آتش بس در غزه؛ سیگنال ترامپ به اسرائیل/ نتانیاهو گرفتار میان صف‌آرایی راست گرایان و فشارهای حداکثری ترامپ

اقتصادنیوز شنبه 13 بهمن 1403 - 12:05
اقتصادنیوز: با برقراری آتش بس در غغزه، گروهی بر این باورند که نتانیاهو در شرایط سختی قرار دارد، « بی بی» بیش از هر زمان دیگر از جانب راست افراطی اش تحت فشار قرار دارد و هر دم ممکن است حیات سیاسی اش را از دست بدهد، علاوه بر این نخست وزیری به ترامپ برای تحقق اهداف جاه طلبانه اش چون حمله ادعایی به سایت های ایران و برقراری عادی سازی روابط با اسرائیل به رئیس جمهوری آمریکا نیاز دارد؛ این دو موقله ای که بدان ها اشاره شد موجب گشته تا نخست وزیر درگیر بن بستی دشوار شود.

به گزارش اقتصادنیوز، فارین پالسی با انتشار یادداشتی مدعی شد، درست از زمانی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا هشدار داد که اگر تا روز تحلیفش گروگان‌های اسرائیلی توسط حماس آزاد نشوند، خاورمیانه را به جهنم تبدیل خواهد کرد. در ظاهر شاید مخاطب این عبارت هشدار آمیز گروه حماس بود، اما اکنون که آتش‌بس و قرارداد گروگان‌گیری امضا شده و به مرحله اجرا گذاشته شده است، این بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل است که تندی کلام ترامپ را حس می کند.از توافق آتش بس در سراسر جهان استقابل شد،  در غزه جشن گرفتند و اکثریت اسرائیلی ها از این معامله راضی اند. اما آنچه رخ داده تهدیدی است برای نتانیاهو است که با یک جنگ بی پایان در غزه و وعده "پیروزی کامل" کابینه اش را تا به امروز نگاه داشت.

سودای « بی بی»

این نشریه در ادامه آورد، یک روز پس از تصویب این توافق توسط کابینه اسرائیل، ایتامار بن گویر، وزیر امنیت ملی و رئیس حزب راست افراطی اوتزما یهودیت، کابینه را ترک کرد. شش کرسی کنست که حزب تحت رهبری اش کنترل می کند، اکثریت ائتلاف را در پارلمان 120 عضوی را به 61 یا احتمالاً 62 نفر کاهش داد. دیگر رهبر راست افراطی، بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی رویکردی محتاطانه تر داشت: او گفت که در این سمت باقی می ماند، اما مشروط. اسرائیل پس از پایان بخش اول توافق سه مرحله ای، حملات خود به غزه را در شش هفته دیگر باید از سربگیرد. اگر اسموتریچ در نهایت با هفت کرسی اش کنست را ترک کند، ائتلاف اکثریت خود را از دست خواهد داد. به ادعای ناظران اگر موضوع محاسبات سیاسی داخلی بود، نتانیاهو به احتمال زیاد هرگز با آتش بس موافقت نمی کرد. در سال گذشته، او پیشنهادهای ارائه شده توسط ایالات متحده را رد کرد. پیشنهاد ارائه شده توسط جو بایدن که با آنچه اخیراً با آن موافقت شده، تفاوت چندانی نداشت. نتانیاهو از ترس مخالفت خوانی های اسموتریچ و بن گویر با طرح های بایدن مخالفت می کرد.

تفاوت این بار این است که ترامپ وارد این تصویر شده و تا چهار سال آینده در این قاب خواهد داشت. نتانیاهو از توهین به ترامپ که معروف به انتقام جو است، هرا دارد. مهم نیست، به ادعای ناظران او می‌خواهد رئیس‌جمهور ایالات متحده را برای برنامه بزرگ‌تر خود، یعنی رویارویی (ادعایی) با ایران به واسطه برنامه هسته ای و منطقه ای تهران با خود هم صدا کرده و همزمان با کمک ترامپ زمینه را برای عادی سازی روابط دیپلماتیک میان اسرائل و عربستان هموار سازد؛  گزاره ای که در تاریخ تبت خواهد شد.حال سوال این است که آیا ملاحظات سیاسی داخلی مانع ایجاد کرد و نتانیاهو از تعهدش به آتش بس در برابر ترامپ عقب نشینی می کند؟ نتانیاهو در بیانیه‌های علنی معدودی که درباره این توافق ارائه داده، مرحله اول را «آتش‌بس موقت» خوانده و قول داده که اسرائیل تا زمانی که «همه اهداف جنگی‌اش تکمیل نشود» آرام نمی‌گیرد. مورد دوم شامل کنار زدن حماس می شود که رعایت آتش بس به طور طبیعی مانع از آن خواهد بود. او ظاهراً به اسموتریچ گفته که تا پایان مرحله نخست آتش بس هیچ بهانه ای برای کنار زدن آن وجود ندارد.

1

چرا راست افراطی از آتش بس هراس دارد؟

هیچ کس به طور قطع نمی داند که آیا نتانیاهو قصد دارد از توافق خارج شود یا خیر. در واقع، خود نخست وزیر هم ممکن است نداند چه می کند. نتانیاهو به طور سنتی با زمان بازی می‌کند و برای همه کسانی که می‌خواهند بشنوند، بدون توجه به حقایق، می‌گوید.اینکه نخست وزیر بین فشارهای ترامپ و راست افراطی گیر افتاده تا حد زیادی تقصیر خودش است. در طول جنگ، او به مردم اسرائیل اطمینان داد که تا "پیروزی کامل" خواهد جنگید، جنگی که اهدافش حذف حماس و نجات گروگان ها از طریق اهرم نظامی به جای توافق است. بسیاری از اسرائیلی ها مدت ها پیش این پیام را باور نکردند، اما راست افراطی خریدار این متاع بود. این که اسموتریچ و بن‌گویر تعهدات نخست وزیر را باور داشتند برای نتانیاهو بقای حیات سیاسی اش کافی بود.حال سوال این است، چرا تداوم جنگ برای راست افراطی مهم است؟

فارین پالسی در پاسخ نوشت،  راست افراطی به سان نتانیاهو از پایان جنگ هراس دارند چرا که بابد در برابر کمیسیون تحقیق برای بررسی شکست‌هایی که به حماس اجازه حمله به اسرائیل را داد پاسخگو باشند و در انتظار برگزاری انتخاباتی زودهنگام. احتمال باخت راست افراطی در پنین شرایطی بنا به دلایلی بسیار بالا است.درست است که بسیاری از حامیان بن گویر از خشونت جنگ، انتقام و پیروزی لذت برده اند. برای بخش وسیعی از راست افراطی، جنگ وسیله ای برای جبران هزینه های عقب نشینی اسرائیل سال 2005 از غزه و اسکان مجدد در این باریکه است.اسرائیلی‌های راست گرا مطمئن بودند که با حضور ترامپ در کاخ سفید، تل آویو می‌تواند فهرست خواسته‌هایش را دنبال کند - الحاق کرانه باختری، حمله مجدد به استقلال قضایی، حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران، و حمله مداوم به غزه. با این همه توافق آتش‌بس، حداقل در حال حاضر، فعلا نتانیاهو اسرائیل را گیج کرده است. بسیاری ایمددارند که این توافق، اهرمی موقت بوده و راه را برای از سرگیری حملات اسرائیل به غزه هموار می کند، این بار بدون هیچ یک از محدودیت های دوران بایدن.

2

قمار « بی بی»

همزمان بسیاری از اطرافیان ترامپ به درستی دلیلی برای امیدواری داده اند. پیت هگزث، نامزد وزیر دفاع آمریکا در یک جلسه تایید گفت: من از کنار زدن حماس توسط اسرائیل حمایت می کنم. مایک والتز، مشاور امنیت ملی، در پادکست اخیر این موضوع را تکرار کرد و تاکید کرد که حماس "باید تا حدی نابود شود که نتواند دوباره تشکیل شود." اما این ممکن است نوعی شعار باشد که شرایطی مطرح شده که بازیگران کلیدی دولت جدید برای تعیین خط مشی های آینده با هم رقابت می کنند. سیگنال‌هایی که از سوی خود ترامپ و استیو ویتکف فرستاده اش در خاورمیانه ارسال شده، نشان از آن دارد که ایالات متحده امروز به دنبال اجرای کامل توافق آتش بس است.بنابراین، اگر نتانیاهو همان بازی هایی را که با دوبت بایدن انجام داد در ارتباط با ترامپ تکرار کند، زمانی که مذاکرات آتش بس را برهم زد و از خطوط قرمز واشنگتن در مورد مسائل بشردوستانه عبور کرد، ریسک جدی می کند. حماس ممکن است با نقض شرایط آتش‌بس یا اتخاذ موضعی سختگیرانه در مرحله دوم آتش‌بس، نتانیاهو را نجات دهد، اما این تقصیر باید کاملاً متوجه حماس شود و ممکن است این اتفاق نیفتد.

تانیاهو باید بتواند در شش هفته از مرحله اول آتش بس و شاید کمی بیشتر در صورت طولانی شدن مذاکرات مرحله دوم، بستر را برای ثبات هموار کند. بن گویر قول داده که در این بازه زمانی برای کابینه کارشنگی نکند و اگر اسرائیل در پایان مرحله اول به جنگ بازگردد، خوشحال خواهد شد که دوباره به آن بپیوندد. نتانیاهو در تلاش است تا صندلی‌های کابینه حزبش را برای این منظور باز و در دسترس نگه دارد. اپوزیسیون - متشکل از تعداد انگشت شماری از احزاب میانه و چپ و همچنین سه جناح تحت سلطه عرب و با رهبری ضعیف - نمی تواند از مشکلات نتانیاهو سوء استفاده کند. تا 2 مارس یا مدت کوتاهی پس از آن، ائتلاف می‌توانست دست نخورده بازگردد و با جنگی که همه فکر می‌کردند به پایان رسیده است خواسته هایش را محقق کند. اگر دولت ترامپ اصرار کند که نتانیاهو آتش بس را رعایت کند، بن گویر کنار می ماند و اسموتریچ به او می پیوندد. در همین حال، کابینه نتانیاهو در تلاش است تا قوانینی برای تهیه پیش نویس افراطی ارتدوکس (حاردی) برای خدمت سربازی تدوین کند. شرکای افراطی ارتدوکس ائتلاف خواستار قانونی هستند که رسماً پیروان آنها را معاف کند، اما معافیت عملی که آنها مدت‌هاست از آن برخوردار بوده‌اند، با مخالفت اکثریت عظیم مردم، از جمله بسیاری از حامیان اصلی کابینه مواجه شده است. نتانیاهو ماه‌هاست که با این موضوع دست و پنجه نرم می‌کند، اما اکنون به اکثریت محدود 62 کرسی رسیده و زمان در حال سپری شدن است: احزاب حریدی تهدید کردند که از بودجه 2025 حمایت نخواهند کرد و اگر کابینه نتواند موافقت کنست را جلب کند. بودجه تا پایان اسفند بلا استفاده می ماند. مهارت‌های سیاسی نتانیاهو برای بقا مشهور است، اما این بار ترامپ، راست‌گرایان افراطی و حریدیم‌ها را هدف قرار داده. اسفند ماه جالبی خواهد بود.

 

منبع خبر "اقتصادنیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.