نوسان قیمت دلار در سایه 2 عامل مهم؛ فروشندگان در بازار ارز به صف شدند/ اصلاح قیمت محتمل است؟/ پیش‌بینی قیمت دلار امروز 13 بهمن 1403

اقتصادنیوز شنبه 13 بهمن 1403 - 10:37
اقتصادنیوز: بازار ارز تهران در آغاز نخستین روز کاری هفته، همچنان درگیر ابهامات سیاسی و اقتصادی است و معامله‌گران با چشم‌انداز نوسانی قیمت دلار وارد هفته جدید می‌شوند. آیا سیگنال‌های مثبت از مذاکرات هسته‌ای و کاهش فشارهای جهانی، می‌تواند نرخ دلار را تعدیل کند؟ یا انتظارات تورمی و تحولات بین‌المللی، مسیر رشد مجدد این ارز را هموار خواهند کرد؟ اقتصادنیوز در ادامه به این پرسش پاسخ خواهد داد.
عکس: اقتصادنیوز/ دانیال شایگان

به گزارش اقتصادنیوز، بازار ارز تهران در حالی معاملات اولین روز هفته را آغاز می‌کند که هفته گذشته تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله تحولات سیاسی و اقتصادی داخلی و خارجی نوسانات چشمگیری را تجربه کرد و از افزایش تقاضای سرمایه‌ای و سیگنال‌های مثبت و منفی از مذاکرات بین‌المللی، همگی بر روند قیمتی دلار و سایر ارزهای مهم اثر گذاشتند.

با این حال، قیمت دلار تهران معاملات روز پنجشنبه را بدون تغییر نسبت به روز چهارشنبه در پله ششم کانال سوم از کریدور هشتم آغاز کرد و در ادامه، با افت ۱۰۰ تومانی روندی کاهشی به خود گرفت، اما سپس با افزایش تقاضا، مسیر صعودی در پیش گرفت و تا پله هشتم این کانال پیشروی کرد.

دلار هرات نیز معاملات روز پنج شنبه را با اختلاف مثبت ۲۷۰ تومانی نسبت به معاملات پشت خطی، در میانه کانال سوم از کریدور هشتم استارت زد و در ادامه ۱۵۰ تومان افزایش قیمت داشت،‌ اما پس از تغییر فاز معاملاتی، تا پله سوم این کانال عقب‌نشینی کرد و در نهایت به نقطه بازگشایی بازگشت.

کارشناسان اقتصادی بر این باورند که در صورت تداوم شرایط کنونی، دلار در بازه‌ای محدود نوسان خواهد کرد و در میان‌مدت به سمت تثبیت قیمتی حرکت می‌کند. با این حال، برخی تحلیلگران هشدار می‌دهند که در کوتاه‌مدت، کاهش عرضه و رشد تقاضای سفته‌بازی می‌تواند دلار را به سمت افزایش قیمت سوق دهد.

درهم امارات نیز صبح روز پنجشنبه بدون تغییر نسبت به روز چهارشنبه، با قیمت ۲۲ هزار و ۸۲۰ تومان معامله شد و در ادامه تا محدوده ۲۲ هزار و ۷۴۰ تومان پایین آمد و سپس در بازه ۲۲ هزار و ۷۴۰ تا ۲۲ هزار و ۷۸۰ تومان در نوسان بود.

از سوی دیگر، بازار ارز رسمی نیز شاهد نوسان مثبت قیمت‌ یورو و دلار بود و براساس اعلام مرکز مبادله ایران،‌ دلار با افزایش 68 هزار و 805 تومان قیمت خورد. نرخ حواله‌ای آن نیز با گپ مثبت به 66 هزار و 931 تومان رسید. یورو نیز با گپ مثبت 71 هزار و 675 تومان معامله شد و حواله یورو هم با افزایش 69 هزار و 723 تومان قیمت خورد. ارزش درهم امارات نیز در بازار رسمی افزایش یافت و به 18 هزار و 735 تومان رسید و حواله درهم 18 هزار و 225 تومان معامله شد.

به گزارش اقتصادنیوز، بازار رمزارزها هم در روزهای اخیر نوسانات شدیدی را تجربه کرده است. بیت‌کوین که روز جمعه در محدوده ۱۰۴ هزار دلار معامله می‌شد، عصر روز گذشته وارد کانال ۱۰۵ هزار دلار شد. اما در ادامه، با فشار فروش و کاهش تقاضا، بامداد شنبه تا سطح ۱۰۱ هزار دلار کاهش یافت. قیمت بیت‌کوین در لحظه نگارش این گزارش، ۱۰۲ هزار و ۴۰۰ دلار ثبت شده است.

بر اساس تحلیل تکنیکال، بیت‌کوین پس از شکست محدوده ۱۰۵ هزار دلار در روز گذشته، تحت فشار فروش قرار گرفت و به کانال ۱۰۱ هزار دلار عقب‌نشینی کرد که نشان‌دهنده ضعف خریداران در حفظ روند صعودی است. سطح حمایتی کلیدی بیت کوین نیز در ۱۰۱ هزار دلار قرار دارد و در صورت از دست رفتن این سطح، احتمال افت بیشتر تا محدوده ۹۹ هزار و ۵۰۰ دلار و در صورت تشدید فشار فروش، حتی تا ۹۷ هزار دلار نیز وجود دارد. در مقابل، محدوده مقاومتی در ۱۰۴ هزار و ۵۰۰ دلار به‌عنوان مرز مهم بازگشت صعودی شناخته می‌شود و عبور از این سطح می‌تواند زمینه‌ساز رشد مجدد تا مرز ۱۰۷ هزار دلار شود.

تتر نیز در ۲۴ ساعت گذشته در بازه ۸۳ هزار تومان تا ۸۳ هزار و ۶۹۵ تومان نوسان داشته و هم‌اکنون در ۸۳ هزار و ۲۰۰ تومان معامله می‌شود. بررسی اختلاف نرخ دلاری درهم و تتر با دلار تهران در هفته گذشته نشان می‌دهد که سقف اختلاف کاهش یافته و در بیشتر روزها نرخ دلاری درهم و تتر پایین‌تر از دلار تهران بوده است. این امر نشان‌دهنده فشار کم از سمت بازارهای حواله‌ای بر دلار تهران است، به شکلی که در حال حاضر بازیگر اصلی بازار، دلار تهران محسوب می‌شود و اگر انتظارات تورمی در بازار ارز کاهش یابد و محرک جدیدی برای رشد قیمت فراهم نشود، بازار ارز می‌تواند به آرامش برسد.

تتر همچنان در محدوده ۸۳ هزار تومان معامله می‌شود و حمایت کلیدی آن در ۸۳ هزار تومان و مقاومت در ۸۳ هزار و ۷۵۰ تومان قرار دارد. هرگونه تغییر در روند دلار داخلی، می‌تواند نوسانات آن را افزایش دهد.

با این حال، تحلیلگران معتقدند فشار عرضه در بازار ارز داخلی کاهش یافته است و دلار تهران نقش تعیین‌کننده‌ای در روند نرخ ارز دارد. در صورتی که انتظارات تورمی نتواند محرک قوی‌تری برای رشد نرخ دلار فراهم کند، احتمال تثبیت قیمت و کاهش نوسانات در بازار ارز داخلی بیشتر می‌شود.

به باور این گروه، چشم‌انداز آینده قیمت دلار وابسته به تحولات دیپلماتیک و پیشرفت در مذاکرات بین‌المللی است. با این حال، کارشناسان اقتصادی هشدار می‌دهند که حتی اگر توافقی میان ایران و آمریکا حاصل شود، اثرگذاری آن بر نرخ ارز، کوتاه‌مدت و گذرا خواهد بود و روند کلی بازار را در بلندمدت تغییر نخواهد داد.

براساس پیگیری اقتصادنیوز،‌ فعالان بازار معتقدند سیگنال‌های مثبت از مذاکرات می‌تواند موجب تعدیل انتظارات تورمی و کاهش قیمت دلار شود. با این حال، فعالان بازار بر این باورند که افزایش قیمت بیش از ارزش ذاتی ناشی از نگرانی‌ها درباره سیاست‌های احتمالی ترامپ و فشارهای اقتصادی آتی است. شواهد حاکی از آن است که در معاملات فردایی، تعداد فروشندگان افزایش یافته که می‌تواند نشانه‌ای از احتمال تعدیل قیمت در روزهای آتی باشد.

در نهایت،‌ بر اساس بررسی اقتصادنیوز، معامله‌گران فنی بر این باورند که درهم در سطح حمایتی ۲۲ هزار و ۷۰۰ تومان قرار دارد و در صورت شکست این سطح، کاهش قیمت تا ۲۲ هزار و ۴۵۰ تومان محتمل است. در مقابل، عبور از مقاومت ۲۲ هزار و ۸۵۰ تومان می‌تواند محرکی برای حرکت درهم به سمت کانال ۲۳ هزار تومان باشد.

همچنین پیش‌بینی می‌شود قیمت دلار تهران در پله‌های میانی کریدور هشتم نوسان کند و در صورت ادامه روند کاهشی، احتمال دارد قیمت به نیمه اول کف کریدور هشتم عقب‌ بنشیند. اما اگر تقاضا در بازار افزایش یابد، قیمت می‌تواند به سمت پله‌های پایانی کریدور هشتم حرکت کند.

با توجه به روند معاملات اخیر و نوسانات قیمتی، به نظر می‌رسد دلار تهران همچنان در محدوده کف کریدور هشتم نوسان کند. اگر فشار تقاضا در بازار کاهش یابد و سیگنال‌های مثبت سیاسی، نظیر بهبود روابط بین‌المللی یا تقویت عرضه از سوی سیاست‌گذار ادامه داشته باشد، احتمال کاهش قیمت دلار به سمت مرزهای حمایتی در نیمه پایین کریدور هشتم وجود دارد. از سوی دیگر، در صورت افزایش تقاضای تجاری یا شکل‌گیری انتظارات تورمی جدید، بازگشت قیمت به نیمه بالایی این کریدور و حتی عبور از آن دور از انتظار نخواهد بود.

فعالان بازار معتقدند که حفظ تعادل بین عرضه و تقاضا، اجرای سیاست‌های کنترلی از سوی بانک مرکزی و نبود تنش‌های جدید در فضای سیاسی، از جمله دلایل ثبات نسبی قیمت دلار در روزهای اخیر بوده است. علاوه بر این، تعطیلات هفته گذشته باعث کاهش حجم معاملات و کم‌رمقی بازار در روزهای پایانی هفته شده و از شدت نوسانات کاسته است.

همچنین، آغاز سال نوی چینی از جمله موضوعات موثر بر نوسانات بازارهای مالی است و در هفته‌های منتهی به این رویداد، فعالیت‌های تجاری افزایش می‌یابد و بسیاری از شرکت‌ها و تجار برای تسویه‌حساب‌های مالی و تأمین نقدینگی خود اقدام به خرید ارز می‌کنند که این موضوع منجر به افزایش موقتی تقاضا در بازار ارز خواهد شد. با توجه به اینکه سال نوی چینی در ۲۹ ژانویه آغاز شد، تحلیلگران پیش‌بینی می‌کنند فشار تقاضا در روزهای آینده کاهش یابد و این عامل افزایشی از بین برود.

در مجموع، برخی تحلیلگران احتمال می‌دهند که در هفته سوم بهمن، دلار روند اصلاحی بیشتری را تجربه کند، اما از سوی دیگر، برخی معامله‌گران که همچنان به سناریوی رشد انتظارات تورمی باور دارند، احتمال بازگشت دلار به سطوح بالاتر را دور از انتظار نمی‌دانند.

منبع خبر "اقتصادنیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.