روند ورود پول به صندوقهای طلا و افزایش قیمت سکه نشان میدهد؛ پولهای سرگردان در شرایط نااطمینانی تمایل دارند تا در بازار طلا حضور داشته باشند، اما با توافق یا کاهش درگیریها، میتوان انتظار داشت تا رونق مجددا به بازار سهام بازگردد.
با توجه به ابهامات سیاسی و اقتصادی که بر فضای کشور غلبه کردهاست، میتوان انتظار داشت که همچنان پولهای سرگردان نصیب صندوقهای طلا شود. این درحالی است که در بازگشایی و شفافسازی پتروشیمیها نیز میزان ابهامات بسیار بالاست.
روز گذشته بیش از ۱۲۰۰ میلیاردتومان پول حقیقی وارد صندوقهای طلا شد و رکورد جدیدی از ورود پول حقیقی در این صندوقها ثبت شد.
همچنین این صندوقها طی آخرین روز هفته، در جذب پولهای حقیقی صدرنشین بودند. بهنظر میرسد بازار سهام میخواهد پس از آرامشدن اوضاع سیاسی، پولهای موجود در بازار طلا را جذب کند.
P/E پایین که اکنون که زیر ۷واحد است و ارزش دلاری بازار که کمترین مقدار از اوایل آذر است، نشانههایی است که میتواند بورس را پس از رشد قیمت طلا جذابتر جلوه دهد. این درحالی است که در کوتاهمدت نمیتوان انتظار داشت که رونق به بورس تهران بازگردد. از سویی فشارهای سیاسی دولت ترامپ در حال افزایش است و میتواند بر صادرات نفت ایران اثر بگذارد.
این موضوع میتواند در نهایت بر رشد قیمت دلار به شکل هیجانی اثرگذار باشد که با توقف رشد دلار توافقی، خود مانعی بر سرراه بورس و شرکتهای آن است.
از سوی دیگر، خبرهایی که از مذاکرات میان ایران و آمریکا شنیده میشود، اهالی بازار را در فروش سهام مردد کردهاست، چراکه تنها مانع رشد بازار سهام، در حالحاضر ریسکها و تنشهای سیاسی است.
با آرامشدن اوضاع، آنقدر بازدهی در سایر بازارها نظیر سکه و طلا بالاتر خواهد بود که پولهای سرگردان بهراحتی میتوانند در بازار سهام نقشآفرینی کنند، چراکه بازدهی موردانتظار بورس از سایر بازارها سبقت خواهد گرفت. هرچند نحوه بازگشایی پتروشیمیها و حواشی مربوط به مجمع ایرانخودرو، نشان میدهد؛ درخصوص سودآوری بورسیها نیز ابهاماتی بیش از ابهامات سیاسی و ریسکهای سیاسی وجود دارد، با اینحال رشد قیمت دلار میتواند مانع از آن شود که زور فروشندگان غلبه کند. با وجود آنکه رشد قیمت دلار باید تاثیری مضاعف بر سودآوری شرکتها داشتهباشد، اما بهنظر میرسد بازدهی بازار سهام همچنان از رشد قیمت دلار عقب بماند.
دلار توافقی بدونتوجه به هیجانات در بازار ارز، در محدوده ۶۷هزارتومان مورد معامله قرار میگیرد. میانگین قیمتی دلار موثر بر شرکتها از مرز ۵۰هزارتومان در سالجاری عبور کردهاست، اما رشد قیمتها در بازار آزاد ارز، سبب شدهاست تا دارندگان طلا در کوتاهمدت برنده باشند. اختلاف بالای قیمتی در دلار توافقی و بازار آزاد نیز موجب سرخوردگی شرکتهای بورسی و سهامداران آن است. طی روز چهارشنبه با عبور قیمت دلار در بازار آزاد از مرز ۸۵هزارتومان، شکاف قیمتی دلار توافقی با دلار نیما به ۲۷درصد رسید. اختلافی که بهطور تاریخی برای بازار رقم بالایی است. این فاصله قیمتی، بالاترین مقدار از ۲۴آذر و همزمان با حذف دلار نیما بودهاست. محدوده قابلقبول این شکاف دو شاخص ارزی برای سهامداران بورسی، اختلاف قیمتی ۲۰ و کمتر از ۲۰درصد است. هرقدر این اختلاف در میانمدت افزایش یابد، بورس از رونق خواهد افتاد. با وجود همه این عوامل، معاملات شاخصکل طی چند روز اخیر نشاندادهاست که کف ۲میلیون و ۷۵۰هزارواحدی مستحکمترشده، اما افزایش قدرت این حمایت قیمتی مشروط است، چراکه در صورت افزایش تنشها این کف بهراحتی از دست خواهد رفت، با اینحال در همین شرایط نامعلوم و ابهامات بالا نیز میتوان با رشد قیمت دلار و امیدها به عبور نرخ دلار توافقی از سد ۷۰هزارتومان، به کفسازی بورس در نیمه کانال ۲.۷میلیون واحد امیدوار ماند.