آیا عرق کردن موقع ورزش باعث کالری‌سوزی می‌شود؟ | افرادی که موقع ورزش عرق نمی‌کنند، وزن کم نمی‌کنند؟

همشهری آنلاین سه شنبه 16 بهمن 1403 - 17:00
عرق کردن هنگام ورزش، یک فرآیند طبیعی و مفید و نشان‌دهنده این است که بدن در حال تلاش برای خنک کردن خود و دفع سموم از طریق پوست است.

به گزارش همشهری‌آنلاین، خیلی از افراد موقع ورزش، تمرکزشان را روی میزان تعریق می‌گذارند و تصور می‌کنند هرچه بیشتر عرق کنند، کالری بیشتری می‌سوزانند و وزن بیشتری هم از دست می‌دهند. در حالی که عرق کردن باعث کاهش وزن پایدار نمی‌شود و اگر هم کاهش وزنی اتفاق بیفتد، بیشتر به دلیل از دست دادن مایعات بدن است که خیلی زود اثر آن از بین می‌رود. توضیحش ساده است؛ شما وقتی در حین ورزش عرق می‌کنید، بدن‌تان در حال تنظیم دمای خود است و مایعاتی که از طریق عرق دفع می‌شوند، بعد از نوشیدن آب یا مایعات دوباره جایگزین خواهند شد. بنابراین اگر فردی بعد از یک جلسه ورزشی شدید روی ترازو بایستد و عدد کمتری ببیند، این کاهش وزن ناشی از کاهش مایعات بدن است، نه چربی‌سوزی واقعی. برای همین است که تاکید می‌شود بین تمرینات ورزشی حتما آب کافی بنوشید.

البته عرق کردن هنگام ورزش، یک فرآیند طبیعی و مفید است و نشان‌دهنده این است که بدن در حال تلاش برای خنک کردن خود و دفع سموم از طریق پوست است. برخی افراد ذاتاً بیشتر عرق می‌کنند و بعضی‌ها کمتر، که این موضوع به عوامل مختلفی مثل ژنتیک، سطح آمادگی بدنی، دمای محیط و میزان فعالیت بستگی دارد. کسانی که کمتر عرق می‌کنند، لزوما ورزش کم‌فایده‌تری انجام نمی‌دهند. موضوع این است که میزان کالری‌سوزی و چربی‌سوزی، بیشتر به شدت و نوع فعالیت ما بستگی دارد تا مقدار تعریق و البته غیر از ورزش کردن، کاهش میزان کالری دریافتی روزانه هم می‌تواند به کاهش وزن کمک کند. یعنی اگر شما روزانه ۲۰۰۰ کالری دریافت می‌کنید و ۷۰ کیلو وزن دارید، برای رسیدن به ۶۵ کیلو باید روزانه ۱۵۰۰ کالری دریافت کنید. این تنها یک مثال است اما حقیقت این است که بدون نقصان کالری ممکن است ورزش هم زیاد جواب ندهد و بر کاهش وزن موثر نباشد. نکته مهم‌تر در کاهش وزن، ایجاد تعادل انرژی از طریق مصرف کالری کمتر از آنچه سوزانده می‌شود، همراه با فعالیت بدنی منظم است.

پس تا اینجا متوجه شدیم که تعریق به خودی خود باعث کالری‌سوزی نمی‌شود و این اتفاق فقط نتیجه‌ی فرایندهای درونی بدن هنگام تنظیم دما است. یعنی وقتی بدن گرم می‌شود، سیستم خنک‌کننده‌ طبیعی آن فعال می‌شود و از طریق غدد عرق، مایعات را به سطح پوست می‌فرستد تا از طریق تبخیر، دمای بدن را پایین بیاورد. این فرایند مقدار بسیار کمی انرژی مصرف می‌کند، اما این میزان آن‌قدر ناچیز است که نمی‌توان آن را به عنوان یک راهکار برای کالری‌سوزی و کاهش وزن در نظر گرفت.

بیشتر بخوانید؛

کالری‌سوزی واقعی به فعالیت‌های عضلانی و شدت تمرین بستگی دارد. ورزش‌های شدیدتر به ویژه تمرینات هوازی مثل دویدن، دوچرخه‌سواری، شنا و ... متابولیسم بدن را افزایش می‌دهند و موجب سوختن کالری می‌شوند. در این حالت، اگر دمای بدن بالا برود، تعریق هم رخ می‌دهد، اما این تعریق ناشی از افزایش سوخت‌وساز نیست، بلکه فقط روشی برای خنک شدن بدن است.

برخی افراد هنگام ورزش تمرکزشان را روی میزان تعریق می‌گذارند و تصور می‌کنند که هرچه بیشتر عرق کنند، بیشتر کالری می‌سوزانند. اما حقیقت این است که ممکن است دو نفر با میزان تعریق متفاوت، دقیقا یک مقدار کالری سوزانده باشند. به عنوان مثال، فردی که در هوای گرم و مرطوب تمرینات ورزشی می‌کند، بیشتر عرق می‌کند اما این لزوماً به معنای افزایش کالری‌سوزی در او نسبت به فردی که در یک محیط خنک‌تر ورزش می‌کند، نیست.

آیا عرق کردن موقع ورزش باعث کالری‌سوزی می‌شود؟ | افرادی که موقع ورزش عرق نمی‌کنند، وزن کم نمی‌کنند؟

بنابراین به جای تمرکز بر تعریق، بهتر است افراد روی شدت و نوع تمرینات خود تمرکز کنند. چون این مورد است که مستقیماً بر میزان کالری‌سوزی تأثیر می‌گذارد. و البته باز تاکید می‌کنیم، به اضافه کاهش دریافت کالری روزانه (رژیم غذایی مناسب) که حتما باید زیر نظر مربی ورزشی یا متخصص تغذیه انجام شود، نه خودسرانه. پس یادمان باشد که کاهش وزن واقعی با سوزاندن کالری و چربی از طریق ورزش و رژیم غذایی مناسب اتفاق می‌افتد.

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.