آینده مبهم آلومینیوم

دنیای اقتصاد پنج شنبه 18 بهمن 1403 - 00:36
عدم‌تعادل عرضه و تقاضا برای شمش آلومینیوم در تالار صنعتی بورس‌کالای ایران موجب‌شده تا معضل کمبود مواد اولیه بیشتر خودنمایی کند و در این بین که قیمت شمش تحت‌تاثیر رشد نرخ ارز به مسیر صعودی خود ادامه می‌دهد، بازار آزاد در تامین مواد اولیه مصرفی واحدهای ذوب فعال‌تر شده‌اند و قیمت‌ها در دو بازار آزاد و فیزیکی فاصله گرفته‏‏‏‏‏‏‌اند و این در حالی است که در رینگ فیزیکی برای مدیریت قیمت، سمت تقاضا تحت‌کنترل درآمده و مانع از به‌وجود آمدن رقابت‏‏‏‏‏‏‌ها در صف خرید می‌شوند.

 وضعیت بازار فیزیکی آلومینیوم در نیمه ابتدایی بهمن ماه به‌گونه‌ای پیش رفت که حجم عرضه پاسخگوی میزان تقاضا نبود و به‌عبارت بهتر عرضه شمش آلومینیوم طبق برنامه پیش‌نرفت و برای اینکه قیمت‌ها کنترل شود و همچنین رقابت‌‌‌‌‌‌‌ها تا حدودی تحت‌کنترل قرار بگیرند سمت تقاضا در حال مدیریت است و تقاضا به‌نحوی محدود می‌شود که رقابتی صورت نگیرد و از این‌رو شرکت‌ها با معضل کمبود مواد اولیه مواجه هستند و به اجبار آلومینیوم مصرفی خود را از بازار آزاد تامین می‌کنند و وجود شمش آلومینیوم در بازار آزاد نیز نشان می‌دهد‌ سهمیه‌‌‌‌‌‌‌بندی به‌درستی انجام نشده‌ که حجم شمش در بازار آزاد نسبت به رینگ فیزیکی بیشتر است.

ارز، آلومینیوم را گران کرد

در این راستا آریا صادق‌‌‌‌‌‌‌نیت‌‌‌‌‌‌‌حقیقی، نایب‌رئیس سندیکای صنایع آلومینیوم ایران به خبرنگار «دنیای‌اقتصاد» گفت: روند قیمت جهانی آلومینیوم از یک ثبات نسبی پیروی می‌کند و تغییر قابل‌توجهی ندارد و در یک نوسان محدود در افت و خیز است و به‌عبارت بهتر مولفه‌‌‌‌‌‌‌ای که در قیمت‌گذاری داخلی تاثیر بیشتری دارد نرخ ارز است و باتوجه به این موضوع که قیمت‌گذاری شمش آلومینیوم در بازار فیزیکی تحت‌تاثیر نرخ ارز و قیمت در بازار جهانی تعیین می‌شود، هر هفته شاهد رشد قیمت پایه شمش هستیم چراکه نرخ ارز به‌صورت لحظه‌‌‌‌‌‌‌ای در حال افزایش است.

وی افزود: موضوع انرژی در صنعت آلومینیوم همچون سایر صنایع از اهمیت بالایی برخوردار است و از این‌رو ناترازی و محدودیت انرژی در صنعت خاکستری سمت عرضه و تقاضا را تحت‌تاثیر قرارداده‌است، چراکه واحدهای ذوب فعال در صنعت آلومینیوم با کمبود گاز مواجه بوده و مجبور هستند بخشی از تولید خود را از مدار خارج کنند و این موضوع بازار را متاثر کرده‌است و کمبود آلومینیوم و کمبود عرضه ناشی از آن همچنان در بازار وجود دارد و این موضوع موجب‌شده تا برای مدیریت قیمت و جلوگیری از رقابت سمت تقاضا در حال کنترل باشد و کمبود شمش آلومینیوم خود را در بازار این‌گونه نشان می‌دهد و مشخص نیست که این وضعیت عرضه و تقاضا و رشد قیمت‌ها تا چه زمانی ادامه دارد. در این میان وزارت صمت همچنان نتوانسته سهمیه‌‌‌‌‌‌‌های بهین‌‌‌‌‌‌‌یاب را به‌درستی کنترل کند و عده‌ای در حال تهیه آلومینیوم مازاد بر مصرف هستند و با یک افزایش قیمت آن را در بازار آزاد در اختیار واحدهای تولیدی قرار می‌دهند که قادر به تامین مواد اولیه مصرفی خود از تالار صنعتی و معدنی بورس‌کالای ایران نیستند.

وزارت صمت از طرفی نتوانسته ارز مورد‌نیاز واحدهای ذوب را تامین کند، چراکه قرار بر این بود که واحدهای ذوب بتوانند با خرید ارز مورد‌نیاز خود از سایر گروه‌های صنایع فلزی که ارز مازاد دارند مواد اولیه مصرفی خود را تامین کنند. صادق‌‌‌‌‌‌‌نیت‌‌‌‌‌‌‌حقیقی عنوان کرد: در حال‌حاضر واحدهای ذوب با فروش شمش آلومینیومی خود با نرخ ارز آزاد توانایی تامین ارز مورد‌نیاز خود را دارند، اما در سامانه‌‌‌‌‌‌‌های بانک‌مرکزی و مرکز مبادله هنوز این اتفاق به‌درستی انجام نمی‌شود و این موضوع را وزارت صمت و بانک‌مرکزی باید پیگیری می‌کردند تا واحدهای ذوب از صادرات مازاد بی‌‌‌‌‌‌‌نیاز شوند و بتوانند مواد اولیه مصرفی و ارز مورد‌نیاز برای تامین ماده‌اولیه خود را از مرکز مبادله تامین کنند اما این مهم همچنان اتفاق نیفتاده است و بازار با کمبود آلومینیوم دست‌به‌گریبان است و این معضلی بوده که وزارت صمت قادر به مدیریت سمت عرضه نیست و از طرفی نتوانسته تفاضاهای واقعی را از کاذب تفکیک کند و این موضوع موجب نابسامانی بازار داخلی آلومینیوم شده‌است.

رشد قیمت پایه شمش در بازار فیزیکی

بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس‌کالای ایران در هفته سوم بهمن ماه نشان می‌دهد؛ هشت‌هزار و ۷۰۰‌تن شمش آلومینیوم در این بازار عرضه شد که با تقاضای هفت‌هزار و ۶۵۰ تنی مواجه شد و در نهایت هفت‌هزار‌تن مورد معامله قرارگرفت. بررسی‌‌‌‌‌‌‌ها نشان می‌دهد؛ میانگین قیمت پایه برای عرضه‌های هفته‌جاری ۲۱۹‌هزار‌تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین شد که نسبت به هفته گذشته ۰.۹‌درصد رشد را به‌ثبت رسانده‌است. معاملات شمش‌‌‌‌‌‌‌های آلومینیومی در هفته سوم بهمن ماه نیز با میانگین قیمت ۲۲۲‌هزار‌تومان به ازای هر کیلوگرم انجام شد. همچنین مقایسه بازار فیزیکی طی دو هفته متوالی نشان می‌دهد؛ حجم عرضه و معاملات شمش آلومینیوم به ترتیب ۲۲‌درصد و ۱۷‌درصد افزایش داشته‌است.

آینده روشن فلز خاکستری در بازار جهانی

بر اساس پیش‌بینی تحلیلگران شرکت‌‌‌‌‌‌‌کننده درنظرسنجی ژانویه، میانگین قیمت آلومینیوم در بازار LME در سال‌۲۰۲۴ نسبت به مدت مشابه سال‌قبل از آن ۴.۹‌درصد افزایش‌یافت و قرار است با ۶.۳‌درصد افزایش به سطح بیش از ۲۶۰۰ دلار به ازای هر‌تن در سال‌۲۰۲۵ برسد. پشتوانه پیش‌بینی قیمت بالاتر، تغییر موردانتظار در پویایی بازار به کسری عرضه است. تحلیلگران اجماع خود را به کسری بازار هشت‌هزار تنی در سال‌۲۰۲۵ از مازاد عرضه ۱۰۰‌هزار تنی درنظرسنجی قبلی تغییر دادند. انتظار می‌رود این کسری در سال‌۲۰۲۶ به ۳۶۵‌هزار‌تن برسد و میانگین قیمت به ۲۶۲۶ دلار به ازای هر‌تن افزایش یابد. کمبود در بازار آلومینا به‌تازگی قیمت آلومینیوم را افزایش داده‌است، اما محدودیت ساختاری بزرگ‌‌‌‌‌‌‌تر عرضه سقف ظرفیت کارخانه ذوب چین است. تولید ملی چین در پایان سال‌۲۰۲۴ سالانه ۴۳.۹‌میلیون ‌تن بود که نزدیک به سقف ۴۵میلیون‌تن اعلام شد. اگر پتانسیل توسعه بزرگترین تولیدکننده جهان تمام‌شده باشد، روشن نیست که بقیه جهان چگونه شکاف تولید را پر می‌کنند. به‌طور کلی انتظار می‌رود آلومینیوم در سال‌۲۰۲۵ بهترین عملکرد را درمیان سایر فلزات پایه بورس فلزات لندن(LME) داشته‌باشد و تحلیلگران کمبود عرضه این فلز سبک در سال‌جاری را پیش‌بینی می‌کنند.

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.