به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، مومنی در همایش مدیران بحران کشور که در وزارت کشور برگزار شد، گفت: بیشترین کار ما در بحرانهاست، اما اگر امروز برنامههای ما درستتر، علمیتر و دقیقتر باشد، در روز حادثه کار کمتری داریم و جان تعداد کمتری از هموطنان در خطر میافتد.
وی افزود: متاسفانه فعالیتهای مختلف انسانها در طبیعت باعث شده، میزان بحرانهای طبیعی افزایش یافته و با فواصل کمتری این اتفاقات رخ دهند و تنها راه مقابله با آنها و کاهش خسارات و تلفات، برنامه ریزی برای پیشگیری و آماده کردن بسترهای مختلف است.
وزیر کشور با اشاره به تعریفی از مدیریت بحران گفت: بحران وضعیتی است که جان شهروندان، منابع و زیرساختهای کشور به مخاطره میافتد پس مدیریت بحران نیز مجموعهای از اقدامات و تمهیداتی است که از مخاطرات مذکور جلوگیری کند و یا آنها را به حداقل ممکن برساند.
مؤمنی گفت: قطعا اولین کاری که باید در مواجه با بحرانها کرد، پیشگیری است و با این اقدام میشود میزان خسارات را کاهش داد.
وی افزود: پیشبینی، پیشگیری، آمادگی و آموزش، اقدامات میدانی و پاسخگویی به بحران و ترمیم و بازسازی بعد از وقوع بحران، مراحل چهارگانه مدیریت بحران هستند که همه آنها باید رعایت شوند.
وزیر کشور ادامه داد: آمادگی و آموزش دو بخش دارد، یک دستگاهها و مسئولان و دو مردم. به همین دلیل آموزشهای بحران باید مستمرا تکرار شود مثال روشن آن رزمایشهایی است که هرسال دستگاهها برگزار میکنند. همچنین با انجام اقدامات پیشگیرانه میتوان میزان خسارات را کاهش داد و از تلفات انسانی زیاد نیز جلوگیری کرد.
وی با اشاره به اینکه غفلت از بحران میتواند تبعات را چندبرابری کند، افزود: در هر بحرانی، نجات جان شهروندان اولین قدم در مدیریت بحران است و هیچ اقدامی مقدم بر آن نیست و پس از آن نوبت به منابع اساسی و زیرساختها میرسد.
وزیر کشور اظهار کرد: سازمان مدیریت بحران باید در تمام اقدامات همه دستگاهها را زیرنظر خود داشته باشد و با همکاری همه بخشها بحرانها را یگذراند.
به گفته مومنی، کار در مدیریت بحران، بینبخشی است، زمانی میتوانیم موفق باشیم که تمام دستگاههای دخیل در تعامل با همه مردم آماده باشند و آمادگی در تمام مردم به وجود بیاید.
مومنی درباره اهمیت آموزش به شهروندان گفت: ما شاهد هستیم که دستگاهها اقداماتی مثل اعلام هشدار را انجام میدهند، اما مردم نمیدانند در مواجه با این هشدارها باید چه اقداماتی انجام دهند. به عنوان مثال سازمان هواشناسی هشدار بارشهای شدید را میدهد، اما باز هم عدهای از مردم در مسیر رودخانهها تردد میکنند و ممکن است سیل آنها را ببرد به همین دلیل در آموزش باید آحاد مردم باشند.
وی درباره بحث بیمهها افزود: داشتن بیمه نیز، یک اقدام بسیار مهم در زمان تامین خسارت و تعمیر است که باید فرهنگ آن ایجاد شود که مردم از بیمهها استفاده کنند. همچنین بیمهها نیز باید بدانند که باید هر چه سریعتر خسارت مردم را پرداخت کنند و شروط مختلف را حذف کنند.
وزیر کشور با تاکید بر اینکه به هیچوجه تکرار بحران با دلیل مشابه پذیرفته نیست خاطر نشان کرد: تکرار معایب، نواقص و قصورها پذیرفته نیست و باید با اقدامات مناسب، میزان تلفات و خسارات را کاهش داد.