کنترل پهپاد تنها با فکرکردن؛ ایمپلنت مغزی مرد فلج را به آرزوی خلبانی رساند

دیجیاتو دوشنبه 08 بهمن 1403 - 14:03
محققان دانشگاه استنفورد BCI جدیدی توسعه داده‌اند که به مرد فلج 69 ساله‌ای امکان کنترل پهپاد با فکر را داد. The post کنترل پهپاد تنها با فکرکردن؛ ایمپلنت مغزی مرد فلج را به آرزوی خلبانی رساند appeared first on دیجیاتو.

تاکنون رابط‌های مغز و کامپیوتر (BCI) به افراد فلج امکان داده‌اند کارهای مهم روزمره مانند غذاخوردن یا تایپ‌کردن را انجام دهند. اکنون BCI جدید به مردی فلج که آرزو داشت خلبانی را تجربه کند، اجازه داده پهپادی مجازی را فقط با فکرش به پرواز درآورد.

براساس گزارش نیواطلس و مقاله منتشرشده در نیچر، محققان دانشگاه استنفورد BCI جدیدی توسعه داده‌اند که به مرد فلج 69 ساله‌ای امکان کنترل پهپاد با فکر را می‌دهد. او برای کنترل پهپاد باید تصور کند دست راستش 3 بخش دارد: بخش اول انگشت شست؛ بخش دوم انگشت اشاره و وسط؛ بخش سوم انگشت حلقه و کوچک.

کنترل پهپاد با فکر

این بیمار برای کنترل پهپاد باید به حرکت‌دادن این 3 بخش فکر کند: اگر او به حرکت‌دادن انگشت شستش به سمت بالا، پایین، چپ و راست فکر کند، پهپاد به‌ترتیب به جلو، عقب، چپ و راست می‌رود. برای کاهش یا افزایش ارتفاع، او باید به خم‌کردن یا راست‌کردن انگشتان اشاره و وسط فکر کند. همچنین برای آنکه این پهپاد بچرخد، باید در فکرش بخش سوم دستش را خم یا راست کند.

ایمپلنت مغزی جدید برای کنترل پهپاد با فکر

برخی از BCIها به‌صورت غیرتهاجمی و با آرایه‌ای از الکترودهایی که روی پوست سر قرار داده می‌شوند، به بیماران کمک می‌کنند اما این BCI جدید باید با عمل جراحی در مغز بیمار قرار می‌گرفت تا بتواند سیگنال‌های حرکتی مغز را دریافت کند.

کنترل پهپاد با فکر

BCIها معمولاً الگوهای فعالیت الکتریکی ناشی از افکار را در مغز شناسایی می‌کنند؛ برای مثال، اگر کاربر فلجی فکر کند دست راست خود را بالا می‌آورد، حتی اگر واقعاً نتواند این کار را بکند، BCI الگوی مشخصی از نورون‌ها را تشخیص می‌دهد که در پاسخ به این فکر فعال می‌شوند. سپس سیستم این فکر را به عملی ازپیش تعریف‌شده مانند بالابردن بازوی رباتیک ترجمه می‌کند.

مکانیسم کنترل پهپاد با فکر نیز به همین صورت انجام گرفته است. البته درمجموع 9 جلسه آموزشی 2 تا 5 ساعته برگزار شد تا مرد بتواند پهپاد مجازی را کنترل کند و آن را از میان موانع بگذراند. همچنین توانست حرکاتی ترکیبی انجام بدهد تا مثلاً پهپاد حین بالارفتن بچرخد. درکل محققان می‌گویند همان‌قدر که لازم است BCIها به افراد فلج کمک کنند کارهای مهمی مانند غذاخوردن را انجام دهند، این فناوری باید به تفریح این افراد نیز توجه داشته باشد.

پیش‌ازاین محققان دانشگاه چالمرز سوئد نیز توانسته بودند با استفاده از تحریک الکتریکی مغز از طریق ایمپلنت، حس لامسه را به 2 فرد فلج بازگردانند.

منبع خبر "دیجیاتو" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.