«یان لکان»، دانشمند ارشد هوش مصنوعی در متا، با اشاره به موفقیت DeepSeek، هوش مصنوعی متنباز چینی، اعلام کرد این موفقیت نشاندهنده قدرت مدلهای متنباز در مقابل مدلهای بسته است.
براساس گزارش «Businessinsider»، این اظهارنظر پس از آن مطرح شد که مدل R1 از دیپسیک در تستهای مستقل، عملکرد بهتری نسبت به مدلهای پیشگام OpenAI و آنتروپیک نشان داد.
لکان در شبکههای اجتماعی تأکید کرد مسئله اصلی برتری چین و عقبماندن آمریکا نیست، بلکه برتری مدلهای متنباز از نمونههای انحصاری است. او گفت: «DeepSeek از تحقیقات و منابع متنباز سود برده است. آنها ایدههای جدیدشان را بر پایه کارهای دیگران توسعه دادهاند؛ چون کار آنها منتشر شده و متنباز است، همه میتوانند از آن سود ببرند. این قدرت تحقیقات آزاد و متنباز است.»
متا که از مدلهای متنباز مانند «Llama» استفاده میکند، از مدتها پیش رویکرد باز را در پیش گرفته است اما OpenAI مدلهای بسته توسعه میدهد. به گفته لکان، تغییر رویکرد OpenAI باعث محدودیت در توسعه و اشتراک فناوری شده است.
مدلهای متنباز، مانند R1، امکان توسعه سریع و دموکراتیک فناوری را فراهم میکنند اما مدلهای اختصاصی بهدلیل کدهای محرمانه، ممکن است امنیت بیشتری داشته باشند. «سم آلتمن»، مدیرعامل OpenAI، دراینباره گفته بود مدلهای اختصاصی دستیابی به سطح ایمنی موردنظر را تسهیل میکنند، البته او امیدوار است شرکتش در آینده بتواند فناوریهای بیشتری را متنباز ارائه دهد.
مارک زاکربرگ، مدیرعامل متا، اخیراً از سرمایهگذاری ۶۵ میلیارد دلاری این شرکت در هوش مصنوعی در سال ۲۰۲۵ خبر داد و تأکید کرد آینده صنعت فناوری در گرو مدلهای متنباز است.
موفقیت DeepSeek نشان داد همکاری و اشتراک دانش محور اصلی پیشرفت در هوش مصنوعی است. به نظر میرسد رقابت مدلهای متنباز و بسته همچنان ادامه خواهد داشت اما فناوری متنباز راه را برای نوآوری و پیشرفت سریعتر هموار میکند.