معنای انتصاب مارکو روبیو برای ایران و اسرائیل/ شاهین‌های آمریکایی چه خوابی برای کرانه باختری دیده‌اند؟

اقتصادنیوز دوشنبه 08 بهمن 1403 - 12:18
اقتصادنیوز: در باب استراتژی ترامپ در ارتباط با خاورمیانه تخلیل ها بسیار است بالاخص آن که غرب آسیا رد قیاس با چهار سال گذشته به شدت تغییر کرده است. گروهی براین باورند که ترامپ اعمال فشار حداکثری علیه ایارن در کنار پروژه عادی سازی را در اولویت های خود قرار خواهد داد و گروهی دیگر از تاکتیک های متاوت ساکن کاخ سفید می گویند؛ تاکتیک هایی که می تواند برای این منطقه پرهزینه باشد.

به گزارش اقنصادنیوز، فرست پست با انتشار یادداشتی مدعی شد، با برگزاری مراسم تحلیف دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور ایالات متحده تحلیل ها در باب تغییرات احتمالی سیاست خارجی ایالات متحده در ارتباط با غرب آسیا افزایش یافت. بالاخص در شرایطی که چشم انداز ژئوپلیتیکی خاورمیانه که ترامپ از دولت بایدن به ارث برده، دگرگونی های قابل توجهی را تجربه کرده است.در طول یک سال گذشته، ایران و اسرائیل رویارویی مستقیم را تجربه کرده و از منطقه خاکستری خارج شدند، همزمان اسرائیل بارها مواضع حماس و حزب الله، متحدان ایران را هدف قرار داد و در نهایت، شورشیان مخالف، در مدت کوتاهی علیه بشار اسد، متحد کلیدی تهران در منطقه قیام کردند و ظرف کم از دو هفته به قدرت او پایان دادند.

معنای انتصاب روبیو برای خاورمیانه

به ادعای این وبگاه، تصمیمات اخیر سیاسی که ترامپ اجرایی کرد ممکن است به طور یکسان به پویایی ژئوپلیتیک غرب آسیا مرتبط نباشد. اما در مجموع برای تحقق یک هدف اتخاذ شده اند. یکی از تصمیم های رئیس جمهوری آمریکا که ممکن است پیامدهای غیرمستقیم برای سیاست‌های مرتبط با خاورمیانه داشته باشد، کنار گذاشتن برایان هوک است؛ تصمیم ترامپ برای پایان دادن به فعالیت های هوک نشان‌دهنده استراتژی بزرگ‌تررئیس جمهوری برای برای جستجو و حذف منصوبان و چهره هایی باشد که دیدگاه، رای و نظرشان در تقابل با خواست رئیس جمهوری قرار دارد. هوک در دوره اولیه دولت ترامپ به دلیل نقشش به عنوان فرستاده امور ایران شناخته شد. در نوامبر 2024، گزارش شد که او بخشی از تیم انتقالی است. با این حال، طبق گفته پولیتیکو در اوایل ژانویه، به نظر می رسد که این ارتباط به سرعت به پایان رسیده است.

تصمیم مهم دیگری که در 24 ساعت ابتدایی دولت ترامپ اتخاذ شد، تایید انتصاب مارکو روبیو به عنوان وزیر امور خارجه جدید بود. گیدئون سار، وزیر امور خارجه اسرائیل، از این انتصاب استقابل کرد. این امر با توجه به روابط نزدیک روبیو با اسرائیل، و همچنین دیدگاه های سیاسی قابل توجه او در مورد خاورمیانه گسترده، به ویژه در رابطه با نیاز مبرم برای اجرای سریع سیاست های اساسی ایالات متحده، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.انتصاب روبیو همچنین با استقابل فراوان مسرور بارزانی، نخست وزیر اقلیم کردستان عراق مواجه شد. او اخیراً در مذاکرات دیپلماتیک در امارات و اردن برای بهبود روابط اقلیم کردستان در غرب آسیا شرکت داشته است. اقلیم کردستان آماده است تا در سال های آتی از حمایت قابل توجه آمریکا برخوردار شود، گزاره ای که می تواند به عنوان یکی از اولویت های سیاست خارجی ایالات متحده تعریف شود.

1

ترامپ و خاورمیانه ای متفاوت

عربستان سعودی در چارچوب سیاست خاورمیانه ای که در اولین دوره ریاست جمهوری ترامپ تدوین شده بود، جایگاه مهمی را به خود اختصاص داد. در همین راستا ارتباطی که بین جرد کوشنر داماد ترامپ  و محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، برقرار بوده و هست در دوره نخست ریاست ترامپ چندان مطلوب وزارت خارجه آمریکا نبود. پادشاهی عربستان سعودی با سرمایه‌گذاری میلیاردها دلار در تسلیحات آمریکایی، راهبرد «فشار حداکثری» علیه ایران را در آن بازه زمانی تایید کرد.این کشور اگرچه رسما در ابتکار اصلی ترامپ و کوشنر در خاورمیانه، یعنی توافق آبراهام، مشارکتی نداشت اما متحدانش یعنی بحرین و امارات متحده عربی را به واسطه تصمیشان جهت عادی سازی روابط با اسرائیل به چالش نکشید، در حالی که خود این بازیگر نیز به طور همزمان روابط محتاطانه ای با تل آویو برقرار کرد که نشان دهنده پتانسیل تعاملات دو بازیگر در آینده بوده و هست.

با این همه امروز چشم انداز ژئوپلیتیکی خاورمیانه و عربستان سعودی در قیاس با دوره نخست ریاست ترامپ تغییر کرده است. در زمان تحلیف رئیس جمهوری، پویایی رهبری در ریاض نامشخص بود. بن سلمان از حمایت ترامپ برای حذف رقیبش، یعنی محمد بن نایف در ژوئن 2017، استفاده کرد. این رهبر بی تجربه که پدر بیمارش به او اختیارات گسترده داده، در آن بازه زمانی با سیاست ترامپ علیه ایران همسو شد. در شرایط کنونی ولیعد تسلط خود را در پادشاهی تثبیت کرده است. او اخیرا بر اهمیت ثبات منطقه ای به عنوان سنگ بنای چشم انداز 2030، استراتژی اقتصادی متحول کننده اش تاکید کرده است. در سال 2023، بن سلمان با مشارکت چین، روابط دیپلماتیک خود را با تهران دوباره برقرار کرد.تعامل بن سلمان با ایران ماحصل رویکرد منفعلانه ترامپ در حمایت از عربستان سعودی پس از حمله موشکی و پهپادی انصار الله به تاسیسات نفتی این کشور در سال 2019 است. ترامپ در دوره نخست ریاستش اهمیت این حمله را به حداقل رساند و از کنش نظامی ادعایی علیه ایران خودداری کرد. این انفعال عربستان را شگفت زده کرد. نزدیکی بن سلمان با ایران و مخالفت خوانی هایش با دولت بایدن در خصوص به رسمیت شناختن اسرائیل با عدم واکنش ترامپ به حمله ایران در سال 2019 مرتبط است.

2

اولویت های دولت دوم ترامپ

براساس یکی از سناریوها، دولت دوم ترامپ مسیر منطقه خاورمیانه را به طور قابل توجهی تغییر خواهد داد. در نتیجه، چندین اولویت استراتژیک توسط دولت آمریکادر نظر گرفته شده است. یکی از اولویت های قابل توجه شامل تعریف مجدد استراتژی است که در قایش "فشار حداکثری" علیه تهران اعمال خواهد شد؛ فشاری که زمینه را برای بحران اقتصادی ایران هموار و به ادعای این وبگاه موجب انزوای این بازیگر خواهد شد.اولویت دوم شامل احیای روابط دوجانبه بین ایالات متحده و اسرائیل، به ویژه از طریق تأیید مجدد حمایت واشنگتن و ارائه کمک به قابلیت‌های دفاعی تل آویو است. در واشنگتن بسیاری بر این باورند که دولت دوم ترامپ راه حل دو کشوری را پس گرفته و در ازای آن با سیاست های تل آویو در غزه و کرانه باختری هم صدا خواهد شد. گزاره سوم آن است که ایالات متحده فعالانه به دنبال گسترش دامنه توافقنامه ابراهیم خواهد بود، توالقی که عادی سازی روابط دیپلماتیک میان اسرائیل، امارات متحده عربی، بحرین و مراکش در دوره اولیه ریاست جمهوری ترامپ را تسهیل کرد. بعلاوه، ایالات متحده قصد دارد حمایت تزلزل ناپذیر خود از کریدور اقتصادی هند-خاورمیانه-اروپا را در کنار سایر ابتکارات طراحی شده برای تقویت اتصالات، افزایش دهد.در هماهنگی با اولویت‌های ذکر شده، پیش‌بینی می‌شود که دولت جدید نقشی محوری در مقابله با موضوعی که «انتفاضه جهانی» نامیده می‌شود، ایفا کند؛ جریانی که هدفش به چالش کشیدن اسرائیل است. به ادعای این وبگاه، پیش‌بینی می‌شود ایالات متحده نقش مهمی در ارتقای اسرائیل در بسترهای بین‌المللی و چند ملیتی ایفا کرده و در عین حال تعهد خود به اسرائیل و منافع این بازیگر را در گفتگوهای دوجانبه برجسته کند. علاوه بر این، دولت ترامپ ممکن است تلاش کند تا حمایت مالی و رهبری نهادهایی را که از ابتکارات یهودستیزی حمایت می کنند را تضعیف کند.

3

پلن ترامپ برای روسیه و چین

به ادعای فرست پست، پیش بینی می شود که دولت ترامپ به سرعت کمپینی را با هدف افزایش موثر صادرات انرژی ایالات متحده آغاز کند و در عین حال از طرح هایی حمایت کند که انرژی متعارف پایدار، مقرون به صرفه و فراوان را برای متحدان، شرکا و دوستانش فراهم می کند. همزمان، دولت تلاش خواهد کرد تا درآمد حاصل از صادرات انرژی ایران و روسیه را کاهش دهد. در نهایت، می‌توان پیش‌بینی کرد که ایالات متحده تلاش‌ها برای مقابله با نفوذ جهانی چین را در اولویت قرار دهد، اقدامی که احتمالاً شامل مهار تعاملات پکن در خاورمیانه و آفریقا خواهد بود و در عین حال به ذینفعان منطقه‌ای چشم اندازهای جایگزین برای همکاری، توسعه و سرمایه‌گذاری ارائه می دهد.دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور ایالات متحده، تعامل پیچیده ای از استراتژی های ژئوپلیتیکی و پویایی های منطقه ای را در سراسر غرب آسیا برجسته می کند. رویکرد دولت او به توافقنامه ابراهیم و موضع آن در قبال مناقشه اسرائیل و فلسطین نقش مهمی در شکل دادن به آینده منطقه خواهد داشت. اینکه چگونه دولت ترامپ تعادل ظریف بین حمایت از متحدان سنتی خود و مقابله با چالش‌های جدید ناشی از دشمنان منطقه‌ای را حفظ خواهد کرد، در سال‌های آینده دیده خواهد شد. سال‌های آتی شاهد تحولات عمده‌ای هستیم که اساساً خطوط سیاست خارجی ایالات متحده در غرب آسیا را تغییر می‌دهند.

 

منبع خبر "اقتصادنیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.