به گزارش مشرق، مهدی تاج، حیدر بهاروند، علی کفاشیان، شهابالدین عزیزیخادم و امیر عابدینی، ۵ نامزدی بودند که برای انتخابات ریاست فدراسیون فوتبال ثبتنام کردند. هرچند در این مدت اخباری مبنی بر رد صلاحیت برخی چهرهها مانند کفاشیان و عزیزیخادم منتشر شد، اما معادلات فدراسیون فوتبال و انتخاب رئیس بعدی این فدراسیون از این ۵ ضلعی خارج نیست و به طور قطع یکی از همین افراد سکان هدایت فوتبال ایران برای ۴ سال آینده را عهدهدار خواهد شد.
در هر صورت هرکدام از این نامزدها سوابق قابل توجهی دارند، مثل مهدی تاج که طی دو دوره منقطع رئیس فدراسیون بود یا عزیزیخادم که در دوره گذشته حضور ناتمامی را بر مسند فدراسیون تجربه کرد. در هر صورت این انتخابات میتواند تأثیر زیادی بر روند مدیریت فوتبال ایران در سالهای آینده داشته باشد.
بررسی سوابق این افراد و وعدههای انتخاباتی آنها در گذشته و اینکه چقدر این وعدهها در دوران تصدی مسئولیت فوق محقق شده و البته مقایسه بین عملکرد آنها و وعدههایشان میتواند مجمع انتخاباتی فدراسیون را به سمت یک انتخاب درست و اصولی رهنمون سازد. شاید نقطه مشترک و تاریک ۴ کاندیدایی که سابقه ریاست در فدراسیون را داشتهاند، ناکامی تیم ملی امید در راهیابی به المپیک باشد که در تمام این سالها به اتفاقی تکراری بدل شده است. در این بین برخی با وعدههای بزرگ فنی و برخی دیگر هم با قول و قرارهای مالی حتی در گذشته قدم به مسیر انتخابات گذاشته و حال اینکه میتوان سوابق این ۵ نفر را بررسی کرد تا مشخص شود چقدر از این وعدههای تبلیغاتی محقق شده است.
مهدی تاج
تاج از جمله چهرههای برجسته فوتبال ایران است که سابقه ریاست فدراسیون در دورههای مختلف را دارد. او در ۲ دوره ریاست خود، برخی برنامهها و پروژهها را اعلام کرد که مهمترین آنها توسعه زیرساختهای فوتبال و حمایت از تیمهای ملی بود.
یکی از وعدههای برجسته او در دوره ریاستش، توجه به توسعه زیرساختها و بهبود شرایط برگزاری مسابقات بود. در این زمینه، علیرغم آغاز برخی پروژهها، بهویژه در خصوص ساخت استادیومها و بهبود شرایط زمینها، چندین پروژه از جمله ساخت و ساز ساختمان جدید فدراسیون فوتبال در مرکز ملی متوقف یا با تأخیر مواجه شد.
همچنین وعده حمایت از تیمهای ملی، به ویژه تیم بزرگسالان از دیگر وعدههای تاج بود. در دوره ریاست او، تیم ملی به موفقیتهایی دست یافت، اما نگرانیهایی از عدم حمایت مالی کافی و مسائل مدیریتی در برخی مقاطع به وجود آمد.
در زمان ریاست تاج برخی از پروژهها نیمهتمام ماندند و مدیریت مالی تحت فشار قرار گرفت. در نتیجه، در حالی که تاج در برخی زمینهها موفق بود، وعدههای زیادی از سمت وی به صورت کامل تحقق نیافتند.
این در حالی است که ضرر هنگفتی که تاج بابت همکاری با ویلموتس به فدراسیون متحمل کرد در تاریخ این رشته به عنوان بزرگترین خسارت وارده به پیکره فوتبال ایران یاد میشود.
همچنین این چهره مواردی مثل ورود VAR به فوتبال ایران و حضور زنان در ورزشگاهها را نیز مطرح کرد که اگرچه هر دو مورد به طور نسبی در زمان مدیریت این چهره اجرایی شد، اما در هر دو مورد همچنان نواقص و ابهاماتی در سطح اول فوتبال ایران وجود دارد که باعث شده تا برگزاری رقابتهای لیگ برتر مدام تحت تأثیر این دو اتفاق قرار داشته باشد.
تاج به تازگی نیز وعدههای گذشته را به شکل جدیدی دوباره مطرح کرده است، از جمله درباره حق پخش تلویزیونی و همچنین درخصوص پولهای بلوکه شده در فیفا که پیش از این نیز شعارهایی برای آزاد شدن آن داده بود، اما در دوره اخیر ریاستش بخش بزرگی از تحقق آنها عقیم ماند.
علی کفاشیان
علی کفاشیان در دورههای مختلفی ریاست فدراسیون را بر عهده داشته است. او بهویژه در زمینه توسعه فوتبال پایه و آموزش مربیان اقداماتی انجام داد. صعود به جامجهانی ۲۰۱۴، بهترین فدراسیون آسیا در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۱۲، صعود تیمهای ملی نوجوانان و جوانان به جامجهانی از موفقیتهای فدراسیون فوتبال در دوران ریاست کفاشیان هستند. البته ناکامی در دو جام ملتهای ۲۰۱۱ و ۲۰۱۵ نیز در دوره ریاست او اتفاق افتاد.
یکی از وعدههای او در دوران ریاستش، توسعه فوتبال پایه و آموزشهای تخصصی برای جوانان بود. این وعده در بخشهایی تحقق یافت، اما در برخی زمینهها منابع و پشتیبانی کافی نداشت.
همچنین کفاشیان وعدههایی برای حمایت از باشگاههای ایرانی و بهبود شرایط اقتصادی آنها داد، که در عمل چندان محقق نشد. به طور مثال وعده حقپخش برای اولینبار در زمان ریاست کفاشیان شکل گرفته اما تا به امروز در حالی که بعد از این چهره، ۲ رئیس و ۲ سرپرست برای فدراسیون فوتبال انتخاب شدند، هنوز این وعده به صورت واقعی محقق نشده است.
اما وعده مهمی که از سوی کفاشیان هرگز عملی نشد به این موضوع برمیگردد که رئیس سابق فدراسیون فوتبال که بارها گفته بود ایران شانس گرفتن میزبانی جام ملتها را دارد، این امر را محقق نکرده و جالب اینکه یکی از وعدههای تاریخی کفاشیان در سالهای اول فعالیتش در فدراسیون فوتبال که آوردن مقر کنفدراسیون فوتبال آسیا به ایران بود نیز به طور مشخص بیثمر ماند.
شهابالدین عزیزیخادم
عزیزیخادم یکی از چهرههای مدیریتی جوانتر در فوتبال ایران است. او در دوران ریاست خود بر فدراسیون فوتبال اقداماتی در جهت اصلاحات ساختاری و بهبود روابط با AFC داشت. یکی از مهمترین وعدههای او، ایجاد اصلاحات ساختاری در فدراسیون فوتبال و افزایش شفافیت مالی بود. عزیزیخادم بر لزوم تغییرات در مدیریت مالی و اجرایی تأکید داشت.
عزیزیخادم وعده تقویت لیگ برتر و تیمهای ملی بهویژه در بخشهای فنی و توسعه روابط بینالمللی را داد. از سوی دیگر وعدههای عزیزیخادم در زمینه شفافیت مالی و اصلاحات ساختاری با برکناری این چهره از ریاست فدراسیون به نتیجه نرسید. در نهایت هم اگرچه سریعترین صعود به جامجهانی در سال ۲۰۲۲ به ثبت رسید و همچنین نخستین صعود تیم بانوان به جام ملتهای آسیا در دوره عزیزیخادم به دست آمد، اما همچنان ابهامات زیادی از آن دوران در اذهان اهالی فوتبال به یادگار باقی مانده است.
درآمدزایی ۱۰ میلیون یورویی ادعایی بود که شهابالدین عزیزیخادم در مناظره انتخاباتیاش مقابل دو رقیب دیگر یعنی مصطفی آجورلو و کیومرث هاشمی درباره درآمدزایی سالیانه برای فدراسیون فوتبال مطرح کرد که البته در نهایت به نتیجه نرسید.
وضعیت سختافزاری نامناسب تیمهای ملی، حذف استقلال و پرسپولیس از آسیا، قرارداد نداشتن مربیان، قرارداد شبهه برانگیز VAR و شایعه ارتباط با برخی رمالها و جادوگران، نامهنگاری براساس اطلاعات غلط با فیفا که گفته میشود بالغ بر ۴۳ مورد تخلف بود، باعث شد تا اعضای هیئت رئیسه طبق قدرت قانونی خود علیه عزیزیخادم عمل کرده و او را از سمت خود برکنار کنند.
در عوض این مشکلات و کاستیها، عزیزیخادم برای جلب توجه اهالی فوتبال، برنامهای جامع را برای پیروزی در انتخابات این فدراسیون ارائه کرده بود که بسیار پر و پیمان بود، اما حداقل طی یک سال هیچ نشانی از عمل به این برنامهها دیده نشد.
امیر عابدینی
امیر عابدینی سابقه طولانی در مدیریت فوتبال ایران دارد و در دورههای مختلفی به عنوان مدیر باشگاهها و فدراسیون فوتبال فعالیت کرده است. عابدینی در دوران مدیریت خود بهویژه در پرسپولیس در زمینه روابط بینالمللی و ارتقای سطح فوتبال ایران در آسیا و جهان شناخته شده است. در تمام مدت مدیریت این چهره یکی از مهمترین وعدههای عابدینی تقویت روابط بینالمللی و جذب اسپانسرهای معتبر برای فوتبال ایران بوده است و حالا هم شنیده میشود این چهره وعده داد که بهطور خاص در زمینه توسعه زیرساختها و بهبود وضعیت مالی باشگاهها و فدراسیون فوتبال تلاش خواهد کرد.
حیدر بهاروند
حیدر بهاروند، رئیس کنونی سازمان لیگ، پیش از این نیز در زمینههای مختلف مدیریتی در فدراسیون فعالیت داشته است. البته بهاروند هم در دوران کوتاهی سرپرستی فدراسیون فوتبال را در کارنامه مدیریتی خود دارد.