حمایت شکننده شاخص بورس؟

دنیای اقتصاد یکشنبه 14 بهمن 1403 - 00:05
ابهامات سیاسی همچنان گریبان‌گیر معاملات بورس تهران است. سایه این ریسک‌ها به حدی سنگینی می‌کند که شاخص بورس کانال 2.8میلیون واحد را پس از 6روز معاملاتی از دست داد و با وجود بازگشایی تعداد زیادی از نمادهای پتروشیمی، بازار در مقابل فشار عرضه‌ها دوام نیاورد. آخرین‌‌‌‌‌‌‌‌بار، شاخص بورس در اول بهمن‌ماه سال‌جاری این کانال را از دست داد.

 قبل از آن نیز در ۹دی‌‌‌‌‌‌‌‌ماه، این سطح مهم از دست رفت. شاخص پس از آنکه برای سومین‌‌‌‌‌‌‌‌بار کانال مذکور را شکست، با تکمیل الگوی سروشانه نزولی (به‌عنوان یک الگوی مشهور در تحلیل تکنیکال)، در مسیر اصلاح عمیق قرار دارد. این درحالی است که در مسیر نزولی، حدود ‌هزار و ۴۰۰میلیارد‌تومان پول حقیقی از گردونه معاملات بازار سهام خارج شده‌است. این میزان از خروج پول طی ۸روز اخیر سابقه نداشته‌است. به‌نظر می‌رسد تا زمانی‌که خطرات ناشی از تحولات سیاسی بر بازارهای مالی حاکم باشد، در کوتاه‌مدت ترکیب مساوی یا نابرابر صندوق‌های طلا و سهام، ناجی سبد اهالی بورس خواهد بود. طی روز شنبه نیز به‌‌‌‌‌‌‌‌رغم خروج پول از بورس و صندوق‌های سهامی، صندوق‌های طلا ورود پول قابل‌توجهی را به‌ثبت رساندند. بورس تهران، با P/E ۶.۵واحدی، فقط با حذف ریسک‌های سیاسی پتانسیل رشد بیش از ۵۰درصد را در میان‌مدت خواهدداشت.

قدرت‌‌‌‌‌‌‌‌سنجی حمایت پیش‌‌‌‌‌‌‌‌روی بورس

شاخص بورس پس از آنکه برای دومین‌‌‌‌‌‌‌‌بار از محدوده ۲میلیون و ۷۵۰هزار‌واحدی‌ وارد روند افزایشی شد، این سطح بااهمیت را به یک حمایت بدل کرد. حمایتی که بر سر قدرت آن، اما و اگرهایی وجود دارد، به‌طوری‌که شاخص بورس در اولین روز هفته، با قدرت بالا در این محدوده حمایتی فرود آمد. افت بیش از ۱.۳۳درصدی شاخص اصلی بازار طی اولین روز معاملاتی هفته، موجب شد تا ضمن آنکه کانال ۲.۸میلیون‌واحدی از دست برود، امیدها به‌عملکرد حمایت پیش‌‌‌‌‌‌‌‌روی بورس نیز به حداقل برسد، چراکه برخلاف آخرین‌‌‌‌‌‌‌‌بار که شاخص‌کل از این محدوده حمایت کرد، ابهامات سیاسی، این‌بار و در مقطع کنونی بیشتر شده و اثر تغییرات رویکرد سیاستگذار پولی به حداقل رسیده‌است. همچنین به لحاظ فنی، همزمان شاخص‌کل پس از نزدیکی به مرز ۳میلیون‌واحدی الگوی سروشانه نزولی را تشکیل داده و از آن مرز حساس عقب‌نشینی کرده‌است. این الگوی معروف تکنیکال، در نهایت می‌تواند موجبات اصلاح عمیق‌تر را در بازار فراهم آورد. اگر حمایت ۲میلیون و ۷۵۰هزار‌واحدی شاخص‌کل از دست برود، حمایت بعدی حوالی ۲میلیون و ۶۵۰هزار واحد خواهد بود. اگر در این محدوده، ابهامات سیاسی کاهش یابد، شاخص بورس پرقدرت، می‌تواند سقف ۲میلیون و ۹۴۰هزار واحد را بشکند، در غیر‌این‌صورت‌ محدوده سقف اردیبهشت۱۴۰۲ که به یک حمایت مهم تبدیل شده‌است، مقصد بعدی افت نماگر اصلی خواهدبود. در کوتاه‌مدت محدوده نیمه کانال ۲.۶میلیون واحد، می‌تواند در نقش سطح۱.۹میلیون‌واحدی قبل از روند آبان امسال عمل کند، به این‌معنی که این سطح، به‌عنوان سد محکمی برای قیمت‌های سهام به‌شمار می‌رود و خریدهای عمده در این محدوده اتفاق خواهد افتاد تا پول‌های تازه نفس وارد بازار سهام شوند.

به لحاظ بنیادی نیز رکوردزنی فروش صنایع در گزارش‌های دی‌‌‌‌‌‌‌‌ماه و چشم‌‌‌‌‌‌‌‌انداز روشنی که در انتظار صورت‌های مالی نیمه دوم سال‌است، نمی‌تواند برای بازار خطرآفرین باشد؛ چراکه رکوردزنی فروش شرکت‌ها در دهمین‌‌‌‌‌‌‌‌ماه سال‌در کنار تغییر رویکرد دولت نسبت به شرکت‌های بورسی، موجب بهبود حاشیه سود شرکت‌ها در زمستان خواهدشد. نسبت P/E بازار به زیر۷واحد کاهش‌یافته و اکنون حوالی ۶.۵واحد قرار دارد. به‌نظر می‌رسد حتی با ابهامات سیاسی فعلی نیز نباید این نسبت، زیر ۷واحد را به خود می‌‌‌‌‌‌‌‌دید، چراکه محرک و نقش دلار در سود شرکت‌ها به‌مراتب قوی‌‌‌‌‌‌‌‌تر است، اما به دلیل همزمانی روند اصلاحی بازار و انتشار گزارش‌های ۹ماهه، این نسبت به طرز عجیبی کاهش ‌یافته‌است. P/E بازار به‌عنوان یک نسبت ارزش‌گذاری پرطرفدار، با دلار ۶۷هزار‌تومانی فعلی و چشم‌‌‌‌‌‌‌‌انداز دلار ۷۵هزار‌تومانی سال‌آینده، باید بالای ۸واحد باشد. در این‌صورت، با حذف ریسک‌های سیاسی انتظار می‌رود قیمت‌ها به‌طور متوسط از مقطع کنونی رشد ۸۴درصدی داشته‌باشد.

صندوق‌های طلا؛ حامی سبدهای بورسی

در کوتاه‌مدت، رابطه‌‌‌‌‌‌‌‌های معکوس قیمتی در صندوق‌های طلا و شاخص‌های بورس، حکایت از آن دارد که حضور صندوق طلا در یک سبد بورسی ضرورت دارد، چراکه ضمن پوشش‌ریسک در روزهای سرخ و جبران بخشی از زیان حاصل از معاملات سهام، می‌توان در بلندمدت نیز از رشد همزمان دلار، طلا و سهام نیز بهره برد. در بازه‌های مختلف، ضریب هم‌‌‌‌‌‌‌‌بستگی طلا و شاخص مورد بررسی قرارگرفته‌است. داده‌ها حکایت از آن دارد که ضریب هم‌‌‌‌‌‌‌‌بستگی این دو دارایی در ۳ماه‌ حدود ۵۸درصد، در بازه یک ماهه‌ ۴۵درصد، در بازه ۱۵روزه‌ ۳۵درصد و در بازه ۱۵روزه ۲۷درصد است. هرقدر این بازه کوتاه‌تر می‌شود، این شاخص آماری کاهش می‌‌‌‌‌‌‌‌یابد. این موضوع نشان می‌دهد؛ ریسک سبد شاخص و طلا کاهش‌یافته‌است و صندوق‌های طلا در کنار سبدهای شاخصی از سهام، در بازه‌های کوتاه‌مدت، جذابیت بالایی دارند، به‌خصوص آنکه شرایط نااطمینانی هر روز در حال افزایش است.

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.