به گزارش همشهریآنلاین به نقل از فارس، عمار مرضی الحویطات، اسیر اردنی در زندانهای رژیم صهیونیستی حاضر به امضای برگههای آزادیاش در چارچوب سند توافق تبادل اسرا میان حماس و رژیم صهیونیستی (طوفان الاحرار) نشد. این خبری است که طی دو روز اخیر در رسانههای مختلف عربی با روایاتی متفاوت بازنشر شد.
ماجرا چیست؟
در حالی که کمیته صلیب سرخ شمار اسرای اردنی در بند اسرائیل را 28 نفر اعلام کرده، وبگاه اسرائیلی «i۲۴»، نوشت که سند تبادل اسرا با حماس شامل آزادی ۹ اسیر از مجموع ۱۳ اسیر اردنی بود.
به نوشته این وبگاه اسرائیلی، از این تعداد، دو اسیر به نامهای عمار الحویطات و ثائر اللوزی میبایست در روز شنبه گذشته (۲۵ ژانویه) آزاد میشدند. هیچیک از این دو اسیر حق بازگشت به کشورشان ندارند و اسرائیل تنها به این شرط حاضر به آزادی آنها شده است.
ثائر اللوزی در روز شنبه، پس از آزادی به غزه انتقال یافت و مورد استقبال فلسطینیان قرار گرفت. اما عمار حاضر به امضای اوراق آزادی و انتقالش به کرانه باختری یا نوار غزه نشد و تأکید کرد که تنها در صورتی این آزادی را میپذیرد که دارای حق بازگشت به کشورش، اردن باشد.
این اسیر اردنی از مقامات کشورش، نهادهای حقوقبشری و بینالمللی خواست که بازگشت امن او به وطنش را تضمین کنند.
عمار الحویطات کیست؟
عمار (۴۲ ساله) از سال۲۰۰۲ پس از به هلاکت رساندن یک شهرکنشین اسرائیلی در رامالله در مرکز کرانه باختری به اسارت گرفته شد. وی به حبس ابد به علاوه ۲۰ سال زندان محکوم شده است. او سالهای جوانیاش را در زندان اسرائیل سپری کرده است.
در سال ۲۰۱۵، مادرش پس از ۸ سال فراق از فرزندش و بدون حتی یک بار ملاقات درگذشت.
او یکی از مهمترین اسرای اردنی و از اعضای کمیته عالی اضطرار ملی جنبش اسرا است که بارها در طول اسارت مورد شکنجه و آزار و اذیت اشغالگران قرار گرفته است.
کمیته ملی اسرا و مفقودین اردن، با انتشار بیانیهای ضمن تشکر از مقاومت فلسطین، خواستار بازگشت اسرای اردنی به کشورشان شد و دلیل امتناع الحویطات از آزادی را همین موضوع اعلام کرد.
پیش از این برخی از منابع در سازمان جهانی صلیب سرخ اعلام کرده بودند که الحویطات حاضر به پیاده شدن از اتوبوس حامل ۷۰ آزاده فلسطینی که به قاهره انتقال یافتند، نشد و با رد تبعید به کشور ثالث، به زندان بازگشته است.
اما برخی منابع رسانهای، به نقل از یکی از اعضای خانواده این اسیر اردن، گزارش دادند که نمایندگان صلیب سرخ به عمار گفتهاند که دولت اردن حاضر به تحویل او نیست. لذا او بار دیگر به اسارت تن داد و به جای او اسیر دیگری آزاد شد. اما خانواده این اسیر اردنی این خبر را تکذیب کردند.
عمر الحویطی برادر این اسیر اردن، در گفتوگو با خبرگزاری رسمی کشورش (عمون) این موضوع را رد کرد و در عین حال گفت که هیچ خبر رسمی در این خصوص دریافت نکرده اما به او اطلاع داده شده که برادرش تنها به شرطی که به وطنش بازگردد، حاضر به آزادی است.
کار به جایی رسید که ایمن الصفدی وزیر خارجه اردن روز یکشنبه (دیروز) ، اعلام کرد که کشورش مانع بازگشت هیچ اسیر اردنی به وطنش نشده است.
ثائر اللوزی کیست؟
ثائر اللوزی (۳۲ ساله) دیگر اسیر اردنی، محکوم به ۱۹ سال زندان است که شنبه آزاد و به نوار غزه تبعید شد.
او از ساکنان محله الخلایله در منطقه جاوا در پایتخت اردن است. متاهل و دارای دو فرزند است. او به دلیل تجاوز صهیونیستها به مسجدالاقصی، تصمیم میگیرد که علیه اشغالگران عملیات انجام دهد. در سال ۲۰۱۹، به شهر اشغالی ایلات سفر میکرد. تنها یک روز پس از ورود به این شهر، با چکش به شهرکنشینان اسرائیلی حمله میکند و موجب زخمی شدن شدید دو صهیونیست میشود.
اسرائیل در سال۲۰۲۰، او را به جریمه مالی و ۱۹ سال زندان محکوم کرد.
وی پس از آزادی درباره کنایه افسر شکنجهگر اسرائیلی به او درباره یحیی السنوار گفت:« آن افسر گفت که السنوار به شما میخندد. به او گفتم السنوار به هیچ کس نمیخندد».
آزادی اسرای در طوفانالاحرار
رژیم صهیونیستی در چارچوب مرحله نخست توافق آتشبس با حماس که ۶ هفته طول خواهد کشید، با آزادی ۹ اسیر اردنی موافقت کرد که عبارتنی از:
۱. مرعی ابو سعیدة (محکوم به ۱۱ بار حبس ابد)
۲. عمار الحویطات (محکوم به حبس ابد و ۲۰ سال زندان)
۳. ثائر اللوزی (محکوم به ۱۹ سال زندان)
۴. هانی الخمایسة (محکوم به حبس ابد)
۵. علی نزال (محکوم به ۲۰ سال زندان)
۶. زید یونس (محکوم به یک بار حبس ابد و ۲۵ سال زندان)
۷. رائد مسالمة (محکوم به دو حبس ابد و ۲۰ سال زندان)
۸. فرج العدوان (محکوم به ۲۵ سال زندان)
۹. محمد الرمحی (محکوم به ۲۳ سال زندان)