حقیقت درباره بالون چینی بر فراز آمریکا فاش شد

خبرآنلاین دوشنبه 08 بهمن 1403 - 10:16
حقیقت درباره یک بالون به اصطلاح جاسوسی چین که سال ۲۰۲۳ وارد حریم هوایی آمریکا شده بود، در نهایت فاش و مشخص شد که این بالون هرگز به جمع آوری اطلاعات یا ارسال چیزی به چین مورد استفاده قرار نگرفته و ساقط کردن آن یک اشتباه بوده است.

به گزارش خبرآنلاین به نقل از ایسنا فوریه سال گذشته میلادی اخباری درباره ورود بالون چینی به حریم هوایی آمریکا و بر فراز مرز کانادا موجی از ترس و اضطراب را در میان مقام‌های واشنگتن به وجود آورد.

به نوشته روزنامه دیلی میل، دولت چین اعلام کرد این بالون، یک وسیله مدنی برای رصد وضعیت آب و هوایی است که از مسیر اصلی خود منحرف شده، اما آمریکا اعلام کرد که این بالون در نزدیکی پایگاه نیروی هوایی «مالمستروم» در مونتانا که محل استقرار برخی از موشک‌های بالستیک بین قاره‌ای است، دیده شده است.

رصد این شی مرموز باعث شد تا آمریکایی‌ها دستور ساقط کردن آن را صادر کنند و یک فروند هواپیمای اف-۲۲ بر فراز اقیانوس اطلس آن را ساقط کرد.

«گلن فن هرک»، ژنرال بازنشسته نیروی هوایی آمریکا که در آن زمان فرماندهی نیروی دفاع هوافضای شمال آمریکا را در دست داشت، به نشنال پست گفت، مقام‌ها زمانی با او تماس گرفتند که بالون مذکور در نزدیک مرز آلاسکا بود.

وی سریعا دو جنگنده «رپتور» اف-۲۲ رادارگریز و دو فروند اف-۱۶ مسلح را برای رسیدگی به این بالون اعزام کرد اما با توجه به اینکه این بالون تهدیدی نبود، تا زمانیکه جو بایدن رئیس جمهور وقت اجازه اقدام نداد، این جنگنده‌ها به سمت بالون شلیک نکردند.

حالا پس از گذشت یک سال، فن‌هرک می‌گوید که باید خیلی جلوتر درباره این بالون اطلاع پیدا می‌کرد.

گزارش‌ها از آن زمان حاکی از این است که اطلاعات آمریکا شاید می‌دانسته که این بالون از جزیره «هاینان» در چین پرواز کرده بود.

وی ادامه داد: «این ناکامی اطلاعاتی و آژانس‌های دفاعی است. نبایستی بابت چیزی که در حوزه وظایفم بود، شوکه می‌شدم. هرکسی که اطلاعی از این قضیه داشت باید آن را اعلام می‌کرد. اما خیلی دیر به ما اطلاع دادند.»

حدود دو روز پیش از ساقط کردن این بالون، خبری منتشر شد مبنی بر اینکه یک بالون به اصطلاح جاسوسی چینی به اندازه سه اتوبوس به مدت یک روز بر فراز مونتانا در حال پرواز بود. بایدن هم دو روز پیش از سقوط آن و پس از آنکه بر فراز منطقه شناسایی شد و توسط مردم در یک هواپیما گزارش شد، از وجود چنین بالونی مطلع شد.

بایدن پیشنهاد کرد که این بالون باید ساقط شود اما پنتاگون مخالف بود و می‌ترسید که اگر این بالون در هوا منفجر شود، ممکن است تلفات انسانی در پی داشته باشد.

«پت رایدر»، سخنگوی پنتاگون به شبکه خبری ان.بی.سی آن زمان گفت: «دولت یک بالون نظارتی در ارتفاع بالا را که در حال حاضر بر فراز قاره ایالات متحده است شناسایی کرده و در حال ردیابی است. ما به رصد و ردیابی این بالون از نزدیک ادامه می‌دهیم.»

دولت چین پس از آن بارها تاکید کرد که این بالون یک وسیله غیرنظامی برای رصد وضعیت آب و هوایی است که مسیرش را گم کرده است.

فن‌هرک به نشنال پست گفت، پرواز این بالون بر فراز آمریکا چشم‌ها را باز کرد و نشان داد که حملات بدون آنکه هشداری داشته باشند، از راه می‌رسند: «ما نمی‌توانیم موشک‌های کروز دوربرد را ببینیم. ما نمی‌توانیم بالون‌ها را بر فراز افق ببینیم.»

وی افزود: «امروزه موشک‌هایی که از زیردریای‌ها یا خشکی‌ها یا هواپیماها شلیک می‌شوند، به دور از چشم ما هستند و زمان شما برای واکنش محدود است. جامعه اطلاعاتی آمریکا ۲۷ ژانویه ۲۰۲۳ زمانی با فرماندهی ما تماس گرفت که بالون درست بر فراز جزایر آلیوتی قرار داشت.»

۲۸ ژانویه فرماندهی نیروی دفاع هوافضای شمال آمریکا این بالون را در فراز جزیره «متیو» در دریای برینگ رصد و بلافاصله دو جنگنده رادارگریز رپتور و دو جنگنده مسلح اف-۱۶ را به محل اعزام کرد.

جنگنده‌ها باید با سرعت بیش از ۴۰۰ مایل در ساعت پرواز می‌کردند تا در هوای رقیق در ارتفاع ۱۰۰۰۰ فوتی در هوا باقی بمانند، به این معنی که باید بارها و بارها به عقب برگردند تا بالونی با آن سرعت آهسته را رصد کنند.

این بازرسی‌ها و رصدها مشخص کرد که این بالون تهدید فیزیکی نبوده و نمی‌توانسته بمب یا موشک شلیک و پرتاب کند. برای همین فرماندهی نیروی دفاع هوافضای شمال آمریکا نمی‌توانست مجوز ساقط کردن این بالون را شخصا صادر کند و باید منتظر دستور از رئیس جمهور می‌ماند.

گزارش‌ها از آن زمان مشخص کرده که اطلاعات آمریکا خیلی جلوتر از ورود این بالون به حریم هوایی این کشور اطلاع داشته و به گفته فن‌هرک، فرماندهی نیروی دفاع هوافضای شمال آمریکا بایستی خیلی زودتر از وجود این بالون مطلع می‌شد.

در این میان، سناتور جمهوری خواه «تام کاتن» گفته بود: «فکر می‌کنم این یک اشتباه بد بود که اجازه دادیم یک بالون چینی تمام آمریکا را بپیماید و زمانی که یک دامدار یا عکاس آماتور در مونتانا آن را دید، این مساله به نیویورک تایمز درز کرد. من گمان می‌کنم که اگر آنها این کار را نمی‌کردند، وجود این بالون هرگز علنی نمی‌شد.»

فن‌هرک همچنین گفت، تحلیل‌های بعدی از بقایای این بالون از سوی اف.بی.آی نشان داد که این وسیله هرگز برای جمع آوری اطلاعات یا ارسال چیزی به چین مورد استفاده قرار نگرفته بود.

311311

منبع خبر "خبرآنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.