به گزارش بهداشت نیوز، زردی ناخن میتواند خیلی خفیف یا زرد پررنگ باشد. درمان زردی ناخن بهطورکلی شامل مداوای عارضه اصلی میشود.
زردی ناشی از لکه
لکه یک علت شایع زردی ناخنهاست و چند عامل میتوانند باعث لکه زرد در ناخن شوند:
. لاک ناخن حاوی رنگدانههایی است که میتوانند ناخن را لک کنند.
. برنزه کنندههای مصنوعی درصورتیکه از دستکش استفاده نکنید میتوانند ناخنها را لک کنند.
. تنباکو میتواند باعث زردی ناخنها شود و علاوه بر این مسئله ظاهری این پیامدها را نیز دارد: بیماری قلبی، سرطان، سکته مغزی و بیماری مزمن انسدادی ریه.
بیماریهایی که باعث زردی ناخنها میشوند
خیلی از بیماریها میتوانند باعث زردی ناخن شوند:
. ملانونیشیا عارضهای است که باعث زردی ناخنها میشود و اغلب بهصورت خطوط تیره دیده میشوند. این بیماری میتواند ناشی از عفونتهای قارچی، باکتریایی یا ویروسی، اختلالات التهابی، تومور، بیماریهای سیستمیک مثل اختلالات اندوکرین، ایدز، ضربه و کمبود مواد مغذی باشد.
. سندرم ناخن زرد یک بیماری نادر اما جدی با علتی ناشناخته است. این عارضه علائم دیگری نیز دارد؛ مانند مشکلات تنفسی، سینوزیت مزمن و تورم پا. گاهی این سندرم مربوط با یک بیماری خودایمنی است؛ مانند آرتریت روماتوئید، بیماریهای لنفاوی و سرطان.
. عفونت قارچی ناخن یک علت شایع زردی ناخن است. هر کسی ممکن است دچار عفونت قارچی شود؛ اما در مواردی که آسیب پا یا آسیب ناخن وجود دارد، دیابت، ضعف سیستم ایمنی، گردش خون ضعیف یا وجود عفوت قارچی در قسمت دیگری از بدن بهاحتمال بیشتری رخ میدهد.
. کمبود مواد مغذی و دیگر مشکلات مربوط به مواد مغذی گاهی میتوانند باعث زردی و شکننده شدن ناخنها شود.
زردی ناخنها میتواند علامت وجود مشکل در قسمت دیگری از بدن باشد مثلاً:
. بیماری تیروئید میتواند صدف ناخن را زرد کند و ضمناً باعث ضخیمشدن ناخن شود.
عفونتهای قارچی ناخن نسبت به درمان مقاوماند، بنابراین هر چه زودتر تشخیصدادهشده و درمان شروع شود، نتیجه بهتر خواهد بود و عفونت به طور کامل مداوا خواهد شد
. تقریباً ۴۰ درصد افرادی که دیابت دارند دچار زردی ناخن میشوند که البته علتش مشخص نیست. افرادی که دیابت دارند بیشتر در معرض عفونتهای قارچی ناخن هستند.
. پسوریازیس یک عارضه پوستی است که باعث تغییر رنگ ناخن میشود.
برای تشخیص علت زردی ناخنها پزشک معمولاً ناخنتان را معاینه و بررسی میکند و سوابق پزشکی شما را مرور میکند از جمله علائمی که دارید و هر دارویی که مصرف میکنید. این اطلاعات اغلب تعیینکننده قدمهای بعدی است.
چه داروهایی میتوانند باعث زردی ناخن شوند؟
برخی از داروها میتوانند باعث زردی ناخن شوند:
. تتراسایکلینها (آنتیبیوتیکهایی که برای درمان آکنه و دیگر عفونتهای باکتریایی به کار میروند)
. کوئینولونها (نوعی آنتیبیوتیک)
. کلوفازیمین (آنتیبیوتیکی که برای درمان جذام به کار میرود)
. داروی لامیوودین (دارویی که برای درمان HIV به کار میرود)
. پسورالن (دارویی که برای درمان عوارض پوستی به کار میرود)
. رتینوئیدها (دارویی برای آکنه)
. داروهای سیتوتوکسیک (داروهای شیمیدرمانی)
بیشتر اوقات، بدرنگی ناخن یا زردی ناخن بعد از توقف مصرف دارو برطرف میشود؛ اما گاهی این مشکل حتی بعد از توقف مصرف دارو نیز ادامه پیدا میکند.
هرگز مصرف هیچ دارویی را بدون مشورت با پزشک قطع نکنید. شاید پزشک تشخیص دهد با وجود عوارض، لازم است مصرف دارو را برای مدتی ادامه دهید یا داروی دیگری را جایگزین کند.
درمان زردی ناخن
رفع زردی ناخن بستگی به علت آن دارد. مثلاً اگر سیگاری هستید و ناخنهایتان در اثر تنباکو زرد شدهاند باید سیگار را ترک کنید.
اگر اغلب از لاکهای پررنگ استفاده میکنید شاید بهتر باشد مدتی لاک نزنید.
شاید بتوانید با استفاده از جوششیرین یا پروکسید هیدروژن تا حدودی زردی ناخن را کاهش دهید. هیدروژن پروکسید میتواند به ناخن نفوذ کرده و لکههای زیر آن را از بین ببرد. سعی کنید ناخنها را در محلولی تهیه شده از آب گرم و هیدروژن پروکسید و جوششیرین قرار دهید.
اگر مصرف دارویی باعث زردی ناخنهایتان شده، با پزشک مشورت کنید.
درمان قارچ ناخن
اگر علت زردی ناخنهایتان قارچ است میتوانید این راهکارها را به کار ببرید:
. روغن پونه کوهی و روغن درخت چای: چند قطره از این دو روغن را با هم ترکیب کرده و یک روغن حامل مثل روغن نارگیل به آن اضافه کنید و با پنبه روی ناخن بزنید.
. جوششیرین: ناخنها را در ترکیبی از آب گرم و جوششیرین قرار دهید. این کار محیطی ایجاد میکند که قارچ بهسختی میتواند رشد کند.
. ضدقارچها: برخی از عفونتهای قارچی به داروهای ضدقارچ نیاز دارند که میتوانید از داروخانه تهیه کنید.
درمانهای پزشکی برای زردی ناخن
این درمان هم به علت بستگی دارد. اگر زردی ناخن ناشی از ملانونیشیا باشد، درمان شامل توقف مصرف دارو یا درمان عارضه اصلی میشود.
اگر سندرم ناخن زرد علت اصلی باشد، درمان شامل آنتیبیوتیک، مکمل ویتامین E و کورتیکواستروئید میشود.
عفونتهای قارچی اغلب با داروهای ضدقارچ، لیزر یا کشیدن ناخن درمان میشوند.
پیشگیری از زردی ناخن
زردی ناخن همیشه هم قابلپیشگیری نیست؛ اما شما میتوانید با تمیز و مرتب نگهداشتن ناخنها تا حدودی از بروز آن پیشگیری کنید. مثلاً مکرراً از لاک استفاده نکنید و برای پاککردن لاک از محصولی استفاده کنید که استون نداشته باشد. استون میتواند ناخن را خشک کرده و مستعد آسیب کند.
چه زمانی مراجعه به پزشک لازم است؟
زردی ناخن عارضهای است که پزشک باید آن را بررسی کند. هر چند خیلی وقتها علت زردی ناخن فقط جنبه ظاهری دارد؛ اما گاهی میتواند ناشی از یک عارضه جدی باشد. اگر زردی ناخنتان همراه با علائم دیگری است (مثلاً علائم تنفسی یا مشکلی در گردش خون) لازم است بررسی پزشکی صورت بگیرد؛ چون ممکن است ناشی از سندرم ناخن زرد باشد.
ضمناً عفونتهای قارچی ناخن نسبت به درمان مقاوماند، بنابراین هر چه زودتر تشخیصدادهشده و درمان شروع شود، نتیجه بهتر خواهد بود و عفونت به طور کامل مداوا خواهد شد.