به گزارش خبرنگار مهر، توحید شیریزاد عصر سه شنبه در شورای توسعه استان البرز که با حضور رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در سالن شهدای دولت استانداری برگزار شد، گفت: استان البرز، با وجود مساحت کوچک خود که تنها یک دهم درصد از خاک کشور را شامل میشود و در رتبه سیویکم قرار دارد، از نظر تراکم جمعیتی با چالشهای گستردهای روبهروست. این استان دارای هفت شهرستان و ۴۳۰ نقطه آبادی است که از این تعداد، ۳۳۰ منطقه دارای سکنه هستند.
وی افزود: نرخ تراکم جمعیت در البرز به ۱۸۲ نفر در هر کیلومتر مربع میرسد، درحالیکه این شاخص در شهرستان فردیس به ۶۷۵۹ نفر افزایش یافته است.
شیریزاد یکی از مهمترین مسائل جمعیتی استان، مهاجرت گسترده از ۳۰ استان کشور به این منطقه دانست و گفت: افزایش جمعیت و افزون بر این، حضور اتباع خارجی نیز تأثیر چشمگیری بر ترکیب جمعیتی البرز داشته است، بهطوریکه ۸۲ درصد اتباع حاضر در استان، دارای مجوز قانونی هستند، درحالیکه ۱۸ درصد آنان غیرمجاز به شمار میروند.
رئیس سازمان برنامه ریزی استان البرز در خصوص وضعیت اقتصادی و تولید ناخالص داخلی استان البرز یادآور شد: استان البرز سهمی ۲.۸ درصدی در تولید ناخالص داخلی کشور دارد. نرخ بیکاری این استان تقریباً معادل میانگین کشوری بوده و در محدوده ۷.۹ درصد قرار دارد. نسبت اشتغال در استان ۳۶.۵ درصد است که کمی پایینتر از میانگین کشوری (۳۸.۳ درصد) قرار دارد.
شیریزاد ادامه داد: در حوزه اشتغال، ترکیب بخشهای مختلف اقتصادی در البرز چهار درصد به کشاورزان، ۴۱ درصد به صنعت و معدن و ۵۵ درصد به خدمات مربوط میشود. این آمار در مقایسه با میانگین کشوری تفاوت ۱۵ درصدی در حوزه کشاورزی، ۳۳ درصدی در حوزه صنعت و ۵۲ درصدی در حوزه خدمات را نشان میدهد.
وی در ادامه به درآمدزایی و اعتبارات استانی اشاره کرد و یادآور شد: استان البرز بهرغم محدودیتهای ساختاری، یکی از استانهای موفق در کسب درآمدهای دولتی محسوب میشود. از سال ۱۳۹۸ تاکنون، میزان درآمدزایی استان با رشد قابلتوجهی همراه بوده است، بهطوریکه در سال ۱۴۰۱، این استان توانست ۴۱۳ درصد مازاد درآمد کسب کند. با وجود این عملکرد مطلوب در حوزه مالی، سهم البرز از بودجه عمرانی کشور کاهش یافته است.
عبور ۳۰۰ هزار خودرو از استان البرز
به گفته این مقام مسئول در جدول تخصیص اعتبارات استانی، البرز در رتبه ۲۴ کشور قرار دارد و رتبه ۲۹ را در سرانه جمعیتی بودجه به خود اختصاص داده است که نشاندهنده توزیع نامتناسب اعتبارات با جمعیت استان است.
رئیس سازمان برنامه ریزی استان البرز به توسعه زیرساختهای آموزشی، بهداشتی و حملونقل البرز اشاره کرد و گفت: در حوزه آموزش البرز با کمبود ۴۱۶ کلاس درس وجود دارد، در حوزه درمان نیز به ۳۱ امین استان کشور تلقی میشود و استان آخر هستیم، همچنین در حوزه بهداشت با کمبود ۱۵۰۰ تخت بیمارستانی مواجه است. در این راستا احداث بیمارستانهای جدید از جمله بیمارستان سیدالشهدا و بیمارستان طالقان در دستور کار قرار دارد، اما نیاز به اعتبارات بیشتری برای تکمیل این پروژهها احساس میشود.
شیریزاد با بیان اینکه در حوزه استان البرز در حوزه حملونقل با داشتن تنها ۳ درصد از جادههای کشور، میزبان ۲۸ درصد از ترافیک ملی است. ادامه داد: روزانه بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار خودرو از این استان عبور میکنند.
در حال حاضر، آزادراه تهران-قزوین به عنوان یکی از پرترافیکترین مسیرهای کشور شناخته میشود، بهطوریکه یک تصادف کوچک میتواند ۱۱ کیلومتر ترافیک سنگین ایجاد کند.
برای پایداری منابع آبی نیاز به انتقال آب سد کرج و طالقان داریم
وی همچنین این استان در حوزه مشکلات زیست محیطی و بحران آب نیز یکی از بزرگترین چالشهای استان البرز، بحران تأمین آب است برشمرد و گفت: ۷۰ درصد از آب مصرفی استان از چاههای عمیق تأمین میشود که این امر فشار شدیدی بر منابع آب زیرزمینی وارد کرده و خطر فرونشست زمین را افزایش داده است.
شیریزاد عنوان کرد: در سالهای اخیر، میزان وابستگی استان به آبهای زیرزمینی از ۷۸ درصد به ۷۰ درصد کاهش یافته است، اما همچنان برای پایداری منابع آبی، نیاز به سرمایهگذاری در پروژههای انتقال آب از سدهای طالقان و کرج وجود دارد.
وی با اشاره به نقش صنعت، کشاورزی و جایگاه البرز در اقتصاد ملی، گفت: البرز ۲۰ درصد از برندهای معتبر کشور را در خود جای داده است و دارای ۱۹ شهرک صنعتی دولتی و خصوصی است. این استان در تولید برخی محصولات کشاورزی مانند گندم، توتفرنگی و نهال در جایگاههای برتر کشور قرار دارد. همچنین ۳۰۰ شرکت دانشبنیان در استان البرز مستقر هستند که این استان را به قطبی مهم در حوزه فناوری تبدیل کرده است.