به گزارش خبرنگار مهر، مولوی احمد صارمی ظهر دوشنبه در همایش ملی نقش مذاهب اسلامی در بازآفرینی تمدن اسلامی با تاکید بر نقش محوری بعثت پیامبر اکرم (ص) در شکلگیری تمدن اسلامی، اظهار کرد: اهداف بعثت، زیرساختهای تمدن نوین اسلامی را تشکیل میدهد و بازگشت به سیره و آموزههای نبوی، تنها راه دستیابی به این تمدن است.
وی با اشاره به اینکه تمدنها بر پایه ادیان شکل میگیرند، تمدن اسلامی را نمونهای برجسته از این امر دانست و افزود: «مسلمانان با الهام از قرآن و سنت پیامبر (ص) توانستند تا قرن پنجم هجری، تمدنی عظیم و پیشرو بنا کنند.
صارمی با تأسف به آسیبهای وارد شده به این تمدن در اثر حملات خارجی و عوامل درونی اشاره کرد، اما تاکید نمود که احیای آن همچنان ممکن و ضروری است.
امام جمعه اهل سنت نصرآباد تربت جام با تبیین مؤلفههای تمدنساز در سیره پیامبر (ص)، افزود: ما باید پیامبر (ص) را در همه ابعاد زندگی الگوی خود قرار دهیم.
وی اولین مؤلفه را توحید و ایستادگی در برابر استکبار دانست و تاکید کرد: تمدن اسلامی باید بر پایه یکتاپرستی و مقابله با ظلم و استبداد بنا شود.
مولوی صارمی، تأسیس حکومت اسلامی را دومین مؤلفه تمدنساز خواند و افزود: پیامبر (ص) با تأسیس حکومت اسلامی در مدینه، از یک قوم پراکنده، یک ملت واحد ساخت.
وی این اقدام را معجزهای دانست که نشان داد، اتحاد و همدلی، رمز پیشرفت و شکوفایی است.
مولوی صارمی ترویج مکارم اخلاق را از دیگر مؤلفههای اساسی تمدن اسلامی دانست و افزود: اخلاق نبوی (ص) باعث تحول قلوب و پیوند مردم با قرآن شد.
وی با تاکید بر ضرورت ترویج اخلاق نیکو در جامعه، آن را ضامن سعادت و پیشرفت دانست.
امام جمعه اهل سنت نصرآباد با اشاره به اهمیت کار و تلاش در سیره پیامبر (ص)، افزود: ما باید به کار و تولید اهمیت دهیم و همگان باید در این میدان آماده باشند.
وی همچنین با تاکید بر اهمیت علم و دانش، افزود: پیامبر (ص) همواره مسلمانان را به کسب علم و دانش تشویق میکردند.
مولوی صارمی ارزش نهادن به تفکر و عقلانیت را از دیگر شاخصههای تمدن اسلامی دانست و افزود: عقل موهبتی الهی است که انسان را به سوی حق هدایت میکند و پیامبر (ص) با وجود برخورداری از بالاترین سطح عقلانیت، همواره با اصحاب خود مشورت میکردند.
وی با اشاره به ضرورت بهرهمندی از نکات مثبت سایر تمدنها، افزود: پیامبر (ص) نه تنها به نفی پیامبران پیشین نپرداختند، بلکه آنها را تأیید کردند.
مولوی صارمی همچنین مبارزه با تحجر و خرافهگرایی را از عوامل پیشرفت تمدن دانست و افزود: تحجر و خرافهگرایی، مانع رشد و شکوفایی است.
مولوی صارمی با تاکید بر اینکه عدالت، محور انسجام اجتماعی است، افزود: بیعدالتی، یکی از عوامل فروپاشی تمدنهاست.
وی با اشاره به اهمیت وحدت و همبستگی میان مسلمانان، افزود: ایجاد تمدن نوین اسلامی، جز با اتحاد شیعه و سنی امکان پذیر نیست.
وی افزود: وحدت اسلامی، یک آرزوی دیرین و باور راسخ است که ریشه در آموزههای قرآنی دارد.
مولوی صارمی در پایان با اشاره به شاخصههای تمدن نوین اسلامی از دیدگاه مقام معظم رهبری، افزود: محوریت قوانین قرآن، ایمان، علم، عقلانیت، مجاهدت، حکومت مردمی، گسترش و ترقی تمدن در سایه اخلاق و عدالت، از جمله این شاخصههاست.
وی همچنین با اشاره به اهمیت مبارزه با تجمل گرایی و استقرار عدالت، تحقق این موارد را، از الزامات تمدن اسلامی دانست.