خبرگزاری مهر – گروه استانها: پس از پیروزی انقلاب اسلامی، استان اصفهان به عنوان یکی از مراکز مهم فرهنگی و اقتصادی کشور، شاهد تحولات چشمگیری در حوزه مسکن و شهرسازی بوده است. این تحولات نه تنها به تأمین نیازهای مسکن اقشار مختلف جامعه کمک کرده، بلکه به بهبود کیفیت زندگی و ارتقای زیرساختهای شهری نیز منجر شده است.
احسان حمیدی، کارشناس حوزه مسکن در این زمینه با بیان اینکه پس از انقلاب، دولت با هدف تأمین مسکن برای اقشار مختلف جامعه، طرحهای ملی مسکن را به مرحله اجرا درآورد، به مهر گفت: این طرحها شامل ساخت واحدهای مسکونی با کیفیت و قیمت مناسب بود که به ویژه برای خانوادههای کمدرآمد و جوانان طراحی شده بود. این اقدام نه تنها به افزایش تعداد واحدهای مسکونی انجامید، بلکه به بهبود شرایط زندگی و کاهش حاشیهنشینی در شهرها کمک کرد.
راهاندازی ۲۴ شهر جدید استان اصفهان
وی اضافه کرد: همچنین یکی از مهمترین اقدامات در حوزه مسکن، راهاندازی ۲۴ شهر جدید در استان اصفهان بود. این شهرها با هدف کاهش فشار بر شهرهای بزرگ و توزیع جمعیت به مناطق جدید طراحی شدند. شهرهایی مانند بهارستان، مجلسی و … به عنوان الگوهایی از توسعه پایدار، با تأکید بر ایجاد زیرساختهای مناسب، فضاهای سبز و امکانات عمومی، به محلی برای زندگی آرام و باکیفیت تبدیل شدند. این شهرها به ساکنان خود این امکان را میدهند که در محیطی سالم و با دسترسی به خدمات مختلف زندگی کنند.
نوسازی بافتهای فرسوده
این کارشناس حوزه مسکن نوسازی بافت فرسوده را دیگر رویکرد مثبت دولت در حوزه توسعه ساخت و ساز و تأمین مسکن دانست و ادامه داد: اصفهان به عنوان یک شهر تاریخی، با چالشهای خاصی در زمینه بافتهای فرسوده مواجه بود. در این راستا، برنامههای نوسازی بافتهای فرسوده به منظور بهبود شرایط زندگی ساکنان این مناطق اجرا شد. این پروژهها شامل بازسازی ساختمانها، بهبود زیرساختها و ایجاد فضاهای عمومی جدید بود که به افزایش ایمنی و کیفیت زندگی در این مناطق کمک کرد.
افزایش دسترسی به مسکن
وی ارائه تسهیلات و وامهای مسکن را یکی از راهکارهای دسترسی به خرید مسکن برای شهروندان در دوران انقلاب اسلامی دانست و ابراز کرد: دولتها تلاش کرده اند تا دسترسی به مسکن را برای اقشار مختلف جامعه تسهیل کنند. این اقدامات شامل کاهش نرخ بهره و افزایش مدت زمان بازپرداخت وامها بود که به خانوادههای کمدرآمد این امکان را میدهد تا صاحب خانه شوند و از زندگی در محیطی امن و آرام بهرهمند شوند.
حمیدی با بیان اینکه همچنین توسعه زیرساختهای شهری، از جمله آب، برق، گاز و شبکههای حمل و نقل، به عنوان یکی از اولویتهای اصلی در برنامههای مسکن و شهرسازی قرار گرفت، ادامه داد: از سویی ایجاد فضاهای سبز، پارکها و امکانات تفریحی در مناطق مسکونی، به بهبود کیفیت زندگی و افزایش رضایت شهروندان کمک کرده است.
تقویت امید و اعتماد اجتماعی
وی تصریح کرد: این تحولات نه تنها به تأمین نیازهای مسکن کمک کرده، بلکه موجب افزایش مشارکت مردم در پروژههای مسکن و نوسازی شده است ایجاد حس تعلق و هویت در میان ساکنان مناطق مختلف اصفهان، به تقویت امید و اعتماد اجتماعی منجر شده و به عنوان یک عامل مهم در توسعه پایدار شهرها شناخته میشود.
برنامهریزی برای ساخت ۲۴۳ هزار مسکن در طرح نهضت ملی در اصفهان
اجرای طرح نهضت ملی مسکن، در ادامه طرح مسکن مهر از دیگر اقدامات دولت در دوارن انقلاب بوده که در نهایت منجر به ایجاد سقفی امن برای شهروندان و به ویژه اقشار ضعیفتر شده است.
استان اصفهان یکی از استانهای پرتقاضا در حوزه ساخت مسکن در طرح نهضت ملی است و به گفته حمیدرضا فلاح چمآسمانی، سرپرست اداره کل مسکن و شهرسازی استان اصفهان در استان اصفهان ۲۴۳ هزار واحد مسکونی در طرح نهضت ملی مسکن در دستور کار است که از این تعداد ۱۰۳ هزار مسکن حمایتی در قالب اراضی ۹۹ ساله انبوه سازی و واگذاری زمین، ۴۵ هزار خود مالکین شهری ،۳۵۰۰۰ بازآفرینی شهری ،۴۰ هزار واحد روستایی و ۲۰ هزار واحد استیجاری را شامل میشود.
تأمین ۳۰۰۱ هکتار زمین برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن در اصفهان
وی ادامه داد: برای اجرای این پروژه در سطح استان اصفهان تاکنون، ۶۶۶ هکتار اراضی داخل محدوده، ۵۳۹ هکتار تعیین و تغییر کاربری، ۸۵۶ هکتار اراضی الحاق شده، است همچنین در ۲ شهرستان شاهین شهر و زرین شهر به ترتیب ۸۶۰ و ۶۲ هکتار منتظر ابلاغ شورای عالی شهرسازی و معماری است و تخصیص ۱۸ هکتار زمین برای اجرای این طرح در کوهپایه منتظر ابلاغ شورای برنامهریزی استان است، در مجموع باید توجه داشت که ۳ هزار و یک هکتار زمین برای ساخت ۱۴۱ هزار واحد مسکونی تأمین شده است.
سرپرست اداره کل راه و شهرسازی استان اصفهان میزان کسری زمین در شهرهای شاهین شهر، بهارستان، خمینی شهر، کاشان و نجف آباد را حدود ۵۵ هزار واحد اعلام کرد و گفت: در شهرستانهای مبارکه، فلاورجانپ، برخوار و سایر شهرهای خمینی شهر، برخی شهرهای لنجان و سمیرم نیز کسری زمین از طریق اراضی بنیاد مسکن، توافق با مالکین خصوصی توافق نیروهای مسلح و اراضی روستاهای واقع در حریم این شهرها تأمین خواهد شد.
تأمین ۵۹۴ هکتار زمین برای ساخت مسکن روستایی در استان اصفهان
وی در خصوص وضعیت تأمین زمین در روستاها در راستای اجرای تکالیف بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برای تأمین زمین ساخت مسکن نیز ابراز کرد: تاکنون به میزان ۵۰۰ هزار واحد مسکونی در حریم روستاهای واقع در حریم شهرها یک هزار و ۸۵ هکتار اراضی شناسایی شده، ۱۰۸۵ اراضی دارای کمیته تصویب است، ۱۰۷۸ هکتار اراضی دارای مصوبه شورای مسکن و شورای برنامهریزی و توسعه استان اصفهان است که از این میزان تاکنون ۵۹۴ هکتار زمین تملک شده است.
فلاح چم آسمانی در خصوص وضعیت ثبت نام متقاضیان تغییر شهر به روستا و متقاضیان بومی نهضت ملی مسکن اداره کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان اصفهان نیز تصریح کرد: ۳۴۸۹ متقاضی بومی و ۱۷۰۸ متقاضی تغییر شهر به روستا داشتهایم که تاکنون از این تعداد ۳۲ مورد افتتاح حساب داشتهاند تاکنون در این زمینه تخصیص پروژه نداشتهایم.
وی گفت: در مجموع در استان اصفهان تاکنون ۴۵۰ هزار و ۶۷۰ متقاضی ثبت نام شده نهضت ملی مسکن داریم، از این تعداد ۳۱۶ هزار و ۵۹۳ نفر متقاضی حائز شرایط هستند، در حال حاضر ۱۲۸ هزار و ۶۰۸ متقاضی تأیید نهایی شده است، ۵۱ هزار و ۱۶ متقاضی آورده بالای ۴۰ میلیون تومان داشته، و به ۴۸ هزار و ۸۲۴ متقاضی نیز پروژه تخصیص یافته است.
سرپرست اداره کل راه و شهرسازی استان اصفهان با بیان اینکه همچنین تاکنون در قالب نهضت ملی مسکن به صورت انفرادی و گروهی ۹ هزار و ۶۷۲ قطعه زمین واگذار شده است، ابراز کرد: در راستای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت ۲ هزار و ۷۵۷ قطعه، افراد ۴ فرزند زیر ۲۰ سال یک هزار و ۲۲۳ قطعه تخصیص یافته است. در این زمینه نیز سهم ایثارگران سه هزار و ۸۳۰ قطعه زمین بوده و در مجموع باید گفت ۱۶ و ۸۱۹ قطعه زمین به صورت انفرادی و گروهی برای نهضت ملی مسکن واگذار شده است.
۲۷ هزار و ۵۰۹ خانواده ۴ فرزندی متقاضی مسکن در اصفهان
وی با بیان اینکه در حوزه جوانی جمعیت و چهار فرزندی ۲۷ هزار و ۵۰۹ تقاضا ثبت شده است، اضافه کرد: از این تعداد ۶ هزار و ۲۱۶ متقاضی تأیید نهایی شده و تاکنون سه هزار و ۹۸۰ قطعه زمین برای این زمینه تخصیص یافته است.
فلاح چم آسمانی اضافه کرد: در حال حاضر ۷ هزار و ۶۹۸ پروژه در قالب ۵۲ هزار و ۵۰۶ واحد مسکن در دستور کار است که از این تعداد ۲۸ هزار و ۵۶۶ واحد دارای قرارداد مشارکت مدنی تسهیلات است و ۲۳ هزار و ۹۴۰ واحد نیز فاقد تسهیلات است. همچنین برای ۳۸ هزار و ۶۴۵ واحد پروانه ساخت صادر شده و فونداسیون ۲۴ هزار و ۳۷۵ واحد نیز تمام شده است. ۱۵ هزار و ۳۵۷ واحد نیز اسکلت و سقف آنها تمام شده و ۳ هزار و ۸۸۰ واحد اتمام سفت کاری را داشته و برای یک هزار و ۴۵۵ واحد نیز اتمام نازک کاری گزارش شده است.
وی اضافه کرد: در مجموع باید توجه داشت که در شهرهای جدید بهارستان، فولادشهر، مجلسی و همچنین بنیاد ساخت و اداره راه و شهرسازی ۲۸۷ پروژه دارای قرارداد است که شامل ۴۲ هزار و ۸۳۲ واحد مسکونی میشود. این تعداد پروژه دارای ۳۷ درصد پیشرفت فیزیکی است.
پیشرفت صفر نهضت ملی مسکن در شهر جدید بهارستان
سرپرست اداره کل راه و شهرسازی استان اصفهان در خصوص وضعیت پروژههای آمادهسازی نهضت ملی مسکن استان اصفهان در شهرهای جدید نیز گفت: در شهر جدید فولادشهر ۱۸ قرارداد منعقد شده برای ساخت ۱۰ هزار و ۳۹۱ واحد مسکونی، که تاکنون چهار هزار و ۷۳۱ واحد در برزن ایثار و فرهنگ با ۷۰ درصد پیشرفت و ۵۶۶۰ واحد با ۳۰ درصد پیشرفت در برزن دیار اجرایی شده است. در شهر جدید بهارستان نیز ۱۶ هزار واحد قرارداد بسته شده که هیچ پیشرفتی نداشته است. همچنین در شهر مجلسی ۲ قرارداد منعقد شده برای ساخت ۵۴۰ واحد مسکونی که ۳۴۰ واحد تبدیلی با ۱۰۰ پیشرفت بوده و همچنین ۲۰۰ واحد در محله اندیشه و صنعت با ۱۵ درصد پیشرفت در حال اجرا شدن است.
بهرهبرداری از ۴۱۳ واحد مسکونی در اصفهان در دهه فجر امسال
وی در خصوص پروژههای در دست بهره برداری در استان اصفهان نیز افزود: در دهه فجر امسال ۴۱۳ واحد مسکونی شامل ۱۰۸ واحد مسکونی در دهاقان، ۱۸ واحد در دولت آباد، ۲۰۰ واحد در شهرضا و ۸۷ واحد در مبارکه افتتاح خواهد شد.
عدم انجام تعهدات ببانکی، عدم تأمین زمین و تأخیر در آورده متقاضی ۳ چالش ساخت مسکن در اصفهان
فلاح چمآسمانی انعقاد قرارداد تسهیلات جدید پروژههای نهضت ملی مسکن توسط بانکهای عامل، تأمین اعتبار خدمات زیربنایی و روبنایی در سطح استان، عدم تأمین آورده متقاضیان در زمان مقرر و افزایش هزینههای قیمت تمام شده پروژه به علت افزایش دورههای تعدیل به پروژه، کمبود زمین و عدم وجود اراضی دولتی در برخی از شهرهای استان و تعیین تکلیف واحدهای خالی از پروژههای نهضت ملی مسکن را از چالشهای اجرای طرح نهضت ملی در استان اصفهان اعلام کرد.
دستاوردهای حوزه مسکن و راهاندازی شهرهای جدید در اصفهان پس از انقلاب اسلامی، نشاندهنده تلاشهای مستمر برای بهبود شرایط زندگی و تأمین مسکن مناسب برای شهروندان است. این تحولات، نه تنها به افزایش کیفیت زندگی و رفاه اجتماعی کمک کرده، بلکه به عنوان الگویی برای سایر استانها و شهرهای کشور نیز مطرح میشود. اصفهان با این دستاوردها، به عنوان یک الگوی موفق در حوزه مسکن و شهرسازی شناخته میشود و امید است که این روند ادامه یابد و به توسعه پایدار و متوازن این استان کمک کند.