بلاتکلیفی ۴۰ ساله برای تصفیه‌خانه فاضلاب خمینی‌شهر؛ آبفا برای واگذاری پساب آمادگی دارد

خبرگزاری مهر یکشنبه 14 بهمن 1403 - 09:54
اصفهان- شبکه فاضلاب خمینی‌شهر از دهه شصت به تصفیه‌خانه‌های شمال اصفهان و شاهین‌شهر متصل بوده و اکنون پس از چهاردهه مدیریت شهری برای استفاده از پساب برای فضای سبز با مشکلاتی روبه رو است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- ندا سپاهی: احداث شبکه جمع آوری و تصفیه خانه فاضلاب شهر خمینی‌شهر (همایون‌شهر سابق) از دهه ۵۰ شمسی و همزمان با بهره‌برداری شبکه فاضلاب شهر اصفهان در دستور کار مسئولان وقت قرار گرفت.

ساخت تصفیه خانه فاضلاب این شهر در طرح اولیه در مجاورت کوه آتشگاه در نظر گرفته شد که با مخالفت‌ها و نیز مشکلات فنی روبرو بود و این موضوع و همچنین همزمانی اجرای آن با اوج سال‌های انقلاب اسلامی باعث شد که با وجود فروش فیش‌های فاضلاب به مردم، کار پیشرفت چندانی نکند.

در دهه ۶۰ اما با نظر کارشناسان ایجاد تصفیه خانه فاضلاب در حاشیه کوه آتشگاه کنار گذاشته شد و فاضلاب خمینی شهر به مجموعه فاضلاب شمال اصفهان و تصفیه خانه شاهین شهر متصل و از آن پس عملیات ایجاد شبکه و توسعه آن به محلات مختلف شهر به تدریج اجرایی شد.

آنطور که ناصر اکبری مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان می‌گوید تکمیل شبکه جمع آوری فاضلاب خمینی‌شهر بیش از دو دهه است که به اتمام رسیده و به همراه فاضلاب چندین شهر دیگر به صورت متمرکز به تصفیه‌خانه‌های شمال اصفهان و شاهین‌شهر انتقال می‌یابد و برای همین اکنون نمی‌توان تصفیه خانه جدا طراحی کرد زیرا هزینه‌های سنگینی خواهد داشت.

خمینی‌شهر به پساب فاضلاب خود نیاز دارد

با گذشت حدود چهار دهه از اجرای شبکه فاضلاب خمینی‌شهر که البته اکنون در بخش‌های از مرکز این شهر دچار فرسودگی شده است، مدیریت شهری خمینی‌شهر خواستار اختصاص بخشی از فاضلاب برای تأمین نیاز آبی فضای سبز است اما به دلیل برخی مسائل فنی و هزینه‌ای با شرکت آب و فاضلاب اصفهان این موضوع بلاتکلیف مانده و این در حالی است که برخی از اعضای شورای شهر خمینی‌شهر مدعی شدند که پیش‌تر آبفا برای اختصاص فاضلاب خام به شهرداری این شهر هفت میلیارد تومان به صورت نقد مطالبه کرده که تأمین این بودجه در توان شهرداری خمینی‌شهر نبوده است.

در همین ارتباط محسن صادقی رئیس کمیسیون عمران شورای شهر خمینی‌شهر به خبرنگار مهر می‌گوید: در حال حاضر حدود ۷۰۰ تا ۷۵۰ لیتر بر ثانیه حجم پساب تولیدی خمینی شهر است که بیشتر آن به بخش‌ها و مناطق دیگری از جمله شاهین‌شهر و شهر اصفهان اختصاص می‌یابد و شهر خمینی شهر از آن هیچ بهره‌ای ندارد.

وی می‌افزاید: با توجه به شرایط کمبود منابع آبی و خشکسالی‌هایی که وجود دارد، در آینده نزدیک برای نگهداری فضای سبز خمینی‌شهر با مشکل مواجه خواهیم شد زیرا مسئله آب معضل بزرگی شده و خمینی شهر نیز از این امر مستثنی نیست به طوری که هم اینک بیشتر پروژه‌های فضای سبز شهر را به صورت خشک اجرا می‌کنیم.

بلاتکلیفی ۴۰ ساله برای تصفیه‌خانه فاضلاب خمینی‌شهر؛ آبفا برای واگذاری پساب آمادگی دارد

عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر خمینی‌شهر با بیان اینکه حفظ فضای سبز یکی از اولویت‌ها و مهم‌ترین موضوعی بوده که از ابتدای فعالیت دوره ششم شورای شهر پیگیر آن بودیم، خاطرنشان می‌کند: علی رغم تلاش‌ها و برگزاری جلسات متعدد با شرکت آبفا تاکنون موضوع تخصیص بخشی از پساب یا فاضلاب شهر برای فضای سبز به نتیجه نرسیده است.

مدیریت شهری توان خرید پساب به نرخ پلکانی را ندارد

صادقی اضافه می‌کند: شرکت آبفا طی جلسات به ما اعلام کردند بیش از ۱۵ لیتر بر ثانیه پساب برای واگذاری باقی نمانده است؛ همین میزان پساب نیز غنیمت بود و برای آن تا پای امضای تفاهم نامه همکاری نیز پیش‌رفتیم اما به دلیل برخی از بندها و مباحث فنی از جمله تهاتر انجام حفاری‌ها توسط شهرداری و هزینه مورد درخواست آبفا نتوانستیم به جمع بندی برسیم.

وی در خصوص مبلغ مورد درخواست آبفا برای فروش پساب فاضلاب به شهرداری خمینی‌شهر می‌گوید: این موضوع در جلسات به گونه‌ای مطرح شد و پیش رفت که مبلغ تعیین شده توسط آبفا به صورت پلکانی و سال به سال افزایش داشت؛ به بیان دیگر اگر این موضوع را می‌پذیرفتیم، یادگار بدی برای شهر برجا می‌ماند زیرا خرید پساب فاضلاب در سال‌های آینده، به بودجه‌ای نیاز پیدا می‌کرد که از عهده شهرداری خارج می‌شود.

رئیس کمیسیون عمران شورای شهر خمینی‌شهر اضافه می‌کند: طبق نظر آبفا، شهرداری خمینی‌شهر باید هر متر بر ثانیه از این پساب را هر سال به نرخ روز بخرد و این درحالی است که یکی دیگر از مباحث مطرح شده مبنی بر تهاتر انجام عملیات‌های حفاری طی ۱۰ سال توسط شهرداری، هزینه آن برای مدیریت شهری افزایشی بود و این موارد بار هزینه‌ای و بودجه‌ای زیادی را به شهرداری و مردم خمینی‌شهر تحمیل می‌کند.

صادقی با بیان اینکه انتظار داریم اداره آبفا برای اجرای بندها و توافقات همکاری کند، می‌افزاید: ملبغ فروش پساب باید برای مدت ۱۰ سال، مشخص بوده و به صورت افزایش پلکانی نباشد.

وی ادامه می‌دهد: برای احداث تصفیه خانه تکمیلی توسط شهرداری، نیز بودجه‌ای در نظر گرفته شده به شرط اینکه آبفا برای حجم فاضلابی که به خمینی‌شهر اختصاص می‌یابد و تهاتری که با شهرداری انجام می‌دهد همکاری کند.

عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر خمینی‌شهر تصریح می‌کند: انتظار داریم شرکت آبفای استان اصفهان برای حقی که از مردم خمینی شهر به دلیل نبود زیرساخت دریغ شده، در زمینه هزینه‌ها و تخصیص حجم پساب کمک کند زیرا این امر مطالبه مردم است و نیز می‌کوشیم فضای سبز شهر زنده بماند.

وجود قوانین بالادستی و الزام شهرداری‌ها به خرید پساب

در همین ارتباط امیرحسین حکمتیان معاون توسعه و بهره‌برداری فاضلاب شرکت آبفای استان اصفهان به خبرنگار مهر می‌گوید: این شرکت برای همکاری با شهرداری خمینی‌شهر آمادگی دارد و جلسات متعددی نیز در این زمینه برگزار شده و هیچ گونه مشکلی برای واگذاری پساب فاضلاب برای فضای سبز نیست.

وی خاطرنشان می‌کند: باید توجه داشت که در این زمینه قوانین بالادستی وجود دارد که کاملاً مسائل شفاف و مشخص است؛ طبق قانون، اگر شهرداری خود اقدام به احداث شبکه و خط انتقال فاضلاب کرده باشد و تصفیه‌خانه تکمیلی برای فضای ایجاد کرده باشد، استفاده پساب فاضلاب برای شهرداری رایگان است اما در صورتی که شبکه و خط انتقال فاضلاب با سرمایه گذاری دولت قبلاً احداث شده باشد باید شهرداری‌ها هزینه احداث و بهره برداری را بپذیرند.

معاون توسعه و بهره‌برداری فاضلاب شرکت آبفای استان اصفهان با تاکید بر اینکه شهرداری‌ها برای استفاده از پساب فاضلاب در فضای سبز مکلف به احداث تصفیه‌خانه تکمیلی هستند، می‌گوید: مشکلی برای واگذاری پساب فاضلاب نداریم ضمن اینکه جلسات متعددی با مسئولان خمینی‌شهر در این باره داشتیم اما شهرداری و شورا خودشان دیگر پیگیری نکردند وگرنه آبفا آماده واگذاری فاضلاب هم بود.

فاضلاب خمینی‌شهر به صنایع بزرگ داده نمی‌شود

حکمتیان اضافه می‌کند: از فاضلاب خمینی شهر هیچی به صنایع بزرگ داده نمی‌شود زیرا برای تخصیص فاضلاب باید تصفیه خانه‌ها نزدیک محل استقرار صنایع باشد که برای مثال در مبارکه این اتفاق افتاده و صنایع با هزینه خودشان تصفیه خانه تکمیلی احداث کرده و بهره برداری می‌کنند و یا پالایشگاه از محل پساب فاضلاب شاهین شهر استفاده می‌کند و پساب تصفیه خانه‌های اصفهان را هیچ صنعتی استفاده نمی‌کند.

بلاتکلیفی ۴۰ ساله برای تصفیه‌خانه فاضلاب خمینی‌شهر؛ آبفا برای واگذاری پساب آمادگی دارد

به گفته وی، بر اساس سرانه فضای سبز، شهرداری خمینی شهر برای حدود ۱۵ تا ۲۰ لیتر بر ثانیه فاضلاب اعلام نیاز کرده است که لازمه آن ایجاد تصفیه خانه تکمیلی برای فضای سبز است.

در همین ارتباط صادقی رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست خمینی‌شهر به خبرنگار مهر می‌گوید: برای آبیاری فضای سبز و درختان غیرمثمر استفاده از پساب فاضلاب با رعایت استانداردها منعی ندارد اما تاکنون به دلیل اختلافات موجود بین مدیریت شهری و آبفا، مکاتبه‌ای مبنی بر ارزیابی زیست محیطی احداث تصفیه خانه تکمیلی با این اداره انجام نشده است.

به گزارش مهر، شهرستان خمینی شهر شامل شهرهای خمینی شهر، درچه، کوشک و اصغرآباد و روستاهای تیرانچی و قلعه امیریه با حدود ۴۰۰ هزار جمعیت در ۱۲ کیلومتری غرب مرکز استان واقع شده است.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.