برگشت اشیای تاریخی به خانه و گشایش تالاری در کاخ گلستان

خبرگزاری مهر پنج شنبه 18 بهمن 1403 - 09:07
برگشت ۵۵ شی قاچاق شده به ایران، نشست نمایشگاه فجر صنایع دستی، گشایش حوضخانه کاخ گلستان با کاربری جدید و آغاز نشست های ستاد سفر از جمله خبرهای حوزه میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته بود.

خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ در این هفته خبری درباره برگشت اشیای تاریخی قاچاق شده به کشورمان منتشر شد. سرکنسولگری کشورمان خبر داد در ارزروم ترکیه مبنی بر توقیف مجموعه‌ای از اشیا فرهنگی تاریخی متعلق به کشورمان توسط پلیس ترکیه تصاویر اشیا توقیفی جهت کارشناسی و احراز هویت در اختیار اداره‌کل موزه‌ها قرار گرفت.

پس از تأیید کارشناسان مبنی بر تعلق تعدادی از اشیا مذکور به فرهنگ و تمدن ایران و درخواست استرداد آن‌ها به کشور، مجموعه اشیا طی مراسمی توسط مدیرکل میراث فرهنگی و موزه‌های وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه و معاون استاندار ارزروم در موزه ارزروم به سرکنسولگری کشورمان در این شهر تحویل شد.

۵۵ شیء تاریخی از ترکیه به ایران منتقل شد

این اشیا به تعداد ۵۵ قلم شامل یک قطعه شمشیر با احتمال تعلق به دوره ساسانی، پیکرک‌های حیوانی به سبک عصر آهن و عصر برنز، تعدادی کاسه شیشه‌ای و فلزی، یک پارچ مسی (صراحی) و تعداد ۴۲ سکه تاریخی متعلق به ایران بوده که از طرق غیرقانونی و به صورت قاچاق از کشور خارج و وارد ترکیه شده‌اند که در استان‌های ارزروم و ارزنجان کشف و ضبط شدند.

اعلام آمادگی شورای عالی مناطق آزاد در احیای بناهای تاریخی

این هفته برزین ضرغامی، سرپرست صندوق توسعه و احیا با رضا مسرور، دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری- صنعتی و ویژه اقتصادی کشور، این شورا برای واگذاری بناهای تاریخی در مناطق آزاد، جلسه داشت.

رضا مسرور در این جلسه گفت: مناطق آزاد کشور به دلیل قرار گرفتن در نقاط تاریخی ایران، دارای آثار و ابنیه‌های بسیاری هستند که مرمت و احیای این آثار می‌تواند نقش مهمی در توسعه گردشگری هویت‌محور این مناطق ایفا کند.

اعلام آمادگی شورای عالی مناطق آزاد در احیای بناهای تاریخی

برزین ضرغامی، سرپرست صندوق توسعه و احیا نیز در این جلسه، خواستار تعامل و همکاری مشترک این صندوق با این مجموعه برای احیا و بهره‌برداری آثار تاریخی قابل واگذاری مناطق آزاد کشور شد که علاوه بر حفظ میراث تاریخی، زمینه‌ساز رونق گردشگری نیز خواهد بود.

تشکیل شورای فنی معاونت میراث فرهنگی

این هفته از معاونت میراث فرهنگی خبر رسید پیرو ابلاغ دستورالعمل شورای فنی و به منظور بررسی و ایجاد وحدت رویه در تصمیمات و طرح‌های اصلی حوزه میراث فرهنگی در سطح کشور، شورای فنی معاونت میراث فرهنگی تشکیل شد.

جلسه شورای فنی با حضور دارابی رئیس شورا، ابراهیم زارعی رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی، اسکندر مختاری، مصیب امیری، دکتر پرهام جانفشان، مصطفی پورعلی، مدیر کل پایگاه‌های میراث ملی و جهانی؛ علیرضا ایزدی، مدیرکل ثبت و حرایم آثار و لیلا خسروی، مدیرکل موزه‌ها تشکیل شد.

درج رشته گردشگری و هتلداری در ردیف استخدامی

به تازگی مرکز برنامه ریزی منابع انسانی و امور اداری آموزش و پرورش به معاونت گردشگری اعلام کرده در خصوص درج کد رشته‌های گردشگری و هتلداری در ردیف‌های دفترچه آزمون‌های استخدامی، این درخواست در کارگروه نیروی انسانی مطرح و در صورت تأیید کمیسیون مربوطه و با رعایت قوانین و مقررات و ضوابط و نیز با در نظر گرفتن شرایط احراز طرح، طبقه بندی مشاغل تخصصی معلمان در دفترچه آزمون استخدامی لحاظ و اطلاع رسانی عمومی خواهد شد.

یک گام تا درج رشته گردشگری و هتلداری در ردیف استخدامی آموزش و پرورش

بنابراین موضوع کد رشته‌های گردشگری و هتلداری پس از تأیید در دفترچه آزمون استخدامی سال‌های بعد درج می‌شود و اگر نیمه دوم بهمن ماه در دفترچه آزمون این درج انجام گیرد، از سال آینده مانند سایر رشته‌های کاردانش در این رشته‌ها نیز استخدام انجام می‌گیرد و به تبع آن، از مقطع دوم متوسطه دانش آموزان می‌توانند وارد رشته‌های گردشگری و هتلداری شده و در این رشته‌ها دیپلم گرفته و پس از آن برای تحصیلات آکادمیک وارد دانشگاه شوند.

آثار ثبت ملی از شمول آئین‌نامه توافق تغییر کاربری مستثنی شدند

آثار ثبت ملی از شمول آئین‌نامه توافق تغییر کاربری مستثنی شدند

این هفته در جلسه شورای عالی شهرسازی و معماری که با حضور علی دارابی قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی کشور تشکیل شد در جریان بررسی آئین‌نامه پیشنهادی بند پ ماده ۵۰ قانون برنامه هفتم» در خصوص توافق با مالکان اراضی غیر دولتی فاقد کاربری مسکونی برای تأمین زمین و اجرای طرح‌های حمایتی ساخت مسکن، با پیگیری‌های انجام شده موضوع «مستثنی شدن محوطه‌ها و ابنیه دارای ارزش تاریخی که توسط وزارت میراث فرهنگی به ثبت رسیده و یا واجد ارزش شناخته شده‌اند» به آئین‌نامه افزوده و مصوب شورای عالی شد.

حراج سکه‌های مکشوفه فارس در آمریکا اثبات نشده

این هفته مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس با اشاره به انتشار خبری مبنی بر حراج سکه‌های تاریخی از شهرستان بیضای این استان در شهر نیویورک آمریکا، گفت: این ادعا به اثبات نرسیده است.

محمد ثابت اقلیدی گفت: در روزهای اخیر خبری در برخی رسانه‌ها مبنی بر فروش ۲ سکه تاریخی شامل یک عدد سکه هرمز اول پادشاه ساسانی و یک عدد سکه هخامنشی در حراجی اشیا عتیقه نیویورک منتشر شد که در این خبر اذعان شده است که سکه‌های موصوف از یک عملیات حفاری غیرمجاز در بیضای فارس توسط دو نوجوان ۱۷ ساله به‌دست‌آمده و اکنون سر از نیویورک درآورده است.

ادعای حراج سکه‌های مکشوفه فارس در آمریکا اثبات نشده است

وی ادامه داد: با توجه به نظر کارشناسان و پژوهشگران اگرچه اصالت سکه‌های تاریخی فروخته‌شده در حراجی نیویورک هخامنشی و ساسانی بوده و این سکه‌ها مربوط به مناطق جنوبی ایران است اما اینکه قطعاً متعلق به استان فارس و منطقه بیضای فارس است، مبحثی است که نیاز به بررسی علمی و پژوهشی دارد و این ادعا صرفاً یک فرضیه است که به اثبات نرسیده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی فارس افزود: هم‌اکنون مبحث استرداد سکه‌ها به کشور به کمک وکیل محلی ایران در نیویورک از سوی وزارت میراث فرهنگی در دست پیگیری است.

نجات ۲۰ بنای ارزشمند «تخت فولاد» از نابودی

خبر خوب این هفته همان بود که مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان از اتمام عملیات مرمت و احیای ۲۰ بنای تاریخی در مجموعه تخت فولاد و افتتاح رسمی پروژه‌ها با حضور وزیر میراث فرهنگی خبر داد.

م حمد علی ایزدخواستی با اشاره به آسیب‌های موجود در بناهای تاریخی تخت فولاد اظهار کرد: بسیاری از آرامگاه‌های این مجموعه به صورت چهارطاقی یا فضاهای نیمه‌باز ساخته شده‌اند که در معرض آسیب‌های جوی قرار دارند. علاوه بر این، تزئینات ارزشمند این بناها نیز به مرور زمان دچار فرسایش شده‌اند که نیاز به حفاظت جدی دارند.

۲۰ بنای ارزشمند «تخت فولاد» از خطر نابودی نجات یافت

وی خاطرنشان کرد: در سه دهه گذشته، مهم‌ترین نهاد حفاظتی تخت فولاد، سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان بوده است. اما با توجه به ضرورت یک نگاه ویژه، دو سال پیش تصمیم گرفتیم تا ۲۰ پروژه مرمتی، حفاظتی و احداثی را در این مجموعه اجرا کنیم. خوشبختانه، این پروژه‌ها طی دو سال به سرانجام رسیدند.

مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان درباره بناهای مرمت‌شده در این طرح گفت: این پروژه‌ها طیف گسترده‌ای از مرمت آرامگاه‌ها و چهارطاقی‌ها را شامل می‌شد. به عنوان مثال، تکیه مادرشاهزاده‌ها و تکیه میرفندرسکی از جمله مجموعه‌هایی بودند که مرمت آنها، کل عرصه‌های مختلف تخت فولاد را درگیر کرد.

خدمات‌دهی یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر برای ایام نوروز ۱۴۰۴

خدمات‌دهی یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر برای ایام نوروز ۱۴۰۴

در همین هفته شصت‌وچهارمین نشست ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر با حضور انوشیروان محسنی بندپی معاون گردشگری کشور و رئیس ستاد و نمایندگان دستگاه‌های عضو در سالن فجر وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی برگزار شد.

مصطفی فاطمی مدیرکل توسعه گردشگری داخلی و دبیر ستاد به برگزاری جلسات مستمر در طول سال و ایام پیک سفر به‌منظور اتخاذ تصمیم گیری‌ها و اقدامات لازم و عاجل اشاره کرد و افزود: ۲۷ عضو ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر در ده کمیته فعالیت‌های خود را انجام می‌دهند و چند جلسه کارشناسی برای هماهنگی اقدامات لازم نوروز ۱۴۰۴ برگزار شده است.

وی افزود: یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در دستگاه‌های مختلف طی ایام نوروز خدمت‌رسانی می‌کنند و سعی ما نیز هماهنگی بیشتر بین دستگاه‌ها برای حل سریع مشکلات و خدمات‌دهی بهتر به گردشگران نوروزی است.

بازگشایی حوضخانه کاخ گلستان پس از ۶ ماه

این هفته خبر مهم بازگشایی حوضخانه کاخ گلستان به عنوان تالار مناسبات دُوَل خارجی بعد از ۶ ماه بازگشایی بود. بدین منظور همایش مناسبات دول خارجه در عهد قاجار در دو بخش مطالعات فرهنگی و مطالعات سیاسی برگزار شد.

بازگشایی حوضخانه کاخ گلستان پس از ۶ ماه

حوضخانه کاخ گلستان در دوره ناصری و احتمالاً در سال ۱۲۴۲ بنا شد. البته شواهد امر حاکی از آن است که بعد از بازگشت از سفر اول فرنگ ناصرالدین شاه در سال ۱۲۵۲ تغییراتی عمده در این عمارت داده شده است.

حوضخانه در ۶ ماه گذشته به دلیل مرمت تزئینات و بنای اصلی به روی بازدیدکنندگان بسته بود. حالا قرار است این بخش از کاخ که همیشه در آن تابلوهای رنگ روغن خارجی اهدایی پادشاهان خارجی به شاهان قاجار نصب بوده، با تغییر چیدمان و اعطای رویکرد بین المللی به اشیای نمایش داده شده به عنوان تالار مناسبات دُوَل خارجی دوره قاجار معرفی شود.

صنایع دستی ۲۰ کشور در جشنواره فجر صنایع دستی

نشست نهمین جشنواره بین‌المللی فجر صنایع دستی با عنوان سرو سیمین نهم در سالن فجر وزارت میراث فرهنگی برگزار شد در این مراسم بهزاد احمدی فارسانی مدیرکل دفتر آموزش و ترویج صنایع دستی گفت: آثار برگزیده این جشنواره در سه سالن از کاخ سعدآباد به نمایش در می‌آید.

مدیرکل دفتر آموزش و ترویج صنایع دستی بیان داشت: داورانی از تایلند و هند گفتگوی رنگ‌ها نشستی با برگزار می‌کنند. دو لیدر از قزاقستان و تاجیکستان درباره از واژه تا نقش برنامه خواهند داشت.

بررسی ۲۰۰ اثر صنایع دستی از ۲۰ کشور جهان در جشنواره نهم فجر صنایع دستی

احمدی فارسانی افزود: ۴ داور خارجی و ۵ داور داخلی آثار را به صورت کدگذاری و شفاف انجام خواهند داد. پیام و روایات هنری، کیفیت مواد اولیه طراحی خلاقیت اصالت و هویت اثر ملاک‌های داوری و ارزیابی نهایی هستند. در بخش جنبی هم شاخص‌هایی از جمله همای هنر، چهره‌های ماندگار صنایع دستی، ترنج سیمین و رویش دوباره سرو و خاندان نسلی و جایزه ویژه دبیر و نشان مخاطب را خواهیم داشت.

وی با بیان اینکه داوری در سه مرحله انجام می‌شود گفت: کتاب آثار به چاپ می‌رسد. همچنین از ۲۰ کشور دنیا ۲۰۰ اثر ارسال کرده‌اند.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.