دارد که در زیر آمده است:
اسکم در تلگرام یک تهدید جدی برای کاربران است؛ اما با آگاهی و رعایت نکات امنیتی میتوان از آن جلوگیری کرد. درباره روشهای رایج کلاهبرداری در فضای مجازی مانند فیشینگ، رباتهای جعلی و وعدههای دروغین تحقیق کنید. در ادامه نکات مهمی را که به حفظ امنیت شما کمک میکنند، توضیح میدهیم:
برای افزایش امنیت حساب خود، تنظیمات امنیتی مانند احراز هویت دومرحلهای (2FA)، محدود کردن دسترسی به شماره تلفن، عکس پروفایل و بازدید آنلاین را فعال کنید. این کار از دسترسی غیرمجاز به حساب شما جلوگیری میکند.
از پیامهایی که وعده جوایز غیرواقعی، درآمد سریع یا سرمایهگذاری آسان میدهند، دوری کنید. هیچوقت روی لینکهای ناشناس کلیک نکنید و کدهای تأیید تلگرام خود را به کسی ندهید.
اگر کسی ادعا کرد که نماینده شرکت یا فردی مشهور است، اطلاعات او را از طریق منابع معتبر و رسمی بررسی کنید. هرگز به ادعاهای بدون مدرک اعتماد نکنید.
در صورت مواجهه با افراد مشکوک یا کلاهبردار، آنها را بلاک کنید و از ابزار گزارشدهی (Report) تلگرام استفاده کنید تا حسابهای مشکوک به پشتیبانی تلگرام اطلاع داده شود.
پروژههای اسکم دنیای رمزارزها معمولاً با وعدههای جذاب و تبلیغات اغراقآمیز همراه هستند. بهترین روش برای شناسایی اسکم بودن یک پروژه، تحقیق و بررسی درباره تیم پروژه و اعتبار آن است.
برای اینکه بدانید اسکم چیست؟ و چگونه میتوان آن را تشخیص داد، باید به علائم هشداردهنده توجه کنید. همواره فرض را بر این بگذارید که پروژه مورد نظر شما کلاهبرداری است و سعی کنید مدارکی خلاف این موضوع پیدا کنید. اگر کسی در تلاش است تا شما را فریب دهد، احتمالاً این کار را با دیگران نیز انجام داده است. نام ارز دیجیتال را به همراه کلمه «کلاهبرداری یا Scam» جستجو کرده و تجربیات کاربران دیگر را بخوانید. در ادامه علائم هشداردهنده یک پروژه اسکم را بررسی میکنیم:
هر پروژهای که وعده سودهای بالا و بدون ریسک میدهد، احتمالاً کلاهبرداری است. سرمایهگذاری در هر بازاری، مخصوصا ارزهای دیجیتال، همیشه با ریسک همراه است و هیچ سود تضمینشدهای ندارد. معمولاً این پروژهها با تبلیغات جذاب و هیجانی سعی در جلب سرمایه شما دارند.
بسیاری از پروژههای کلاهبرداری از تکنیکهایی مانند ایجاد حس فومو (FOMO) استفاده میکنند. کلاهبرداران تلاش میکنند تا شما حس کنید بزرگترین فرصت زندگی خود را از دست خواهید داد. آنها به شما میگویند که فرصت سرمایهگذاری محدود بوده یا فقط تعداد کمی از افراد میتوانند از این فرصت بهرهمند شوند.
بیشتر بخوانید: فومو (FOMO) در بازار ارز دیجیتال چیست؟
یک پروژه معتبر اطلاعات دقیقی از تیم توسعهدهنده، شرکا و اهدافش ارائه میدهد. نبود اطلاعات درباره هویت تیم، سابقه آنها یا نحوه استفاده از سرمایه جمعآوریشده، یک زنگ خطر جدی است. حتما قبل از سرمایهگذاری وایت پیپر (White Paper) پروژه را بررسی کنید. کلاهبرداران معمولاً از وبسایتهایی با طراحی ضعیف، خطاهای املایی، لینکهای خراب یا بدون گواهی امنیتی (SSL) استفاده میکنند.
بیشتر بخوانید: وایت پیپر چیست و چگونه آن را مطالعه کنیم؟
پروژههای معتبر جامعه فعالی دارند و در شبکههای اجتماعی حضور پویایی از خود نشان میدهند. اگر پروژهای فعالیتی در رسانههای اجتماعی یا انجمنهای تخصصی نداشت، احتمال کلاهبرداری بودن آن بالاست. بررسی نظرات دیگر کاربران و سابقه پروژه در اینترنت نیز شما را از شکایات و هشدارهای احتمالی آگاه میکند.
حال که با پاسخ سوال «اسکم چیست؟» به خوبی آشنا شدیم؛ باید نگاهی به راههای جلوگیری از اسکم داشته باشیم. برای جلوگیری از اسکم در دنیای ارزهای دیجیتال، رعایت چند نکته اساسی شما را از خطر کلاهبرداری نجات خواهد داد.
بیشتر بخوانید: کلاهبرداری تتر چیست و چگونه از آن جلوگیری کنیم؟
اگر شخصی ناشناس از طریق ایمیل، پیامک، شبکههای اجتماعی یا تماس تلفنی با شما ارتباط برقرار کرد و پیشنهادات سرمایهگذاری یا مشاوره مالی داد، به احتمال زیاد کلاهبرداری است. هیچ کسبوکار قانونی از طریق این روشها به شما پیشنهاد سرمایهگذاری نمیدهد. در صورت برخورد با چنین مواردی، بهترین کار نادیدهگرفتن پیام است.
اگر از شما خواسته شد که فوراً تصمیمی بگیرید یا به سرعت سرمایهگذاری کنید، پیشنهاد سرمایهگذاری را باور نکنید. کلاهبرداران معمولاً در قربانیان خود احساس فومو ایجاد میکنند. به هیچ عنوان و تحت هیچ شرایطی تصمیمات مهم مالی را تحت فشار و بدون فکر نگیرید. فرصتهای سرمایهگذاری واقعی همیشه وقت برای بررسی و تحقیق دارند.
اگر کسی به شما وعده سودهای سریع، تضمینی یا پول رایگان داد، احتمالا در حال تلاش برای فریب شماست. هیچ سرمایهگذاری واقعی بازدهی بالا و بدون ریسک ندارد. همچنین، اگر شما وارد یک پلتفرم شدهاید و هیچ ردپایی از سابقه، مدارک یا توضیحات شفاف در مورد پروژه وجود نداشت، این خود یک نشانه بزرگ از اسکم است.
هیچ پروژه قانونی از شما کلید خصوصی کیف پول یا اطلاعات حساس نمیخواهد. کلیدهای خصوصی، دسترسی به داراییها و کیف پول شما را فراهم میکنند و هیچکس به جز خودتان نباید به آنها دسترسی داشته باشد. اگر فردی از شما کلیدهای خصوصی خواست، قطعا کلاهبرداری است.
در نهایت، همیشه پیش از انجام هرگونه سرمایهگذاری یا تعامل با یک پروژه جدید، به خوبی درباره آن تحقیق کنید. جستجوهای آنلاین و بررسی نظرات دیگران اطلاعات زیادی در مورد یک پروژه به شما میدهد. اگر پروژهای با نظرات منفی یا هشدارهای زیادی مواجه است، باید از آن دوری کنید. در صورتی که نام یک پروژه یا شخص به عنوان «اسکم» مطرح شد، حتما از آن دوری کنید.
در دنیای ارزهای دیجیتال کلاهبرداریهای زیادی رخ داده است. برای جلوگیری از کلاهبرداری، سرمایهگذاران باید با دقت و تحقیق کافی در پروژههای ارز دیجیتال سرمایهگذاری کنند. در ادامه نگاهی به برخی از معروفترین نمونههای اسکم ارز دیجیتال میپردازیم.
این پروژه در سال ۲۰۱۴ توسط روجا ایگناتوا (Ruja Ignatova) تأسیس شد و بهعنوان یکی از بزرگترین کلاهبرداریهای ارز دیجیتال شناخته میشود. وانکوین بهعنوان یک ارز دیجیتال معرفی شد؛ اما در واقع هیچ بلاک چین واقعی نداشت و صرفاً یک طرح پانزی بود که سرمایهگذاران را با وعدههای دروغین جذب میکرد. پروژه وانکوین (OneCoin) به یکی از بزرگترین کلاهبرداریهای تاریخ ارز دیجیتال شهرت دارد. برآوردها نشان میدهد که این طرح پانزی توانست مبلغی در حدود ۴ تا ۵ میلیارد دلار از سرمایهگذاران سراسر جهان جمعآوری کند.
بیتکانکت در سال ۲۰۱۶ راهاندازی شد و به سرمایهگذاران وعده سودهای بالا و ثابت را میداد. این پروژه که در سال ۲۰۱۶ راهاندازی شد و با وعده سودهای ثابت و بالا (تا ۱ درصد روزانه) افراد زیادی را جذب کرد. بیتکانکت کاربران را ترغیب میکرد که بیت کوین خود را در این پلتفرم قرار دهند و در ازای آن، توکن BCC دریافت کنند. اما در سال ۲۰۱۸، مقامات قانونی چندین کشور از جمله ایالات متحده، ماهیت کلاهبرداری بیتکانکت را افشا کردند و این پلتفرم تعطیل شد. این طرح حدود ۲ تا ۳.۵ میلیارد دلار کلاهبرداری کرد.
این دو پروژه توسط شرکت مدرن تک (Modern Tech) در ویتنام راهاندازی شدند و مجموعاً حدود ۶۶۰ میلیون دلار از ۳۲,۰۰۰ سرمایهگذار کلاهبرداری کردند. پینکوین وعده بازدهی ۴۰ درصد ماهانه را میداد و آیفَن بهعنوان یک پلتفرم رسانه اجتماعی برای افراد مشهور معرفی شده بود. پس از مدتی، شرکت مدرن تک تمام سرمایههای جذبشده را بهطور غیرقانونی برداشت کرد و تعطیل شد، که این امر منجر به ضرر و زیان سنگین برای سرمایهگذاران شد.
یکی از بزرگترین شبکههای کلاهبرداری در حوزه ارز دیجیتال در ایران با نام کینگمانی فعالیت میکرد. این پروژه سرمایه زیادی به دست آورده بود. نهایتا این باند توسط نیروهای امنیتی شناسایی و دستگیر شد. کینگ مانی از بزرگترین شبکههای کلاهبرداری در حوزه ارز دیجیتال در ایران بود که بهطور تقریبی چندین هزار میلیارد تومان از سرمایهگذاران کلاهبرداری کرد.
در ایران برای مقابله با اسکمهای ارز دیجیتال، ابتدا باید موضوع از طریق مراجع قانونی مانند دادسرای جرائم رایانهای پیگیری شود. این دادسرا مسئول رسیدگی به جرائم مرتبط با فناوری اطلاعات و فضای مجازی است. افراد میتوانند با ارائه مدارکی همچون سوابق تراکنشها، آدرس کیف پول دیجیتال و مستندات مرتبط با کلاهبرداری، شکایت خود را ثبت کنند.
پلیس فتا نیز نقش مؤثری در شناسایی و پیگیری این نوع جرائم دارد. این نهاد با ردیابی تراکنشها و تحلیل دادههای دیجیتال، کلاهبرداران را شناسایی و به سیستم قضایی معرفی میکند. همچنین، آگاهیبخشی عمومی از طریق وبسایتها و کانالهای اطلاعرسانی پلیس فتا از این جرائم پیشگیری میکند. در صورت شناسایی اسکم، دادگاههای عمومی یا دادگاههای تخصصی جرائم رایانهای پرونده را بررسی کرده و در صورت اثبات جرم، مجازاتهای قانونی برای کلاهبرداران تعیین میکنند.
اسکم به معنای کلاهبرداری است. کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال معمولاً از طریق وعدههای سود بالا، وبسایتهای جعلی یا پروژههای بدون پشتوانه انجام میشود.
پروژههای اسکم معمولاً اطلاعات کاملی ندارند، وعده سودهای تضمینشده و غیرواقعی میدهند و فاقد تیم معتبر یا نقشه راه مشخص هستند.
فعال کردن احراز هویت دومرحلهای، بررسی پیامهای مشکوک، اجتناب از ارسال کدهای تأیید و از جمله اقدامات امنیتی مؤثر است.
متأسفانه بازیابی داراییهای از دسترفته بسیار دشوار است؛ اما میتوانید با گزارش کلاهبرداری به مراجع قانونی و پلتفرمهای مرتبط، از ادامه فعالیت کلاهبرداران جلوگیری کنید.
در این مقاله، در مورد اسکم ارز دیجیتال و روشهای جلوگیری از اسکم شدن سخن گفتیم. در دنیای ارزهای دیجیتال، اسکم به هرگونه کلاهبرداری گفته میشود که با وعدههای دروغین و تبلیغات جذاب، کاربران را فریب میدهد. این کلاهبرداریها انواع مختلفی مانند طرحهای پانزی، فیشینگ، کیف پولهای جعلی و پروژههای ICO تقلبی دارند. برای جلوگیری از اسکم، تحقیق دقیق درباره پروژهها، شناسایی پیامهای مشکوک، تحقیق درباره روشهای کلاهبرداری و بازنکردن لینکهای ناشناس ضروری است.