همشهری آنلاین – گروه سیاسی: تبعات صدور فرمان اجرایی ترامپ درباره قطع حمایتهای مالی خارجی دولت آمریکا، بیش از آنچه پیش بینی میشد، جریانهای برانداز را دچار تنش و درگیری کردهاست. پس از این اتفاق، گویی زلزلهای بزرگ در میان طیفهای مختلف جریان ضدانقلاب بهوقوع پیوسته است؛ بهطوری که این روزها هشتگ «فاند_گیت» یکی از ترندهای شبکههای اجتماعی فارسیزبان تبدیل شدهاست.
اگرچه پس از ناکامی ضدانقلاب در موجسواری با حوادث پاییز ۱۴۰۱، بهمرور اختلافها در میان طیفهای مختلف براندازان نمایان شد، اما این درگیریها طی ماههای اخیر افزایش محسوسی داشته است که یکی از آخرین نمودهای آن، ماجرای «فاند_گیت» است.
اختلافها از زمانی پررنگتر در عرصه رسانهای و شبکههای اجتماعی مطرح شد که بهدنبال اظهارات متوهمانه رضا پهلوی در آبانماه گذشته مبنی بر اینکه برای «رهبری دوران گذار» آماده است، موجی از انتقادها علیه او ازسوی طیفهای دیگر جریان ضدانقلاب متوجه اردوگاه سلطنتطلبان شد.
نکته جالب توجه اینجاست که فضای توهمی ایجاد شده ازسوی رژیمصهیونیستی با کلیدواژه «تضعیف جمهوریاسلامی» بهمثابه بنزینی بود بر آتش اختلافات بر سر «به دست گرفتن قدرت در ایران آینده»؛ موضوعی که بیش از چیز برآمده از فضای متوهمانه و خیالپردازانه غالب بر جریانهای ضدانقلاب بود.
آمریکا، موسسه خیریه نیست!
قطع موقت حمایتهای مالی خارجی دولت آمریکا، فرصت تازهای برای تسویه حساب میان جریانهای برانداز فراهم کرد و موجی از افشاگریها در شبکههای اجتماعی در این زمینه به راه افتاد؛ موجی که با انتشار اسناد دولتی آمریکا درباره میزان کمکهای مالی واشنگتن به جریانهای ضدایرانی همراه بود.
افشاگریها از حمایتهای مالی دولت آمریکا از براندازان، آنهم به بهانههای مختلف و با پوششهای گوناگون پرده برمیدارد؛ موضوعی که حتی صدای چهرههای ضدایرانی مانند مارکو روبیو، وزیر امورخارجه دولت ترامپ را نیز درآورده است. او در گفتوگویی نارضایتی «کارفرما» از «پیمانکاران ایرانی» خود را رسانهای و افشا کرد که «فاند بگیران از هر دلاری که گرفتهاند، ۸۸ سنت را خود مصرف کردهاند و فقط ۱۲سنت برای هدف مورد نظر دولت آمریکا هزینه شدهاست».
روبیو به این نکته هم اشاره کرد که «آمریکا موسسه خیریه نیست، فقط به کسانی پول خواهیم داد که اثبات کنند پولها را برای منافع ملی آمریکا هزینه میکنند».
افشاگریها چه بود؟
در جریان افشاگریهای روز اخیر درباره حمایتهای مالیای که براندازان طی سالهای اخیر از دولت آمریکا دریافت کردهاند، با استناد به منابع رسمی، نام موسسهها و چهرههای مختلفی وجود دارد که طی سالهای اخیر با پوششهای مختلف، از جمله «آزادی بیان»، «دموکراسی»، «حقوقبشر» و... عملا علیه منافع و امنیت ملی مردم ایران اقدامهای گستردهای انجام دادهاند که در ادامه تنها به برخی از آنها اشاره میشود.
۱
نام: مرکز اسناد حقوق بشر ایران
زمینه فعالیت: حقوقبشر
چهرههای اصلی: شاهین میلانی، پیام اخوان و گیسو نیا
نهاد پرداختکننده: وزارت امورخارجه آمریکا
مبلغ: حدود ۹ میلیوندلار تا سال ۲۰۲۳
۲
نام: آموزشکده توانا
زمینه فعالیت: آزادی بیان و حقوقبشر
چهرههای اصلی: مریم معمار صادقی و اکبر عطری
نهاد پرداختکننده: وزارت امورخارجه آمریکا
مبلغ: حدود ۱۲.۵ میلیون دلار تا سال ۲۰۲۲
۳
نام: بنیاد برومند
زمینه فعالیت: دموکراسی و حقوقبشر
چهرههای اصلی: رویا و لادن برومند
نهاد پرداختکننده: وزارت امورخارجه آمریکا
مبلغ: حدود ۱۵ میلیون دلار تا سال ۲۰۲۲
۴
نام: کمپین حقوقبشر ایران
زمینه فعالیت: حقوق بشر و موضوع اقلیتها
چهرههای اصلی: هادی قائمی
نهاد پرداختکننده: وزارت امورخارجه آمریکا
مبلغ: حدود ۱۶ میلیون دلار تا پایان سال ۲۰۲۲
۵
نام: بنیاد مدیا فاندیشن (Small Media)
زمینه فعالیت: فضایمجازی و اینترنت
چهرههای اصلی: محمود عنایت
نهاد پرداختکننده: وزارت امورخارجه آمریکا
مبلغ: حدود ۲۱ میلیون پوند تا سال ۲۰۲۴
۶
نام: ایران وایر
زمینه فعالیت: رسانهای و خبری
چهرههای اصلی: مازیار بهاری
نهاد پرداختکننده: وزارت امورخارجه آمریکا
مبلغ: حدود ۱۳ میلیون دلار تا سال ۲۰۲۱
۷
نام: موسسه اتحاد برای ایران
زمینه فعالیت: حقوق بشر و زندانها
چهرههای اصلی: فیروزه محمودی
نهاد پرداختکننده: دولت آمریکا
مبلغ: سالانه حدود دو میلیون دلار
۸
نام: فهیمه خضر حیدری
عرصه فعالیت: رسانهای – تلویزیونی
نهاد پرداختکننده: آژانس رسانهای آمریکا (USAGM)
مبلغ: سالانه حدود ۷۳ هزار دلار
موضوع فعالیت: تولید برنامه هفتگی یک ساعته به نام «تابو» در صدای آمریکا