تجهیز واحد دوم نیروگاه بوشهربا موفقیت انجام شد

اقتصادنیوز پنج شنبه 18 بهمن 1403 - 07:12
اقتصادنیوز: مراحل نصب «سازه چاهک» راکتور، ۵۶۰۰ متر مکعب بتن‌ریزی، نصب رینگ اول محفظه داخلی راکتور و نصب کُر کچر(Core Catcher) قلب راکتور برای واحد دوم نیروگاه اتمی بوشهر با موفقیت انجام شد.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، احداث ۲ واحد جدید در نیروگاه بوشهر در آبان‌ماه سال ۱۳۹۳ بین شرکت مادر تخصصی «تولید و توسعه انرژی اتمی ایران» و شرکت روسی «اتم استروی اکسپورت» تبادل شد. موضوع قرارداد مذکور شامل طراحی، احداث و راه‌اندازی ۲ واحد راکتور هسته‌ای از نوع (AES-۹۲ Modified ۲۰۰۸) VVER هر یک به قدرت ۱۰۵۷ مگاوات الکتریکی است.

شایان ذکر است که اجرای این قرارداد، پس از پرداخت پیش‌پرداخت در پایان سال ۲۰۱۶ (دی ماه ۱۳۹۵) نافذ شد و متعاقب آن اقدامات لازم برای عملیاتی شدن این پروژه آغاز شد. 

عملیات گودبرداری واحد ۲، نهم آبان ۱۳۹۶ با حضور «علی‌اکبر صالحی» رئیس وقت سازمان انرژی اتمی ایران و «الکسی لیخاچوف» رئیس شرکت روس اتم در بوشهر انجام شد. در مرحله بعد، عملیات بتن‌ریزی این واحد انجام شد که بر اساس زمان‌بندی باید طی ۳۳ ماه انجام می‌شد.

شایان ذکر است بر اساس زمان‌بندی اعلام شده از سوی مسوولان، بتن‌ریزی واحد سه نیروگاه اتمی بوشهر نیز باید ۱۸ ماه بعد از بتن‌ریزی واحد ۲ انجام می‌شد، اما با توجه به تاخیر قابل توجهی که در سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ شاهد بودیم، این پروژه در زمان‌بندی‌های از قبل تعیین شده تاخیر جدی دارد. قرار بود واحد دوم نیروگاه اتمی بوشهر در سال ۱۴۰۴ راه‌اندازی شود، اما به خاطر تاخیر مذکور راه‌اندازی این پروژه به سال ۱۴۰۸ موکول می‌شود.

1

راه‌اندازی واحد دوم نیروگاه در سال ۱۴۰۸

«محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی در تیر ماه سال جاری درباره روند ساخت واحدهای دوم و سوم نیروگاه اتمی بوشهر گفته بود: در ۱۴۰۰ به دلایلی، در وضعیت رکود در روند ساخت این ۲ واحد بودیم، اما امروز در همه زمینه‌ها در سایت بوشهر و در کارخانه‌های ایرانی طرف قرارداد اقلام در حال ساخت هستند.

وی گفته است که واحد دوم دوم نیروگاه اتمی بوشهر اگر طبق روال و برنامه پیش روند در سال پنج سال دیگر یعنی در سال ۱۴۰۸ راه‌اندازی خواهد شد و ۲ سال بعد از آن واحد سوم نیروگاه راه‌اندازی خواهد شد.

شایان ذکر است در سال ۱۴۰۳، سازمان انرژی اتمی برنامه‌های بلندمدت خود در حوزه ساخت نیروگاه‌های اتمی در راستای تامین ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای را اعلام کرد که بر همین اساس به جز سه واحد نیروگاهی در بوشهر، حداقل پنج هزار مگاوات دیگر در سواحل جنوبی کشور در استان‌های هرمزگان، خوزستان، گیلان ساخته خواهد شد.

سازمان انرژی اتمی بعد از عملیات گودبرداری، ساخت فندانسیون و بتن‌ریزی واحد دوم و سوم، با انتشار ویدئویی از مراحل اولیه ساخت و تکمیل ساختمان راکتور واحد ۲ نیروگاه اتمی بوشهر از پیشرفت قابل توجه پروژه ساخت واحد دوم نیروگاه اتمی بوشهر رونمایی کرد. 

در این ویدئو مرحله نصب سازه چاهک راکتور و نصب آزمایشی کُر کچر به نمایش درآمده است. این ۲ تجهیز یکی از مهم‌ترین بخش‌های اولیه مرتبط با قلب راکتور است که همزمان با تکمیل زیرساخت‌های اولیه در گودال راکتور نصب می‌شوند. 

2

اِلمان‌ مهم ایمنی

نکته قابل توجه در رابطه با تجهیز کُر کچر (Core Catcher) این است که این تجهیز در راکتور واحد اول استفاده نشده است و برای واحدهای دوم و سوم به کار برده می‌شود. 

بعد از حوادث هسته‌ای چرنویل و نیز فوکوشیما، برای جلوگیری از نفوذ مواد مذاب به داخل زمین و نشت آن به بخش‌های زیرین راکتور و دیگر تجهیزات این محفظه مطابق با استانداردهای روز جهانی قرار می‌گیرد. 

هدف اصلی این محفظه نگهداری مواد مذاب ناشی از حوادث شدید در داخل محفظه ایمنی (Containment) نیروگاه است تا از این طریق راهی موثر برای جلوگیری از پیشروی حادثه به خارج راکتور مهیا شود.  Catcher Core به عنوان یکی از المان‌های ایمنی در نیروگاه‌های نسل جدید ( نسل سوم) مورد توجه قرار گرفته است.

هم‌چنین مراحل بتن‌ریزی به میزان ۵۶۰۰ متر مکعب در تراز مثبت ۵.۴ متر و نصب ۱۲ قطعه از رینگ اول محفظه داخلی راکتور که وزن هر قطعه از رینگ حدود ۵۰ تن است، انجام گرفته است. 

3

رکوردهای جدید شرکت‌های ایرانی

بخش قابل توجهی از تجهیزات و سازه‌های راکتورهای اتمی به صورت پیش ساخته آماده می‌شود و برای نصب به ساختگاه نیروگاه منتقل می‌شود و در ویدئوی منتشر شده این مساله به خوبی نشان داده شده است که ۱۲ رینگ اول محفظه داخلی به طور پیش ساخته آماده و با استفاده از چرثقیل‌های بزرگ و دقیق در محل خود نصب می‌شوند.

در تصاویر منتشر شده، حضور مهندسان و متخصصان ایرانی در کنار متخصصان روس که پیمانکار خارجی ساخت واحد دوم و سوم نیروگاه هستند، قابل توجه است.  

«محمد اسلامی» هفته جاری در گفت‌وگویی اظهار کرد که قطعات واحدهای دوم و سوم نیروگاه اتمی بوشهر در کارخانجات ایران و روسیه در حال ساخت است و در سال جاری توانستیم در عملیات اجرایی و در ظرفیت اجرای کار رکورد تازه‌ای داشته‌ایم.

وی تاکید کرد که در ۲ سال اخیر این پروژه با سرعت بسیار بالایی در حال پیشرفت است و در حال حاضر ۵۰۰۰ نفر در آن مشغول به کار هستند.  

رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: هدف ما این است که این پروژه‌ها را بر اساس برنامه زمان‌بندی و به‌طور منظم مدیریت کنیم و پیش ببریم.

اسلامی با اشاره به ساخت بخش قابل‌توجهی از تجهیزات و سازه‌های واحدهای ۲ و ۳ توسط نیروهای ایرانی در داخل کشور اظهار کرد: نیروهای شرکت‌های ایرانی بسیار توانمند و ارزشمند هستند و رکوردهای جدید حرفه‌ای از خود به یادگار گذاشته‌اند. در ماه گذشته، (دی‌ماه ۱۴۰۳) رکورد بتن‌ریزی در واحد دوم ۲۲ هزار مترمکعب در یک شبانه‌روز بود و ان‌شاءالله سال آینده رکورد جدیدی معادل ۶۵ هزار مترمکعب در شبانه‌روز خواهیم داشت.

معاون رئیس‌جمهور گفته است که هدف سازمان انرژی اتمی این است که تا سال ۱۴۲۰ به ظرفیت ۲۰ هزار مگاوات در کشور برسیم و تا پایان برنامه هفتم ۳ هزار مگاوات دیگر به ظرفیت‌ برق هسته‌ای افزوده شود و پس از آن هر سال یا تقریبا هر ۱۸ ماه، یک نیروگاه جدید وارد مدار شود تا به ظرفیت ۲۰ هزار مگاوات برسیم.

به گزارش ایسنا، این برای اولین بار است که متخصصان داخلی در حوزه‌های مختلف مهندسی و هسته‌ای از نزدیک در جریان ساخت و راه‌اندازی یک نیروگاه اتمی مشارکت دارند. در واحد اول نیروگاه اتمی بوشهر نیروهای ایرانی صرفا در مرحله بهره‌برداری از نیروگاه حضور پررنگ و گسترده‌ای داشتند. 

منبع خبر "اقتصادنیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.