مراسم روز ملی فناوری فضایی امروز ۱۴ بهمن با حضور رئیسجمهور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، اعضای هیئتدولت و متخصصان و فعالان حوزه فضایی در سالن شهید قندی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد. در این مراسم، از 3 ماهواره جدید با نامهای ناوک ۱، پارس ۲ و نمونه ارتقایافته ماهواره پارس ۱ رونمایی شد.
«ستار هاشمی»، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در این مراسم ضمن ارائه گزارشی از روند پیشرفت پروژههای فضایی کشور، به برنامهها و اهداف این حوزه نیز اشاره کرد.
ماهواره ناوک ماهوارهای مخابراتی است که بر پایه پلتفرم ماهوارههای کلاس ۲۰ تا ۵۰ کیلوگرم در پژوهشگاه فضایی ایران توسعه یافته است. هدف اصلی این ماهواره آزمون عملکرد پرتابگر سیمرغ بهینه است که در آیندهای نزدیک برای پرتاب ماهواره ناوک به فضا استفاده خواهد شد. پرتابگر سیمرغ بهینه ماهواره ناوک را به مدار بیضوی کشیده تزریق خواهد کرد.
ماهواره ناوک دارای وزنی حدوداً ۳۴ کیلوگرم و ابعادی در اندازههای ۴۰ در ۴۰ در ۶۰ سانتیمتر است. این ماهواره مجهز به محمولهای دوزیمتری برای اندازهگیری میزان تشعشعات فضایی است. ارتباط مخابراتی ماهواره با ایستگاههای زمینی در باند فرکانسی S برقرار خواهد شد. همچنین ناوک به سنسور مگنتومتر برای سنجش میدان مغناطیسی زمین و عملگرهای تورکر برای کنترل جهتگیری ماهواره در فضا مجهز شده است.
یکی از مأموریتهای کلیدی ماهواره ناوک سنجش تشعشعات فضایی بهویژه هنگام عبور از کمربند ون آلن است. علاوهبراین، این ماهواره وظیفه صحتسنجی عملکرد ماژولهای توسعهیافته در پژوهشگاه فضایی ایران را بر عهده دارد. در این راستا، زیرسیستمهای مختلف ماهواره ازجمله بردهای توان، پردازش، دوزیمتری، درایور تورکر و عملگر تورکر در مدار آزمایش خواهند شد.
از دیگر مأموریتهای مهم ماهواره ناوک میتوان به آزمون الگوریتمهای کنترلی در فاز آرامسازی، برقراری لینک مخابراتی در ارتفاعات بالا و کارکرد زیرسیستم موقعیتیابی GPS ارتقایافته برای استفاده در ارتفاعهای بالای هزار کیلومتر اشاره کرد.
ماهواره پارس ۲ با وزنی حدود ۱۵۰ کیلوگرم، به 2 محموله تصویربرداری پیشرفته مجهز شده است. این محمولهها شامل یک سنجنده خطی با قدرت تفکیک ۳ متر رنگی و یک سنجنده دوبعدی با قدرت تفکیک ۴ متر تکرنگ و ۸ متر چندطیفی هستند. با استفاده از ترکیب تصاویر بهدستآمده از این 2 محموله و بهکارگیری تکنیکهای نرمافزاری، ماهواره پارس۲ میتواند به قدرت تفکیک بهتری از ۲.۵ متر دست یابد.
این ماهواره میتواند در بخشهای مختلف ازجمله محیطزیست، جنگلداری، مدیریت حوادث غیرمترقبه و مدیریت شهری، طیف گستردهای از کاربردها را پوشش دهد.
نمونه ارتقایافته ماهواره پارس ۱، ماهواره سنجشی تصویربرداری است که بر پایه پلتفرم کلاس ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم ماهوارههای سنجشی پژوهشگاه فضایی ایران توسعه یافته است. نمونه اول این ماهواره در سال گذشته با موفقیت توسط پرتابگر سایوز به فضا پرتاب شد و مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج بهدستآمده از این پرتاب در بهبود و ارتقای نمونه دوم ماهواره پارس ۱ به کار گرفته شد و اصلاحات لازم در این نسخه انجام شده است.