فردین آقابزرگی، اظهار داشت: صرف بازدید هیاتهای خارجی از بورس و به راه انداختن شوآفی که به سمت سرمایهگذاری خارجی حرکت کردهایم نمیتوان سرمایه گذار و معاملهگر خارجی را افزایش داد و باید دید چه میزان سرمایهگذاری خارجی در کشور به اجرا درآمده است.
به گزارش ایلنا، سازمان بورس اخیرا گزارشی منتشر کرد مبنی بر اینکه، ارزش دارایی سرمایهگذاران خارجی به ۱۰ هزار و ۷۲۴ میلیارد تومان در پایان فصل پاییز رسید و ارزش دارایی سرمایهگذاران خارجی در پاییز امسال در بازار سرمایه ۱۸ درصد افزایش یافته و عمده معاملهگران این بخش از کشورهای هلند، کویت و افغانستان بوده است.
فردین آقابزرگی، کارشناس و فعال بازار سرمایه درباره معاملهگران خارجی بازار سرمایه ایران اظهار داشت: هر چند که مشتری خارجی به صورت عملیاتی هم برای بازار سرمایه ایران وجود داشت، اما نکته مهم این است که همین الان هیچ گونه امکانی برای تبدیل منابع ارزی به ریال برای خروج و ورود به بازار سرمایه وجود ندارد. نه تنها این امکان برای بازارسرمایه وجود ندارد بلکه در ساختار و ساز و کار اقتصاد ایران چنین امکانی وجود ندارد.
وی ادامه داد: صرف بازدید هیاتهای خارجی از از بورس و به راه انداختن شوآفی که به سمت سرمایهگذاری خارجی حرکت کردهایم نمیتوان سرمایه گذار و معاملهگر خارجی را افزایش داد و باید دید چه میزان سرمایهگذاری خارجی در کشور به اجرا درآمده است.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: این قبیل آمارها از تعداد معاملهگران خارجی دقیقا شبیه به آمارهایی است که در دولت گذشته اعلام کردند مبنی بر اینکه میزان سرمایهگذاری خارجی تا ۸۰ درصد رشد داشت، اما در نهایت بررسیها نشان داد که این رشد ناشی از پولی است که افغانها وارد ایران و از کشورمان هم خارج کردهاند و این گونه آمار سرمایهگذاری خارجی ایران را افزایش داده بودند.
آقابزرگی افزود: موضوع این است که سرمایهگذار خارجی برای سرمایهگذاری در ایران دلار را تبدیل به ریال میکند، اما در بازگشت سرمایه برای اینکه ریال را به دلار تبدیل کند، امکان رسمی وجود ندارد و این اقدام در حال حاضر در ایران قاچاق است و این در شرایطی است که تولیدکنندگان با ثبت سفارش هم در فرآیند سختی دلار مورد نیاز خود را تامین میکنند.
وی تاکید کرد: البته باید گفته شود که نسبت به ارزش دلاری بازار سرمایه ایران برای خارجیها و هر فردی با درآمد دلاری و منابع ارزی به صرفهترین بازار برای سرمایهگذاری سهام است به شرطی که کانال ورود و خروج تبدیل دلار به ریال داشته باشیم، اما در حال حاضر اساسا چنین ساز و کاری وجود ندارد و الان ابزاری برای ورود سهامدار خارجی به بورس نداریم و از لحاظ عملیاتی امکانپذیر نیست.
این فعال بازار سرمایه درباره کارکرد بورس بینالملل کیش اظهار داشت: بورس بینالمللی کیش پروژهای مانند تک نرخی شدن ارز است و همانقدر غیر قابل عملیاتی و تمام این اقدامات به گلوگاه بانک مرکزی میرسد. در حال حاضر بورس کیش، بورس منطقهای است و همان کاری را که در بورس تهران انجام میشود را انجام میدهد و هیچ تفاوتی ندارد.
آقابزرگی ادامه داد: قرار بود که بورس کیش مانند بورسهای مناطق آزاد و آفشور مانند بورس سنگاپور عمل کند، اما به اجرا نرسید و الان بورس کیش به هیچ عنوان ارتباط بین المللی حتی با بورسهای منطقه ندارد. هر چند که عضو فدراسیونهای بورسهای منطقهای و فرامنطقهای هستیم، اما هیچ مراودهای نداریم چرا که مسیر ورودی منابع ارزی نداریم و مسیر نامشخص است.