بهنظر میرسد سناریوهای متفاوتی منتظر بازارهای مالی نشسته است و هرکدام اثرات متفاوتی دارند. در صورتیکه سناریوی توافق اقتصادی با اروپا و ایالاتمتحده آمریکا محقق شود، هریک از صنایع، به میزان اثربخشی توافق مذاکرات، چشمانداز مثبتی خواهند داشت. اگر گشایشهای اقتصادی حاصل از توافق در مرحله اول به گروه بانکی و مبادلات مالی اصابت کند، طبعا این صنعت در وهله اول چشمانداز مثبتتری نسبت به سایر صنایع خواهدداشت و در صورتیکه اثربخشی توافق به سایر صنایع هم برسد، ممکن است این چشمانداز مثبت در سایر بخشهای اقتصادی مشاهده شود.
اما بهنظر نمیرسد که اثر به نتیجه رسیدن مذاکرات بینالمللی و رفع تحریمهای اقتصادی را در کوتاهمدت و بهصورت آنی در صنایع کشور مشاهده کنیم. در صورتیکه یک شخص به این سناریو معتقد باشد، طبعا وزن داراییهای سهامی خود را در سبد سرمایهگذاری افزایش میدهد و سهم صنایع را به ترتیب اولویت اثربخشی از توافق و به نتیجه رسیدن مذاکرات، تعیین میکند و در صورت خوشبینی بیشتر، میتواند با افزایش ریسک، به سمت صندوقهای اهرمی حرکت کند. تحقق سناریو به نتیجه رسیدن مذاکرات میتواند حتی منجر به ورود سرمایه جدید از خارج از بورس به سمت بازار سهام شود.
در مقابل سناریوی عدم بهنتیجه رسیدن مذاکرات پیشروی سرمایهگذار قرار دارد. این سناریو، بهطور طبیعی دسترسی محدود به درآمد حاصل از صادرات نفتی را نوید میدهد که خود را در افزایش نرخ ارز نشان خواهد داد و این مساله باعث میشود که شرکتها و بنگاههایی که از ناترازی انرژی تاثیر زیادی نمیپذیرند و با افزایش نرخ ارز، حاشیه سود شرکت افزایش مییابد، سرمایهها را به سمت خود جذب کنند. احتمال میرود که در این سناریو صندوقهای طلا و کالاهای صادراتمحور، بیشتر موردتوجه سرمایهگذاران باشند.
سرمایهگذاران فارغ از دو سناریوی مذکور، رفتار دولت جدید ایالاتمتحده با کشورهای مختلف مانند چین و سایر شرکای تجاری و جنگ تعرفهای را رصد کنند تا بتوانند اثر آن را در بازارهای کامودیتی بینالمللی پیشبینی کنند. بعضا مشاهده میشود که ممکن است این جنگ تعرفهای آمریکا با شرکای تجاری خود مانند چین، روسیه، اروپا و کانادا هم فرصت و هم تهدید برای شرکتهای ایرانی ایجاد کند که سرمایهگذاران باید به آن توجه داشته باشند.
همچنان ناگفته نماند که مهمترین عواملی که میتوانند به بازار سرمایه جهت بدهند، تغییرات بنیادی بنگاهها، صورتهای عملکردی، وضعیت و چشمانداز سودآوری شرکت و نرخ بهره اسمی و حقیقی در بازارهای مالی ایران، نرخ ارز در بازار ارز توافقی و بازار آزاد و نرخ بهره در بازارهای بینالمللی هستند.
* کارشناس بازار سرمایه