سرویس جهان مشرق _ با گذشت ۱۰۷۵ روز از آغاز جنگ در خاک اوکراین و ادامه روند فرسایشی و بی نتیجه آن که تنها منجر به تلفات و خسارات بالا برای دو طرف جنگ شده است، همگان در انتظار پیدا شدن راهکاری برای آتش بس و پایان این جنگ خونین است که به جز روسیه و اوکراین، کشورهای بسیاری را در جهان تحت تاثیر قرار داده است.
جنگ در خاک اوکراین را می توان به چند دوره مختلف تقسیم کرد:
_ دوره نخست، با هجوم همه جانبه ارتش روسیه از شمال و جنوب به خاک اوکراین، که قوای روس در تصرف کییف و سایر شهرهای شمالی اوکراین ناکام بوده و ناچار به عقب نشینی شدند اما در جبهه جنوبی تمامی سواحل دریای آزوف و بخش بزرگی از استان های خرسون و زاپوروژیا به تصرف آنها درآمد که امروز بزرگترین بحران برای دولت زلنسکی در راه پذیرش آتش بس احتمالی به شمار می رود.
_ دوره دوم با ضد حملات موفق ارتش اوکراین که منجر به بازپس گیری بخش هایی از استان های خارکیف و خرسون شد و این اعتماد به نفس را در آنها به وجود آورد که قادر به پس گرفتن زمین های از دست رفته خواهند بود.
_ دوره سوم جنگ، مربوط به شکست ضد حمله بزرگ سال ۲۰۲۳ اوکراین بود؛ با اعلام بسیج عمومی در روسیه، برقراری اقتصاد جنگی و تغییر استراتژی های میدانی و ایجاد خطوط دفاعی مستحکم موسوم به خط دفاعی سورووکین، قوای روس به خوبی موفق به دفع حمله ارتش اوکراین شدند و ضد حمله طرف اوکراینی با شکست کامل مواجه شد.
_ دوره چهارم و کنونی جنگ مربوط به تهاجم جدید ارتش روسیه در جبهه شرقی بود که از ژانویه ۲۰۲۴ اوج گرفت؛ از آن زمان ارتش روسیه فشار بسیار زیادی بر خطوط دفاعی اوکراین وارد کرده است؛ شهرهایی نظیر آودیوکا، مارینکا، تورتسک، ووهلدار و ولیکا نووسیلکا به تصرف قوای روس درآمده است اما ارتش روسیه در این راه تلفات انسانی و خسارات تجهیزاتی بسیار بالایی را متحمل شده و هنوز نتوانسته به شهرهای مهم استان دونتسک نظیر پوکروفسک، چاسیویار، اسلاویانسک، کراماتورسک، سیورسک و لیمان دست پیدا کند و در واقع این میزان پیشروی با هزینه متحمل شده ارتش روسیه مطابقت ندارد و مشخص نیست تا چه زمانی استراتژی های جنگی فعلی فرماندهان روسی جوابگوی ادامه پیشروی در شرق اوکراین خواهد بود.
وعده انتخاباتی ترامپ برای پایان ۲۴ ساعته جنگ!
یکی از مشهورترین وعده های انتخاباتی دونالد ترامپ پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ امریکا، پایان دادن به جنگ اوکراین بود.
ترامپ با انتقاد از سیاست های حزب دموکرات و جو بایدن اعلام می کرد که اگر او رئیس جمهور امریکا بود پوتین هرگز دستور حمله به اوکراین را صادر نمی کرد و اگر مجددا انتخاب شود در ۲۴ ساعت قادر به پایان جنگ خواهد بود.
اما خیلی زود و در همان نخستین روزهای استقرار در کاخ سفید، ترامپ و تیم امنیتی وی متوجه شدند پایان دادن به جنگ اوکراین بسیار پیچیده و زمانبر خواهد بود؛ اکنون گفته می شود تیم امنیتی ترامپ در حالت خوشبینانه معتقد است می توان در ۶ ماه آینده به جنگ در اوکراین خاتمه داد.
اختلافات عمیق میان پوتین و زلنسکی
اگرچه رهبران اوکراینی موافقت خود را با مذاکرات صلح و همراهی با ترامپ اعلام کرده اند، اما بعید به نظر می رسد اوکراین بدون دریافت تضمین های امنیتی معتبر و طولانی مدت و با شرط واگذاری خاک از دست رفته خود حاضر به صلح با روسیه باشد.
به طور مثال زلنسکی رئیس جمهور اوکراین بارها اعلام کرده سربازان امریکایی در کنار قوای کشورهای اروپایی بایستی به عنوان نیروی حافظ صلح در خط تماس حضور داشته باشند و روسیه نیز بایستی دست کم به مرزهای سال ۲۰۲۲ و پیش از شروع جنگ جدید بازگردد.
در سمت مقابل پوتین بارها اعلام کرده زلنسکی مشروعیت لازم برای حضور در مذاکرات اتش بس را ندارد و اوکراین بایستی شاهد برگزاری انتخابات فوری باشد؛ همچنین روسیه نه تنها حاضر به پس دادن خاک اوکراین (حتی بدون در نظر گرفتن کریمه و دونباس) نخواهد بود بلکه آنها خواهان کنترل کامل بر ۴ استان لوهانسک، دونتسک، زاپوروژیا و خرسون هستند.
در حال حاضر هیچ دورنمایی برای موافقت دو طرف حتی با آغاز مذاکرات رسمی وجود ندارد و جنگ با شدت بسیار زیاد در خط مقدم در جریان است؛ ارتش روسیه در استان دونتسک در تلاش برای ادامه پیشروی است و قوای اوکراینی بخشی از استان کورسک روسیه به مساحت ۶۰۰ کیلومتر مربع را تحت کنترل دارند و ورود سربازان کره شمالی نیز کمکی به مسکو در راه پس گرفتن خاکش نکرده است.