خبرگزاری مهر، گروه استانها-محمد حسین عابدی: حوادث جادهای به واسطه قرارگیری استان سمنان در کریدور اصلی شرق و به غرب و همچنین تردد سالانه ۲۰ میلیون زائر رضوی در مسیر حرم تا حرم چیز عجیبی نیست اما در ده روز اخیر آنچنان حجم تصادفات جادهای در استان افزایش یافته که نگاهی به آمار مصدومان و حادثه دیدگان آدمی را به شگفتی وا میدارد.
روز گذشته تصادف اتوبوس مسافربری که از اردبیل راهی مشهد بود، در حالی ۶۱ مصدوم برجا گذاشت که اولاً مشخص نیست چطور ۶۱ نفر در اتوبوسی که کل ظرفیت آن ۴۶ نفر است جا شده اند و در ثانی این سومین حادثه عمده کامیون، اتوبوس و مینی بوس مسافربری در یک هفته اخیر در استان است!
مهمترین رخدادهای یک هفته اخیر
همه چیز از هشتم بهمن ماه آغاز شد جایی که رئیس پلیس راه استان سمنان از واژگونی یک دستگاه مینی بوس حامل کارکنان دانشگاه علوم پزشکی در مهدیشهر خبر داد و گفت: دو نفر در این حادثه مصدوم شدند. طبق اعلام سرهنگ موسی بزرگی رئیس پلیس راه استان سمنان این اتفاق به دلیل لغزندگی جاده بر اثر بارش برف اتفاق افتاد.
۲۴ ساعت از این حادثه نگذشته بود که تصادف مینی بوس اتباع افغانستانی با اتوبوس حامل سربازان ۱۸ نفر را راهی بیمارستان کرد که حال سه نفر وخیم گزارش شده بود. در نهایت تلاش کادر درمان در پاکدشت استان تهران سبب شد تا وضعیت یک نفر مساعد تر شود و در نهایت دو نفر همچنان با آسیبهای بسیار جدی زیر تیغ جراحی رفتند هر چند خوشبختانه بلایی سر سرنشینان اتوبوس که سربازان وظیفه بودند نیامد.
هنوز هلال احمر گزارش تصادف مذکور را امضا نکرده بود که بلافاصله واژگونی سمند در جاده آرادان به سرخه با هفت مصدوم بار دیگر به ندای امداد و اورژانس اعلام شد مصدومانی که بلافاصله به بیمارستان انتقال داده شدند و مرگ جان هیچکدام را خوشبختانه تهدید نکرد اما نکته قابل تأمل اینجا است که هفت نفر در یک سمند مصدوم شدند و مشخص نیست سرنشین دیگری هم داشته که مصدوم نشده باشد یا خیر!
بازهم کشته و زخمی
در همان روز تصادف دو دستگاه کامیون باری در محور شاهرود - میامی یک کشته برجای گذاشت. راننده کامیون در این حادثه تلخ آنچنان در آتش سوخته بود که هویتش تا یک روز بعد قابل شناسایی نبود. این حادثه در کیلومتر ۲۰ محور شاهرود- میامی رخ داد و دلیل آن توسط پلیس راه هنوز اعلام نشده است.
دوازدهم بهمن ماه مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، اعلام کرد: پنج سانحه رانندگی در محورهای مواصلاتی در استان طی روز جمعه دوازدهم بهمن ماه رخ داده که خوشبختانه این حوادث تلفات جانی نداشته است.
حسین درخشانی با بیان اینکه بیشترین تعداد مصدومان مربوط به واژگونی پژو ۴۰۵ در محور آرادان - سرخه با پنج مصدوم بوده است، ابراز کرد: بر اثر واژگونی پژو پارس در محور قم _ گرمسار چهار نفر و واژگونی پژو ۲۰۶ در محور دامغان_ فولاد محله دو نفر مصدوم شدند.
اتوبوس اردبیل با ۶۱ مصدوم!
قابل توجه اینکه تمام این ۱۸ نفر فقط در یک روز مصدوم شدند! تصادف اتوبوس و مینی بوس کیلومتر ۱۴ محور ایوانکی به شریف آباد با ۲۳ مصدوم دیگر خبری بود که حسین درخشانی مدیرعامل هلال احمر استان سمنان سیزدهم بهمن ماه به رسانهها اعلام کرد.
و در نهایت تصادف یک دستگاه اتوبوس مسافربری که از اردبیل به سمت مشهد در حرکت بود آن هم حوالی سمنان بنا به اعلام دانشگاه علوم پزشکی سمنان ۶۱ مصدوم و بنا به اعلام پلیس راه ۴۸ مصدوم برجای گذاشته است. تصادفی که البته خسارات جانی به دنبال نداشت و طبق اعلام سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی سمنان همه مصدومان آن هم از بیمارستان مرخص شدند.
نکته عجیب اما این است که با احتساب تصادفاتی که مهمترین آنها ذکر شد و البته بودند تصادفهای پرشماری با یک الی سه مصدوم، تعداد کل مصدومان حوادث رانندگی استان سمنان در بازه زمانی هشتم تا پانزدهم بهمن ماه یعنی فقط هفت روز از ۱۶۰ نفر هم تجاوز کرده است. فقط کافی است آمارهای ارائه شده از سوی هلال احمر استان را جمع بزنیم تا به این عدد شگفتانگیز برسیم!
نظارتها باید تشدید شود
سوالی که امروز در برابر مردم و کنشگران مدنی و اجتماعی استان سمنان قرار گرفته این است که واقعاً چه اتفاقی در جادههای استان در حال رخ دادن است و از آنجا که سال به سال و حتی ماه به ماه شمار تصادفات جادهای در استان افزایش مییابد آیا اقدامات صورت گرفته از سوی مسئولان کافی بوده است؟
اینکه یک اتوبوس که کلاً ۴۴ یا بسته به مدلهای مختلف نهایتاً ۴۸ صندلی دارد در یک تصادف شدید ۶۱ مصدوم برجای میگذارد نشان میدهد پلیس راه هم در این بین باید نظارتهای کافی را می داشته و غفلت کرده است چطور ممکن است این اتوبوس با چنین حجم اضافه مسافری از اردبیل تا سمنان رسیده باشد! این نشان میدهد که حتی یک مأمور وظیفه راهور هم جلوی این اتوبوس را نگرفته است! یا در مورد دیگر واژگونی سمند هفت مصدوم برجای میگذارد آن هم خودرویی که تعداد سرنشین آن در کارتش چهار نفر قید شده است.
از سوی کارشناسان همواره اعلام شده که راه، خودرو و عامل انسانی مقصر تصادفات جادهای هستند اما بی شک نه راههای ما در استان سمنان و نه خودروهای ما در کشور از بهترین استانداردها و وضعیت برخوردار نیستند لذا برخلاف آنچه مسئولان دولتی ترجیح میدهند که عامل انسانی را بانی چنین حوادثی قلمداد کنند، بدون هیچ تردیدی دو عامل دیگر در استان سمنان جان میگیرند همانطور که در جاده نظامی و جاده طرود و سه راهی مجن و … شاهد هستیم. و در نهایت باید پرسید چند انسان دیگر باید در این جادهها مصدوم شوند تا دولت فکری به حال وضعیت کنونی جادههای استان سمنان کند؟