به گزارش خبرنگار مهر، ابوالفضل رحیمی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب گلستان ظهر دوشنبه در تشریح برنامههای این شرکت برای دهه فجر اظهار کرد: در این ایام، هشت حلقه چاه، ۴۵ کیلومتر خط انتقال آب، ۴۹ کیلومتر شبکه توزیع و یک مخزن ذخیره به ظرفیت پنج هزار و۵۰۰ مترمکعب به بهرهبرداری میرسد. علاوه بر این، ساختمان مرکز پایش و نظارت بر کیفیت آب که بهعنوان آزمایشگاه مرکزی و مرجع استان گلستان شناخته میشود، افتتاح خواهد شد.
وی افزود: در مجموع، این پروژهها در پنج شهر استان اجرایی شده و ۲۷ هزار و ۶۴۵ خانوار معادل ۹۸ هزار و ۵۵۹ نفر از این خدمات بهرهمند خواهند شد. برای اجرای این پروژهها هزار و ۱۹۳ میلیارد ریال هزینه شده است.
رحیمی با اشاره به مشکل اساسی استان گلستان در تأمین آب شرب گفت: هیچکدام از شهرها و روستاهای استان از منابع آب پایدار مانند سد بهرهمند نیستند و این مسئله چالشهای جدی بهویژه در فصل تابستان ایجاد میکند. از دهه ۸۰ تاکنون، متوسط ظرفیت آبدهی چاههای استان از ۱۹.۵ لیتر به ۱۳ لیتر کاهش یافته است و برداشتهای غیرمجاز و افت کیفیت سفرههای زیرزمینی از عوامل اصلی این بحران هستند.
وی در ادامه افزود: با وجود افتتاح چاههای جدید، ظرفیت آبخوانها بهمرور کاهش یافته و تأمین آب شرب استان تنها از طریق منابع آب زیرزمینی بسیار خطرناک و ناپایدار است. برای حل این مشکل، نیاز است تا به سمت تأمین منابع آب پایدار مانند سدها حرکت کنیم.
رحیمی همچنین به اثرات تغییر اقلیم، مصرف بالای آب، و تخریب محیطزیست اشاره کرد و گفت: ما بیش از دو برابر استاندارد آب مصرف میکنیم و همین مسئله موجب تشدید چالشهای آبی در استان شده است. باید با مدیریت درست منابع و استفاده بهینه، بحران آب را کنترل کنیم.
راهکارهای استفاده مجدد از پسابها و چالشهای مدیریت منابع آبی در گلستان
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب گلستان در ادامه به چالشها و راهکارهای مدیریت منابع آبی در استان پرداخت.
وی با اشاره به هزینههای تصفیه آب و اهمیت استفاده بهینه از منابع، گفت: گاهاً دیده میشود فاضلاب تصفیهشده به سطح آب شرب میرسد، اما به دلیل هزینه بالا، استفادهای از آن صورت نمیگیرد. ما باید بالانس مناسبی میان هزینه و بهرهوری ایجاد کنیم و استفاده از پسابها در کشاورزی و صنعت را در اولویت قرار دهیم.
رحیمی همچنین با انتقاد از برداشتهای غیرمجاز آب و اثرات مخرب آن بر منابع طبیعی، افزود: تخریب جنگلها و استفاده غیرمجاز از منابع آب باعث کاهش ظرفیت منابع آب تجدیدپذیر شده است. امروز به دلیل این تخریبها، زمان تمرکز روانآبها کاهش یافته و سیلابها با فرسایش خاک همراه شدهاند که معضلات جدی برای استان ایجاد کرده است.
وی در ادامه به اهمیت بازنگری در الگوهای کشاورزی و مصرف منابع اشاره کرد و گفت: «بزرگترین مشکل استان این است که منابع طبیعی و آبی خود را بهصورت خام فروشی از دست میدهیم. ما باید اقتصاد کشاورزی و صنعتی خود را به سمت ارزشافزوده و استفاده بهینه از منابع هدایت کنیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب گلستان درباره برنامههای استان برای استفاده مجدد از پسابها گفت: ما توانستهایم برای تصفیه فاضلاب و تأمین آب موردنیاز صنایع و کشاورزی مجوزهای لازم را از وزارت نیرو اخذ کنیم. در گام اول، ۱۰ میلیون مترمکعب و در مرحله تکمیلی ۲۰ میلیون مترمکعب از پساب تصفیهشده گرگان برای مصارف صنعتی، از جمله شهرک صنعتی و پتروشیمی، تخصیص داده شده است. این سرمایهگذاریها میتواند جهش بزرگی در توسعه پایدار استان ایجاد کند.
رحیمی در پایان تأکید کرد: همه ما در قبال آب مسئول هستیم و باید با تغییر رفتارها و سرمایهگذاری در حوزههای مرتبط، از منابع آبی خود بهدرستی استفاده کنیم.