مسعود کرباسیان، وزیر پیشین امور اقتصادی و دارایی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره لایحه جدید تجارت اظهار کرد: این لایحه نهتنها به بهبود وضعیت تجارت کمک نمیکند، بلکه با عجله و بدون دقت، مشکلات جدیدی را به وجود میآورد.
کرباسیان معتقد است که نیاز به اصلاحات اساسی در قوانین تجاری وجود دارد، اما این لایحه با نگاه سطحی و بدون توجه به تحولات بینالمللی و فناوریهای نوین تجاری تنظیم شده است. همچنین لایحه جدید نتوانسته است نیازهای اساسی تجارت جهانی و داخلی را درک کند و بهجای تسهیل روندها، بوروکراسیهای بیشتری را به کار میگیرد که بر فعالان اقتصادی فشار میآورد. از نظر او، کشور به قوانینی نیاز دارد که در عمل بتوانند رشد و توسعه تجارت را تسهیل کنند، نه اینکه تنها پیچیدگیها و مشکلات را افزایش دهند.
تجارت در عصر جدید؛ نیاز به قوانین نوین
وی با انتقاد از لایحه جدید تجارت گفت: این لایحه نتوانسته به درستی نیازهای تجاری امروز کشور را شناسایی کند. اگر قرار است تغییراتی در قوانین تجارت صورت گیرد، باید بهطور جدی و اصولی صورت بگیرد. لایحه جدید تجارت که با عجله و بدون دقت نوشته شده، قطعاً نمیتواند مشکلات اساسی تجارت در ایران را حل کند. بهعلاوه، در بسیاری از مواد آن، گرههای جدیدی به مشکلات فعلی اضافه میشود.
مفاهیم تجارت به روز نشده است
کرباسیان در ادامه به تغییرات اساسی در دنیای تجارت اشاره کرد و افزود: تجارت دیگر مانند گذشته محدود به مرزهای یک کشور نیست. امروز مفاهیم جدیدی مانند تجارت الکترونیک، بورسهای جهانی و تجارت بینالمللی مطرح هستند که قوانین قدیمی نه تنها توانایی پوشش این تغییرات را ندارند، بلکه در برخی موارد حتی مانع رشد تجارت میشوند برای اصلاح و بهروزرسانی قوانین، باید در ابتدا ساختارهای کلان تجاری کشور را با توجه به نیازهای جهانی بررسی کنیم.
وی تاکید کرد: نباید تنها به قوانین قدیمی بسنده و تغییرات سطحی و بیمحتوا اعمال کرد. لایحه جدید باید بهطور جامعتری مشکلات و نیازهای تجارت بینالملل را در نظر بگیرد.
بوروکراسی بیپایان، مانع اصلی تجارت
وی در خصوص بوروکراسی پیچیده و زمانبر در سیستم اقتصادی، به مشکلات تأسیس شرکتها و روندهای طولانی اداری اشاره کرد و گفت: در کشورهای دیگر، فرآیند تأسیس شرکتها بهراحتی و در کمتر از چند ساعت انجام میشود، در حالی که در ایران این فرآیند ماهها طول میکشد. این در حالی است که در دنیای امروز، تسهیل فرآیندهای تجاری یک ضرورت است.
وزیر پیشین اقتصاد اظهار کرد: ما باید از سیستمهای سادهتر و سریعتر بهره بگیریم. اگر نمیتوانیم بوروکراسی را از بین ببریم، حداقل باید آن را کاهش دهیم تا فعالان اقتصادی قادر باشند با سرعت و راحتی بیشتر وارد بازار شوند و کسبوکارهای خود را راهاندازی کنند.
ضرورت تغییر در ساختار تصمیمگیری
کرباسیان همچنین به وضعیت تصمیمگیری در شرکتهای بورسی و بازار سرمایه ایران اشاره کرد و گفت: در کشورهای پیشرفته، اگر سهامدار عمدهای بخواهد، میتواند مستقیماً در هیئت مدیره وارد شود و در تصمیمگیریهای کلیدی شرکت مشارکت کند. اما در ایران، این روند بسیار پیچیده و کند است و سهامداران باید منتظر برگزاری مجامع عمومی باشند تا بتوانند نظر خود را اعلام کنند. این تصمیمگیریهای کند مانع از تحرک سریع در بازار سرمایه میشود.
لایحه جدید تجارت؛ سد راه کسبوکارها
وی با انتقاد از محتوای لایحه جدید تجارت گفت: اگر هدف از این لایحه تسهیل تجارت است، چرا بیشتر بندهای آن باعث سختگیری و ایجاد موانع برای کسبوکارها میشود؟ بهجای اینکه فرآیندها تسهیل شوند، قوانین جدید گرههای بیشتری ایجاد کردهاند که موجب سردرگمی فعالان اقتصادی میشود.
کرباسیان اضافه کرد: این لایحه نهتنها بهعنوان یک ابزار تسهیلکننده برای تجارت عمل نمیکند، بلکه باعث افزایش پیچیدگیها و چالشها برای کارآفرینان و صاحبان کسبوکار خواهد شد. ما به جای اینکه شاهد رفع مشکلات اقتصادی باشیم، در مسیر دیگری گام برمیداریم که بیشتر به بنبست ختم میشود.
قانونگذاران باید به صدای فعالان اقتصادی گوش دهند
وی در خصوص عدم اعمال نظرات فعالان اقتصادی در تدوین لایحه جدید تجارت، توضیح داد: کسانی که در میدان تجارت و کسبوکار فعال هستند، بهتر از هر کسی میدانند مشکلات واقعی چیست. اما در تدوین این لایحه، متأسفانه از تجربیات و نظرات این افراد استفاده نشده است.
وزیر پیشین اقتصاد گفت: در نتیجه، این لایحه نتوانسته است به درستی مشکلاتی که در دنیای واقعی وجود دارد را شناسایی و حل کند. قانونگذاران باید به صدای فعالان اقتصادی گوش دهند و از تجربیات آنها در تدوین قوانین جدید استفاده کنند تا نتیجهای مثبت حاصل شود.
لایحه جدید تجارت نیاز به بازنگری دارد
کرباسیان خاطرنشان کرد: ما در حال حاضر به قانونی نیاز داریم که همراستا با تغییرات جهانی و نیازهای اقتصادی کشور باشد. باید بهجای تدوین قوانین عجولانه و بدون پشتوانه، یک رویکرد دقیق و اصولی در پیش بگیریم که به تجارت کشور کمک کند تا در فضای آرام و سالم رشد کند و توسعه یابد. لایحه جدید تجارت باید بهطور کامل بازنگری شود و مشکلات آن رفع گردد تا در عمل بتواند منافع کشور را تأمین کند.