اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه روز دوشنبه، ۱۵ بهمن ۱۴۰۳ با حضور در نشست خبری به پرسشهای خبرنگاران رسانههای داخلی و خارجی درباره مهمترین تحولات سیاست خارجی طی روزهای گذشته پاسخ داد.
به گزارش تابناک به نقل از میزان؛ بقایی جلسه را با تبریک ایام دهه فجر که با اعیاد نیمه شعبان همزمان شد، آغاز کرد و یاد جانبازان را بهعنوان جلوه سرسختی ایرانیان در حمایت و حفاظت از کشور هستند، گرامی داشت.
وی در تشریح تحولات هفته گذشته در حوزه دیپلماسی گفت: سفر وزیر امور خارجه به افغانستان و قطر، اجلاس اوراسیا با حضور معاون اول رئیسجمهور ازجمله رویدادهای روزهای اخیر بودند.
با افغانستان درباره موضوعهای امنیتی، حقابه و مهاجران رایزنی شد
بقایی درباره سفر وزیر امور خارجه به افغانستان گفت: سفر وزیر امور خارجه به افغانستان را باید در چارچوب و ادامه روندی ببینیم که به نوعی در ۴ سال گذشته طی شده و در راستای تداوم مراودات و روابط ایران و افغانستان بهعنوان ۲ ملت با مرزهای مشترک بوده است.
وی خاطرنشان کرد: با افغانستان اشتراکهای فراوان داریم و تلاش میکنیم این اشتراکها زمینه درک متقابل نگرانیهای طرفین باشد؛ موضوعها و دغدغهها باید در چارچوبهای مشترک مطرح و بررسی شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: مراودات ایران و حکومت سرپرست افغانستان در ۳ و نیم سال گذشته وجود داشته و امیدواریم این سفر گام بلندی برای رفع نگرانیها و استفاده از ظرفیتهای موجود در زمینههای مختلف بهویژه اقتصادی باشد.
بقایی گفت که در این سفر درباره موضوعهای امنیتی، حقابه و مهاجران رایزنی شد؛ درباره بازگشت مهاجران غیرقانونی به افغانستان میان طرفین اشتراک نظر وجود داشت. جامعه بینالمللی هم در این زمینه بایدبه وظایف خود عمل کند.
سفر وزیر امور خارجه به قطر در چارچوب روابط دوجانبه و تحولات منطقه انجام شد
بقایی در بخشی دیگر با بیان اینکه سفر وزیر امور خارجه در چارچوب رفتوآمدهای دیپلماتیک ایران و قطر درباره روابط دوجانبه و تحولات منطقه انجام شد، گفت: فرصت دیدار با مقامهای ارشد حماس هم در این سفر فراهم شد.
آمریکا حامی جنایتهای نسلکشی رژیم صهیونیستی در غزه بوده است
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی به آمریکا، گفت: این سفر از مدتها قبل برنامهریزی شده بود.
وی تاکید کرد: ما سعی میکنیم بر موضوعهای خودمان متمرکز باشیم و با وجود این، متوجه پیامدهای چنین سفری برای منطقه هستیم و موضوعها را رصد میکنیم.
بقایی در ادامه اظهار کرد: رژیم صهیونیستی تاریخ طولانی در نقض قوانین بینالمللی دارد؛ سفر نتانیاهو به آمریکا درحالی صورت میگیرد که او فردی است که حکم بازداشتش در دیوان بینالمللی کیفری صادر شده است.
وی اضافه کرد: آمریکا حامی جنایتهای نسلکشی رژیم صهیونیستی در غزه بوده است؛ برای جامعه بینالمللی لازم است که در مقابل نقض و بیاعتبارسازی قوانین بینالمللی بایستد.
نشست وزیران خارجه اکو در تهران درحال برگزاری است
بقایی در بخشی دیگر درباره نشست اکو گفت: نشست وزیران خارجه اکو در تهران درحال برگزاری بوده و در سطح معاونان وزیران خارجه و ادامه نشست چندی پیش در مشهد است.
وی اظهار کرد: پیگیری مصوبههای نشست قبلی و برنامهریزی برنامههای آتی کشورهای عضو در دستور کار است. در حاشیه این نشست مقامهای ایرانی هم دیدارهای دوجانبه خواهند داشت.
سفر دستیار رئیس جمهوری آذربایجان ارتباطی به نشست اکو ندارد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره سفر مقام جمهوری آذربایجان به ایران، گفت: سفر دستیار رئیس جمهوری آذربایجان ارتباطی به نشست اکو ندارد و در ادامه گفتوگوهای متعاقب سفر مشاور امنیت ملی کشورمان به باکو انجام شد.
وی اضافه کرد: گفتوگوهای خوبی بهویژه برای رفع مشکلها بهویژه در رسانهها انجام شد.
هیچ کشوری به اندازه امریکا به دلار ضربه نزده است
بقایی درباره رویکرد دولت آمریکا به سازمانهای بینالمللی، گفت: بریکس براساس احساس نیاز کشورهای عضو برای همکاری در حوزه اقتصادی و با نگاه به ضرورت چندجانبهگرایی تشکیل شده و ادامه فعالیت میدهد.
وی خاطرنشان کرد: روسای دورهای بریکس موضع خود را درباره اظهارات ترامپ اعلام کردند؛ تنوع بخشی به ارزهای مورد استفاده بین کشورهای بریکس همواره در دستور کار بوده و هیچ کشوری به اندازه امریکا به دلار ضربه نزده است.
هر دولت و حکومتی که مورد حمایت مردم سوریه باشد مورد حمایت ایران نیز است
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفرهای منطقه ای احمد الشرع، رئیس دوره انتقالی سوریه و موضع جمهوری اسلامی درباره نظام جدید در این کشور، توضیح داد: دکتر عراقچی هم به صراحت اعلام کردند که هر دولت و حکومتی که مورد حمایت مردم سوریه باشد مورد حمایت ماست. ما بر ضرورت کمک همه طرفها به حفظ امنیت و تثبیت اوضاع در سوریه تاکید داریم و تحولات را با دقت رصد می کنیم. امیدواریم که این دوره انتقالی منجر به تشکیل یک حکومت فراگیر در سوریه شود که نماینده همه اقشار و بخش های مختلف سوریه باشد. قاعدتا ما از هر فرصتی برای بیان دیدگاه خود استفاده میکنیم که یکی از آن ها از طریق طرفها و کشورهایی است رابطه خوبی با آنها داریم و در امور سوریه هم فعال هستند.
آمریکا به دلایل خود درباره کزارش دورهای یو. پی. آر. اظهارنظر نکرد
بقایی در بخشی دیگر درباره رویکرد آمریکا به نشست دورهای اخیر یو. پی. آر. گفت: چراغ سبزی ندیدیم؛ بحث این است که آمریکا به دلایل خود درباره کزارش دورهای یو. پی. آر. حدود ۱۲ کشور اظهارنظر نکرد و این موضوع داخلی خودشان است.
قطع کمکهای آمریکا به گروههای معاند معنادار است
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره برخی ادعاها درباره ارسال سیگنال یا چراغ سبز از سوی آمریکا به ایران، توضیح داد: حقیقتاً ما چراغی مشاهده نکردیم. در رابطه با گزارش دورهای حقوق بشر کشورها، که در چهارچوبهای زمانی مشخص کارنامه اجرای حقوق بشر، دولت های مختلف بررسی میشود، هیئت امریکایی بنا به دلایل خود تصمیم گرفتند در مورد وضعیت حقوق بشر در خیلی از کشورها اعلام نظر نکنند که این درباره 10 یا 12 کشور بوده و بنابراین این موضوع در چارچوب مباحث داخلی خود آنهاست.
بقائی درباره قطع کمک های مالی آمریکا به برخی مخالفان ایران هم گفت: مقامهای آمریکایی اعلام کرده اند که این کشور صندوق خیریه نیست و کمکهای مالی آمریکا برای پیشبرد اهداف و منافع سیاست خارجی آمریکاست. این موضعگیری اتفاقا معنادار است و مقامهای آمریکایی با این موضعگیری در حقیقت اعتراف میکنند که منابع مالی که در اختیار برخی قرار میدهند صدقه نیست و نوعی کارمزد و حقوقی است که به ازای خدماتی که از گیرندگان این منابع دریافت میکنند پرداخت میکنند. لذا خود این امر نشانه روشن و گواه دیگری است از سیاست مداخله جویانه آمریکا در امور سایر کشورها و مشخصاً در رابطه با دولت بایدن که از طریق منابع مالی سعی در اعمال فشار و مداخله در امور داخلی جمهوری اسلامی ایران داشت.
فلسطینیها درباره اداره غزه تصمیم میگیرند
بقایی درباره موضع رسمی ایران درباره حکمرانی آینده غزه، اظهار کرد: همانطور که بارها گفتهایم، فلسطینیها خودشان درباره اداره غزه تصمیم میگیرند.
وی تاکید کرد: ادعاهای مطرحشده درباره اداره غزه ازسوی کشورهایی مانند آمریکا در چارچوب استعمارگری است؛ جامعه بینالمللی مسئولیت دارد به فلسطینیها در زمینههای مختلف کمک کند.
روند تعیین سفیران مشخص و تثبیت شده است
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفیران آینده ایران در چین و سوریه، گفت: درباره این شایعهها اظهارنظر نمیکنیم، زیرا روند تعیین سفیران مشخص و تثبیت شده است.
وی اضافه کرد: درباره سفیران خود در لندن و برلین اطلاعرسانی کردیم؛ موسوی برای سفارت در لندن انتخاب شد.
ادعای انتقال پول از ایران برای حزبالله خبرسازیهای شرورانه برای جلوگیری از بازسازی لبنان است
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با اخبار و ادعاهای منتشر شده از سوی برخی از رسانههای منطقه مبنی بر اینکه ایران به وسیله چمدان برای حزبالله پول ارسال میکند، گفت: اینها خبرسازیهای شرورانهای است که از سوی صهیونیستها برای جلوگیری از بازسازی لبنان انجام میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در مورد سفر اخیر نتانیاهو به آمریکا و دیدارش با ترامپ گفت: این سفری است که بین ۲ طرف در جریان است و از مدتها قبل در موردش صحبت میکردند.
وی گفت: ما سعی میکنیم بر موضوعات و مسائل خودمان متمرکز باشیم و در عین حال در مورد بازتابها و یا آثاری که ممکن است چنین رفت و آمدهایی در رابطه با تحولات منطقه از جمله تحولات فلسطین داشته باشد حتما موضوعات را با دقت رصد خواهیم کرد.
بررسی موضوع مفقود شدن سه تبعه هندی در ایران
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که وزارت خارجه هند اعلام کرده سه تبعه هندی در ایران مفقود شدهاند، گفت: این موضوع را وزارت خارجه هند به ما منعکس کرده است و ما با سفارت هند در ایران و وزارت خارجه این کشور در ارتباط هستیم و موضوع در حال بررسی است.
برخی از تصمیم گیریهای اخیر سوئد ناشی از اعمال نفوذ طرفهای ثالثی است که خیر و صلاح ایران و سوئد را نمیخواهند
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد بازداشت «محسن حکیم الهی» مدیر مرکز اسلامی استکهلم و برخی ادعاهای مطرح شده از سوی مقامات سوئد در ارتباط با ایران گفت: ادعاهای مطرح شده ادعاهای بیاساسی است. مجموعه اقدامات و تحرکاتی که ظرف هفتههای اخیر از جانب سوئد شاهد آن هستیم به هیچ وجه سازنده نیست و به نظر میرسد که برخی از تصمیم گیریها ناشی از اعمال نفوذ طرفهای ثالث است که خیر و صلاح ایران و سوئد را نمیخواهند.