آغاز به کار رئیس جدید ستاد ارتش اسرائیل چه تاثیری بر آتش بس غزه دارد؟ | ایال زمیر کیست؟

نامه نیوز دوشنبه 15 بهمن 1403 - 15:32
زمیر، ۵۹ ساله یکی از استراتژیست‌های جنگ غزه است که اکنون به عنوان رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل منصوب شده است. درباره تبعات انتخاب وی بر آتش بس غزه این مطلب را بخوانید.
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

ایال زمیر که به عنوان رئیس جدید ستاد ارتش اسرائیل انتخاب شده، پس از استعفای هرتزی هالوی که پیشتر در این منصب حضور داشت، رسماً کار خود را آغاز کرد. دفتر نتانیاهو در بیانیه‌ای اعلام کرد: «نخست‌وزیر بنیامین نتانیاهو و وزیر دفاع اسرائیل کاتز بر سر انتصاب سرلشکر ایال زمیر به عنوان رئیس جدید ستاد کل ارتش اسرائیل توافق کردند.»

این ژنرال ارتش اسرائیل پیش از این به عنوان معاون رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل فعالیت می‌کرد و در فرماندهی حملات ارتش اسرائیل در کرانه باختری و جبهه شمالی نقش مهمی داشته است. زمیر، ۵۹ ساله یکی از استراتژیست‌های جنگ غزه است. به گفته برخی منابع اسرائیلی، او طراح دیوار زیرزمینی در شرق نوار غزه به منظور مقابله با تونل‌های حماس که در داخل خاک اسرائیل قرار داشتند، بوده است. این دیوار‌های زیرزمینی در راستای کشف و تخریب تونل‌های حماس مورد استفاده قرار می‌گرفت. ایال زمیر در حالی عهده‌دار ریاست ستاد ارتش شده است که هالوی اعتراف کرده بود، هنوز اهداف جنگ محقق نشده است.

ماجرای اختلافات در اسرائیل و استعفای هرتزی هالوی چه بود؟

استعفای هرتزی هالوی را باید در ادامه استعفا‌های زنجیره‌ای در میان مقامات اسرائیل دید. این استعفا‌ها در مخالفت با سیاست آتش بس از سوی برخی چهره‌های احزاب ائتلافی با حزب لیکود، حزب متبوع نتانیاهو رخ داده است، شرایط ویژه‌ای را در صحنه سیاسی اسرائیل رقم زده است. در واقع هالوی بار‌ها از سوی چهره‌های راست افراطی در دولت نتانیاهو، از جمله وزیر دارایی اسموتریچ، مورد انتقاد قرار گرفته بود. براساس گزارش الجزیره، اسموتریچ روز سه‌شنبه گذشته از موفقیت ارتش در مواجهه با حماس در طول جنگ تمجید کرد، اما در عین حال هالوی را به دلیل شکست در ۷ اکتبر مقصر دانست.

این است که شاید بتوان استعفای هالوی را بخشی از تلاش جریان منتسب به نتانیاهو در اسرائیل برای جلب اعتماد طرف مخالف در جریان اختلافات اخیر دانست.

اسموتریچ که از چهره‌های منتقد نتانیاهو در دولت مستقر در اسرائیل است، پس از استعفای هالوی چهره نزدیک به نیانیاهو، از او تمجید کرد و گفت: «انتقاد من از شکست او در حذف توانایی‌های غیرنظامی و حکومتی حماس، و همچنین مسئولیتش در شکست ۷ اکتبر، از قدردانی عمیق ما بابت تمام خدمات و دستاورد‌های او در طول سال‌های خدمتش نمی‌کاهد.»

با کناره‌گیری هالوی، او در مجموع بیش از دو سال رئیس ستاد ارتش بود. این درحالی است بنابر گزارش تایمز اسرائیل، این سمت معمولاً یک دوره سه‌ساله دارد، اما می‌توان آن را برای یک یا در موارد نادری دو سال تمدید کرد. بیشتر فرماندهان ارتش اسرائیل چهار سال در این مقام خدمت کرده‌اند؛ بنابراین در یکی از موارد نادر، هرتزی هالوی بعد از حدود دو سال به ایال زمیر واگذر می‌کند.

هالوی در نامه استعفای خود اعلام کرد که «به دلیل پذیرش مسئولیت شکست نظامی در ۷ اکتبر ۲۰۲۳» کناره‌گیری می‌کند، اما مدعی شد که این اقدام را در زمانی انجام می‌دهد که ارتش به «موفقیت‌های قابل توجهی» دست یافته است.

مدتی پس از اعلام استعفای هالوی، رئیس منطقه جنوبی ارتش در دوران جنگ، سرلشکر یارون فینکلمن، نیز به دلیل شکست‌های نظامی در سال ۲۰۲۳ از سمت خود استعفا داد.

نامزدی ریاست ستاد کل ارتش در دوره‌های قبلی

نام ایال زمیر پیشتر چندین بار به عنوان جانشین احتمالی هالوی مطرح بوده است. در نهایت این سمت به زمیر رسید و او خود را برای برعهده گرفتن این مسئولیت در دوران سخت پیش رو آماده می‌کند. به گفته تامیز اسرائیل او دو بار در سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۲۲ برای انتخاب به عنوان ریاست ستاد کل ارتش بررسی شده بود، اما در نهایت آویو کوخاوی و سپس هرتزی هالوی برای این سمت انتخاب شدند.

مهم‌ترین مسئولیت‌های ایال زمیر

زمیر فعالیت خود را در یگان زرهی اسرائیل آغاز کرد. در سال ۱۹۸۴ به نیرو‌های دفاعی اسرائیل (IDF) پیوست و پس از گذراندن دوره آموزش افسران فرماندهی تانک، در سال ۲۰۰۳ به فرماندهی تیپ زرهی هفتم و در سال ۲۰۰۹ فرمانده لشکر ۳۶ منصوب شد.

پیش از انتصاب به فرماندهی او با درجه سرگردی افسر عملیات تیپ زرهی هفتم، با درجه سرهنگ دومی فرماندهی گردان ۷۵ در تیپ هفتم، فرماندهی تانک در مدرسه زرهی را برعهده داشت. وی در دوران آموزش خود، برای یک سال در مدرسه جنگ فرانسه به تحصیل پرداخت. یکی از مسئولیت‌های مهم او پیش از سال ۲۰۰۳ رئیس بخش تئوری سپاه زرهی در ستاد فرماندهی زرهی بود.

وی بین سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۵، به عنوان دبیر نظامی بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر وقت اسرائیل، فعالیت کرد و از همان زمان رابطه نزدیکی با نتانیاهو داشت.

پس از این دوره، او به عنوان فرمانده منطقه جنوبی ارتش اسرائیل انتخاب شد و نظارت بر واکنش نظامی به اعتراضات مرزی غزه را بر عهده گرفت. در اواخر دوره فرماندهی او، درگیری‌هایی در مرز نوار غزه و اسرائیل آغاز شد و در همین دوران بود که او برای مسئولیت مهمی در ارتش اسرائیل در نظر گرفته شد.

بین سال‌های ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱، زمیر به عنوان معاون رئیس ستاد ارتش فعالیت کرد و پس از آن به ایالات متحده رفت و به عنوان پژوهشگر مهمان در اندیشکده "واشنگتن اینستیتوت" فعالیت کرد. این دوره را شاید باید عجیب‌ترین و مرموزترین دوره فعالیت ایال زمیر دانست.

در نهایت ایال زمیر در سال ۲۰۲۳، به عنوان مدیر کل وزارت دفاع اسرائیل منصوب شد که و همچنان نیز در این سمت مشغول به کار است و قرار است به زودی کار خود را به عنوان رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل آغاز کند.

آغاز به کار ایال زمیر چه تاثیری بر جنگ غزه دارد؟

دوران پسا آتش بس هنوز هم خطر اقدامات تهاجمی اسرائیل به خاک غزه و مشخصاً حماس را نکاسته است. فشار‌های جریان‌های مخالف آتش بس غزه در اسرائیل ادامه دارد و شاید تغییر ریاست ستاد کل ارتش اسرائیل که طبق دستور کاتز وزیر دفاع اسرائیل صورت گرفت، اقدامی برای تامین نظرات جریان مخالف باشد. چه اینکه اسموتریچ درباره احتمال شروع دوباره درگیری‌ها گفت: «دوره پیش رو شاهد تغییر فرماندهی ارشد نظامی خواهد بود، که بخشی از آماده‌سازی برای ازسرگیری جنگ خواهد بود؛ این بار در کرانه باختری، تا دستیابی به پیروزی کامل»!

منبع: رویداد 24

منبع خبر "نامه نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.