آقای علی اکبر الوندیان در گفتوگو با خبرنگار تحریریه صنعت خبرگزاری صدا و سیما گفت: نخستین کارخانه سیمان در سال ۱۳۱۲ با ظرفیت تولید روزانه ۱۰۰ تن در شهرری احداث شد و به ۱۰ میلیون و ۳۰۰ هزار تن سیمان در اوایل انقلاب رسید.
وی با اشاره به فعالیت ۷۹ کارخانه فعال در سیمان خاکستری و سفید گفت: اکنون ظرفیت تولید سیمان کشور به سالانه ۸۹.۶ میلیون تن رسیده است.
دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان اضافه کرد: صنعت سیمان کشور با توسعه سیمانهای آمیخته و تنوع محصول قابلیت رسیدن به ظرفیت تولید بیش از ۱۳۰ میلیون تن بدون نصب کوره جدید دارد.
الوندیان به بازار صادراتی ۱۴ میلیون تنی صنعت سیمان اشاره کرد و گفت: سیمان تولید ایران به دلیل کیفیت بالا به کشورهای اوراسیا، روسیه، افغانستان، پاکستان، هند، عراق، کویت، امارات و عمان صادر میشود همچنین ۲۲ کشور دنیا مشتری سیمان سفید ایران هستند و حفظ این بازارهای صادراتی مستلزم تلاش بسیاری است.
به گفته دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان؛ صنعت سیمان ایران از لحاظ ظرفیت نصب شده جایگاه ششم جهان را داراست، اما به دلیل ناترازی انرژی و کاهش تولید، به جایگاه هشتم رسیدهایم.
تولید ۷۶ میلیون تن سیمان در سال گذشته
دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان با اشاره به تاثیر ناترازی انرژی در روند تولید سیمان ادامه داد: اردیبهشت امسال که با هیچگونه محدودیت انرژی مواجه نبودیم، ۷ میلیون و ۶۳۰ هزار تن و بیش از ظرفیت اسمی سیمان تولید شد در حالی که در مرداد ماه و با کمبود انرژی، تولید سیمان به ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن رسید.
الوندیان به ظرفیت ۷۶ میلیون تنی تولید سیمان در سال گذشته اشاره کرد و گفت: ۱۳ میلیون تن ظرفیت تولید سیمان به دلیل ناترازی انرژی در سال گذشته از دست رفت و در ۹ ماهه امسال نیز ۴ میلیون تن به این کسری تولید اضافه شده و پیش بینی میکنیم با این روند تا پایان سال به ۱۸ میلیون تن کسری تولید خواهد رسید.
وی به مصرف ۶۵ میلیون تن سیمان در کشور اشاره کرد و گفت: ناترازی انرژی و کاهش روند تولید به ۷۱ میلیون تن علاوه بر کاهش عرضه به بازار داخل تهدیدی برای بازارهای صادراتی است.
ناترازی انرژی عامل کاهش تولید سیمان در ۹ ماهه ۱۴۰۳
دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان گفت: در آذر ماه امسال، ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تن کلینکر تولید شد که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۷ و شش دهم درصد کاهش یافته است.
وی با اشاره به تولید ۵۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تن کلینکر در ۹ ماهه ۱۴۰۳ گفت: این میزان تولید در مقایسه با تولید ۶۰ میلیون تنی کلینکر در ۹ ماهه پارسال، ۶ و ۶ دهم درصد کاهش یافته است.
الوندیان ادامه داد: در آذر ماه امسال ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تن سیمان تولید شد که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تولید سیمان ۱۱ و چهار دهم درصد کاهش یافته است.
دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان تولید سیمان در ۹ ماهه امسال را با توجه به ذخیره کلینکر ۵۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تن سیمان عنوان کرد و گفت: این میزان در مقایسه با سال گذشته یک و ۷ دهم درصد منفی است. این روند در مصرف داخلی هم موثر بوده و ۲ و هشت دهم درصد مصرف داخلی کاهش یافته است و مصرف ۹ ماهه حدود ۴۹ میلیون تن بوده است.
انتقال کلینکر به مراکز اصلی تولید صرفه اقتصادی ندارد
الوندیان به وجود ذخایر کلینکر در مناطق مختلف کشور اشاره کرد و گفت: بدلیل هزینه بالای حمل و نقل، انتقال کلینکر از مسافتهای دور به بازارهای اصلی همچون تهران صرفه اقتصادی ندارد و تامین کننده نیازهای اصلی تهران و یا مراکز اصلی مصرف نیست.
وی به شدت و افزایش مدت زمان ناترازی اشاره کرد و گفت: هم اکنون ناترازی انرژی به ۱۵ مهر ماه رسیده در حالی که پیش از این، آذر و دی ماه با این ناترازی مواجه بودیم و فقط در ماههای فروردین و اردیبهشت هیچ ناترازی نداریم، اما پیوستگی ناترازی در همه ماههای سال در حال فراگیر شدن است، زیرا پیش از این در ماههایی از سال با امکان ظرفیت تولید کامل کلینکر تولید و ذخیره سازی میشد که هم اکنون فرصت ذخیره سازی کلینکر هم کاهش یافته است.