سوزوکی کیزاشی، سدان فراموش‌شده بازار ایران

خبرآنلاین شنبه 13 بهمن 1403 - 09:47
هرچند بازار خودروی کشورمان کاملاً انحصاری است و خریداران حق انتخاب زیادی ندارند ولی در همین بازار محدود هم همهٔ خودروها نمی‌توانند موفق عمل کنند و تاکنون مدل‌های زیادی را دیده‌ایم که در بازار کشورمان شکست خورده و نتوانسته‌اند نظر خریداران را جلب کنند.

به گزارش خبرآنلاین، یکی از این خودروها که امروز کاملاً فراموش شده، سوزوکی کیزاشی است. ایران‌خودرو پس از موفقیتی که با سوزوکی گرند ویتارا در بازار کسب کرد، تصمیم گرفت محصول دیگری از سوزوکی را هم به ایران بیاورد و بدین منظور، کیزاشی انتخاب شد.

به نقل از پدال، این سدان ژاپنی در اواخر سال ۱۳۹۰ در ایران معرفی و سال بعد به دست خریداران رسید. قرار بود کیزاشی هم مثل گرند ویتارا در ایران مونتاژ شود اما به دلیل عدم استقبال بازار، تنها در تعداد اندکی با مدل ۲۰۱۲ وارد و سپس پروندهٔ آن بسته شد. دلیل اصلی ناکامی کیزاشی در بازار ایران، حضور رقبای خوش‌نام‌تر و مجهزتر کره‌ای یعنی هیوندای سوناتا و کیا اپتیما بود. علاوه بر این، در همان سال‌ها پارس‌خودرو هم عرضهٔ نیسان تیانا را به‌عنوان جایگزین ماکسیمای محبوب آغاز کرد تا کار برای سدان سوزوکی سخت‌تر شود.

کیزاشی اما در بازارهای جهانی هم چندان موفق عمل نکرد زیرا این خودرو مثل فولکس‌واگن فیتون، ورود سوزوکی به سگمنتی بود که به آن تعلق نداشت. پیش از عرضهٔ نسخهٔ تولیدی کیزاشی، سوزوکی مجموعاً سه کانسپت را با این نام معرفی کرد که دوتای اول شباهتی به نسخهٔ تولیدی نداشتند اما کانسپت سوم که در نمایشگاه خودروی نیویورک ۲۰۰۸ رونمایی شد پیش‌نمایشی از کیزاشی تولیدی را ارائه کرد. این سدان ژاپنی از اواسط سال ۲۰۰۹ در آمریکا و سپس از سال ۲۰۱۰ در اروپا عرضه شد.

کیزاشی در بازار اروپا در دو نسخه عرضه شد که هردو به یک پیشرانهٔ ۲.۴ لیتری چهار سیلندر بنزینی با ۱۸۰ اسب بخار قدرت و ۲۳۰ نیوتن متر گشتاور مجهز بودند ولی یکی با گیربکس دستی و انتقال قدرت محرک جلو عرضه می‌شد درحالی‌که دومی به گیربکس CVT و سامانهٔ چهارچرخ محرک برگرفته از سوزوکی SX4 مجهز بود. در کشورمان نیز کیزاشی در نسخه‌های دستی و اتوماتیک و فول و نیمه‌فول عرضه شد که البته همگی محرک جلو بودند. این خودرو در اواخر سال ۱۳۹۱ در نسخهٔ دستی ۱۳۰ میلیون تومان و در نسخهٔ اتوماتیک فول ۱۴۵ میلیون تومان قیمت داشت درحالی‌که برای مقایسه، نیسان تیانا فول با قیمت ۱۳۵ میلیون عرضه می‌شدد و کیا اپتیما صفرکیلومتر در بازار حدود ۱۴۰ میلیون تومان قیمت داشت.

کیزاشی در بازار اروپا با قیمت پایهٔ ۲۶,۹۰۰ یورو و امکانات کامل مثل سانروف و گرم‌کن صندلی‌ها عرضه می‌شد ولی نسخه‌های وارداتی به ایران امکانات کمتری داشتند که شامل مواردی مثل تنظیم برقی آینه‌های جانبی، استارت دکمه‌ای، ۷ ایربگ، اتوهلد، فرمان برقی، سیستم صوتی با ۷ بلندگو، سیستم تهویه اتوماتیک و… می‌شد. کیزاشی اما خودروی بدی نبود. شاسی خودرو خیلی خوب تنظیم شده بود و صندوق بار بزرگ ۴۶۰ لیتری را ارائه می‌کرد. پیشرانهٔ بنزینی بزرگ کیزاشی هم تا سرعت‌های ۱۲۰ و ۱۳۰ کیلومتر بر ساعت ایده‌آل رفتار می‌کرد. تا این محدوده، موتور به‌آرامی کار می‌کرد و فقط آوای خفیفی به گوش سرنشینان می‌رسید ولی در سرعت‌های بالاتر ضعف موتور آشکار می‌شد و در سرعت بیش از ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت، شتاب گیری حتی با تخته کردن گاز هم به‌کندی صورت می‌گرفت.

سوزوکی کیزاشی، سدان فراموش‌شده بازار ایران

کیزاشی در بازارهای مختلف هرگز نتوانست انتظارات فروش سوزوکی را برآورده کند. این خودرو بین سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ در آلمان مجموعاً تنها ۱,۸۸۷ دستگاه فروخت و بیشتر فروش خود را در آمریکا هم در سال ۲۰۱۱ با تنها حدود ۷ هزار دستگاه تجربه کرد. این خودرو حتی در کشور خودش، ژاپن هم موفق عمل نکرد و بین سال‌های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۵ تنها ۳,۳۷۹ دستگاه فروخت زیرا به دلیل پیشرانهٔ بزرگ (بیش از ۲ لیتر) و عرض زیاد، مشمول مالیات‌های بالایی می‌شد. همچنین در ژاپن برند سوزوکی صرفاً با کی کارهای کوچک شناخته می‌شد کسی یک سدان بزرگ را از این برند نمی‌پذیرفت. حتی حدود یک‌چهارم از فروش ۳,۳۷۹ دستگاهی کیزاشی در ژاپن نیز توسط نیروی پلیس این کشور خریداری شد.

در دسامبر ۲۰۱۳، سوزوکی اعلام کرد که کیزاشی به‌تدریج از بازارهای جهان کنار گذاشته خواهد شد و جانشینی نخواهد داشت.

۵۸۵۸

منبع خبر "خبرآنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.