ژانویه سبز بازارهای مالی

دنیای اقتصاد دوشنبه 15 بهمن 1403 - 00:04
بازارهای مالی جهانی ماه پرفراز و نشیب ژانویه را در نهایت در محدوده مثبت به پایان بردند و ارزش همه دارایی‌ها، از طلا گرفته تا سهام شرکت‌های آمریکایی و غیرآمریکایی، با وجود تشدید تنش‌های تجاری، مسیر نامشخص نرخ بهره و شوک پیشرفت شگفت‌‌‌‌‌‌انگیز شرکت دیپ‌سیک به شرکت‌های آمریکایی فعال در حوزه هوش‌مصنوعی، افزایش‌یافت.

براساس گزارش وال‌‌‌‌‌‌استریت ژورنال، این در حالی است که اعلام خبر تصمیم کاخ‌سفید مبنی‌بر اعمال تعرفه علیه شرکای مهم تجاری ایالات‌‌‌‌‌‌متحده، یعنی کانادا، مکزیک و چین، سرمایه‌گذاران را مضطرب و بازارها را ملتهب کرد.

شاخص‌های اصلی بازار سهام آمریکا صبح جمعه و به‌دنبال انتشار گزارش‌های مالی قدرتمند شرکت‌های بورسی و داده‌های مطابق انتظار اقتصادی در مورد مخارج شخصی، در محدوده سبز معامله می‌شد، اما با اعلام خبر وضع تعرفه‌های جدید، روند بازار معکوس شد، با این‌حال در ماه ژانویه بر ارتفاع شاخص‌های اصلی وال‌‌‌‌‌‌استریت افزوده شد، به‌طوری که سه نماگر داوجونز، S&P ۵۰۰ و نزدک به ترتیب ۴.۷‌درصد، ۲.۷‌درصد و ۱.۶‌درصد رشد کردند.

شرایط بازارهای سهام اروپایی در ماه گذشته حتی بهتر از این بود. رشد شاخص استاکس اروپا۶۰۰ در ژانویه از کل رشد آن طی سال‌۲۰۲۴ بیشتر بود و این نماگر با رشد ۶.۳‌درصدی در این ماه، قله تاریخی جدیدی را فتح کرد. شاخص فوتسی۱۰۰ لندن و دکس آلمان نیز شرایط مشابهی داشتند و با جهش به ترتیب ۶.۱ و ۹.۲‌درصدی، رکوردهای تاریخی جدیدی را تجربه کردند.

در همین‌حال، قراردادهای آتی طلا نیز پس از بازگشت قدرتمند از اصلاح پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌‌‌‌‌‌جمهوری آمریکا، در روز پنج‌شنبه سقف جدیدی را تجربه کردند. ارزش فلز زرد در ژانویه ۷‌درصد بالاتر رفت و به این ترتیب این فلز ارزشمند بیشترین صعود دلاری ماهانه خود از اوت ۲۰۱۱ را به‌ثبت رساند. صندوق‌های مبتنی‌بر اوراق‌بدهی و رمزارز بیت‌کوین نیز جزو دیگر برندگان ماه گذشته بودند.

پس از آنکه روز جمعه سخنگوی کاخ‌سفید اعلام کرد که قرار است تعرفه ۲۵‌درصدی بر کالاهای وارداتی از کانادا و مکزیک وضع شود و تعرفه بر واردات کالاهای چینی ۱۰‌درصد افزایش یابد، بازده اوراق‌بدهی رشد کرد. اعلام این تعرفه‌‌‌‌‌‌ها نگرانی‌ها درباره افزایش مجدد نرخ تورم و احتمال تغییر در مسیر تعدیل نرخ بهره را دوباره شعله‌‌‌‌‌‌ور کرده‌است. فدرال‌رزرو در جلسه هفته گذشته خود تصمیم گرفت نرخ بهره سیاستی را ‌‌‌‌‌‌تغییر ندهد و پیش از کاهش مجدد نرخ بهره، منتظر بماند وعملکرد اقتصاد در دوره جدید را به‌دقت رصد کند.

قیمت سهام غول تولیدکننده تراشه انویدیا (سهامی که از نظر سرمایه‌گذاران باید درمیان هیاهوی هوش‌مصنوعی در پرتفوی همه سهامداران وجود داشته‌باشد)، پس از آنکه شرکت چینی دیپ‌‌‌‌‌‌سیک اعلام کرد موفق شده‌است یک مدل هوش‌مصنوعی پیچیده را که بسیار کارآمدتر از رقبا است توسعه دهد، سقوط کرد.

قیمت سهام انویدیا در ژانویه ۱۱‌درصد ریزش‌کرده و ارزش بازار این غول فناوری بیش از ۳۴۸‌میلیارد دلار کاهش یافته‌است. افت ارزش یکی از شرکت‌های بزرگ بازار باعث شد که بخش فناوری اطلاعات شاخص S&P ۵۰۰ در ژانویه با زیان مواجه شود و شاخص این گروه تنها شاخصی باشد که در محدوده منفی ماه را به پایان برساند.

در این‌میان، وضعیت مطلوب سودآوری شرکت‌های بورسی آمریکا، سطوح بالای نسبت‌های ارزش‌گذاری شاخص‌های وال‌‌‌‌‌‌استریت را که در رالی قدرتمند دو‌ساله قرار دارند توجیه می‌کند.

پیشتازی بورس‌های اروپایی

براساس گزارش فایننشال‌‌‌‌‌‌تایمز، نکته قابل‌‌‌‌‌‌توجه در ژانویه برتری محسوس بورس‌های اروپایی در مقایسه با سایر بازارهای سهام اصلی بود. این اتفاق همزمان با آن رخ‌داد که هراس از وضع تعرفه‌های سنگین توسط ترامپ علیه اروپا تا حدی فروکش کرده‌است و سرمایه‌گذاران تلاش می‌کنند محل امنی برای فرار از تبعات ناشی از متلاطم‌شدن بخش فناوری وال‌‌‌‌‌‌استریت پیدا کنند. شرایط مناسب اخیر، امید‌‌‌‌‌‌ها به احیای پایدار بازارهای سهام منطقه اروپا را دوباره زنده کرده‌است.

به‌رغم عملکرد خوب مقطعی برخی از بورس‌های اروپایی، بازارهای سهام قاره‌سبز طی یک دهه‌اخیر در مقایسه با وال‌‌‌‌‌‌استریت دچار عقب‌افتادگی چشمگیری شده‌اند. سرمایه‌گذاران سال‌گذشته در بحبوحه اوج‌‌‌‌‌‌گیری هیجان درباره رشد هوش‌مصنوعی به بورس آمریکا هجوم آورده و یک گروه کوچک از غول‌های فناوری ‌بار دیگر به موتور محرک بازار تبدیل شدند.

اما در ژانویه شاهد بزرگ‌ترین چرخش سرمایه‌گذاران از بازار سهام آمریکا به سمت بورس‌های اروپایی طی تقریبا یک دهه‌گذشته بودیم و سرمایه‌گذاران با فرار از سهم‌‌‌‌‌‌های فناوری که با نسبت‌های بالای ارزش‌گذاری معامله می‌شوند، به خرید سهم‌‌‌‌‌‌های رشدی شرکت‌های اروپایی، به‌ویژه در بخش بانکداری، داروسازی و خرده‌‌‌‌‌‌فروشی کالاهای لوکس، روی آوردند. به گفته استراتژیست ارشد موسسه مالی گلدمن‌ساکس «انتظارات درباره (بازار سهام اروپا) به کف رسیده بود، اما شرایط اکنون تغییر کرده‌است.»

عملکرد قوی سهام شرکت‌های اروپایی در حالی ثبت شده که اقتصاد منطقه یورو هنوز نتوانسته است خود را از پیامدهای ناشی از جهش قیمت انرژی و موادغذایی به‌دنبال حمله روسیه به اوکراین رها کند، با این‌حال چشم‌‌‌‌‌‌انداز کاهش بیشتر نرخ‌های بهره توسط بانک‌های مرکزی کشورهای اروپایی، موجب خوش‌بینی سرمایه‌گذاران شده‌است؛ این در حالی است که در آمریکا، بازارها به این نتیجه رسیده‌‌‌‌‌‌اند که فشارهای تورمی، فدرال‌رزرو را مجبور خواهد کرد نرخ بهره را برای مدت بیشتری در سطوح بالا نگه‌دارد.

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.