به گزارش اقتصادنیوز، تصمیم دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا برای تعرفهگذاری بر کالاها سیگنال ایجاد جنگ تجاری را میدهد و نگرانیها و نااطمینانیهای زیادی را در بازارهای جهانی ایجاد میکند. برخی از بخشهایی که به این مواد اولیه وارداتی وابسته هستند، مانند صنعت مسکن ممکن است فشارهای هزینهای را متحمل شوند؛ اما نکتهای که بازارها را نگران میکند، این است که با واکنش متقابل از سمت کشورها جنگ تجاری بالا بگیرد. کانادا اعلام کرد که به برخی کالاهای وارداتی از آمریکا تعرفه اعمال میکند و مکزیک هم درحال بررسی پاسخ است.
به گفته علی رضاپور، تحلیلگر بازارهای مالی نکته اینجاست که 78 درصد از صادرات کانادا و 80 درصد صادرات مکزیک به آمریکا صورت میگیرد؛ درحالی که تنها 14 درصد واردات آمریکا از کانادا و 15 درصد آن از مکزیک است و 71 درصد آن از بقیه دنیا انجام میشود. اروپاییها تقریبا 15 درصد از کل واردات آمریکا را تامین میکنند و چین نیز 16 درصد آن را تشکیل میدهد؛ یعنی نزدیک به 60 درصد از واردات آمریکا از سوی مکزیک، کانادا، اروپا و چین صورت میرود که تعرفهها میتواند اقتصادهای آنها را بهشدت تحت تاثیر قرار دهد.
به گزارش اکوایران، جروم پاول، رئیس بانک مرکزی آمریکا هفته گذشته تاکید کرد که اثرات تعرفههای جدید وارداتی بر تورم آمریکا برای این نهاد نامشخص است و سیاستگذاران منتظر میمانند تا اثر آنها بر اقتصاد را مشاهده کنند. او همچنین اذعان کرد که اثر سیاستها مهاجرتی نیز بر اشتغال نامشخص است. با اینحال بهنظر نمیرسد نرخ بیکاری رشد پیدا کند، ولی احتمال افزایش دستمزدها وجود دارد که میتواند تورمزا باشد. در مدلهای مختلف بین 0.3 تا یکدرصد تورم آمریکا ممکن است افزایش یابد.
در چنین فضای به دلیل آنکه تورم آمریکا وابسته کمی به کالاها دارد و تورم هسته مدنظر فدرال رزرو بیشتر در بخش خدمات و مسکن است، تعرفهها نمیتواند سبب افزایش شدید تورم در آمریکا شود ولی اثر آن بر درآمد شرکتها و میزان سرمایهگذاری باید در هفتهها و ماههای آینده دنبال شود.
از سوی دیگر، در شرایط افزایش انتظارات تورمی و کاهش رشد اقتصادی، دلار آمریکا میتواند تقویت شود، بهطوری که برابری دلار و یورو میتواند بسیار سریعتر فرابرسد.
در هفته پیشرو اثرات تعرفهای آنچنان بر بازارهای مالی سایه میافکند که سرمایهگذاران تنها نظارهگر دادههای اقتصادی خواهند بود و روی تصمیمات سرمایهگذاری اثر چندانی نخواهد داشت. ولی باتوجه به اینکه اشتغال آمریکا در شرایط خوبی است بازار به اشتغال آمریکا بهطور کلی واکنش خاصی نشان نخواهد داد.
در هفته پیشرو، شاخص مدیران خرید بخش تولید و خدمات آمریکا منتشر میشود. انتظار میرود شاخص مدیران خرید بخش تولید کمتر از عدد 50 باشد، درحالی که شاخص قیمت مربوط به آن میتواند مهمتر از خود عدد شاخص برای سرمایه گذاران باشد.
همچنین مجموعهای از دادههای اشتغال آمریکا نیز در هفته پیشرو منتشر خواهد شد و انتظار میرود تعداد شغلهای جدید در بخش خصوصی آمریکا به 150 هزار شغل رسیده باشد و تعداد فرصتهای شغلی برای ماه دسامبر نیز به کمتر از 8 میلیون فرصت شغلی برسد. از سوی دیگر نیز انتظار میرود نرخ بیکاری تغییری نداشته باشد و رشد دستمزدها بهطور ماهانه حدود 0.3 درصد باشد. به این ترتیب، بهنظر میرسد غافلگیری که بتواند در ذهن سرمایهگذاران تغییری نسبت به سیاستهای فدرال رزرو و مسیر نرخ بهره ایجاد کند، شاهد نخواهیم بود.
از سوی دیگر، انتظار میرود بانک مرکزی انگلستان در هفته پیشرو نرخ بهره خود را کاهش دهند. به دلیل رشد تورم و دستمزدها همزمان با کاهش رشد اقتصادی، فضای رکود تورمی در اقتصاد این کشور ایجاد شده است. انتظار بازار در ماه گذشته نیز نسبت به کاهش نرخ بهره از سوی بانک مرکزی انگلستان تقویت شد که به تضعیف عملکرد پوند بریتنیا منجر شد و انتظارات از این کاهش نرخ بهره نیز سیگنال ادامه تضعیف پوند در بازارها را میدهد.
شاخص مدیران خرید چین نیز در هفته پیشرو منتشر خواهد شد که ممکن است در بازارها نگراییهایی از اقتصاد این کشور ایجاد کند.
خزانهداری آمریکا نیز این هفته برنامه انتشار اوراق خود را منتشر خواهد کرد. باتوجه به اینکه حجم بسیار زیاد اوراقی که در ماهها و سالهای گذشته منتشر شده در 2025 سررسید میشود، بازار در انتظار مشاهده سیاستهای اسکات بسنت، وزیر جدید خزانهداری آمریکا در قبال اوراق است.
در همین حال، برخی از اعضای فدرال رزرو نیز این هفته سخنرانیهایی خواهند داشت و سرمایهگذاران صحبتهای کریستوفر والر، رافائل بوستیک و ماری دالی را پس از جلسه فدرال رزرو در هفته گذشته دنبال خواهند کرد.
خلاف سایر کشورها، مسیر افزایش نرخ بهره ژاپن باز است که میتواند "ین" را در مسیر تقویت بیشتر و پس گرفتن قدرتهای ازدست رفته قبلی قرار دهد. دلار آمریکا نیز میتواند قدرت بگیرد، آنهم درحالیکه تعرفهها فشارهای بیشتری را بر بازارهای سهام چین، اروپا و بازارهای نوظهور ایجاد خواهد کرد.
از سوی دیگر، ادامه فشارهای تعرفهای بر بازار سهام میتواند بیتکوین را نیز تحت فشار قرار دهد و به همین دلیل سرمایهگذاران رمزارزها اثرات این سیاستها بر بازار سهام را دنبال خواهند کرد.