به گزارش تسنیم، در آستانه سومین سالگرد آغاز حمله نظامی روسیه به اوکراین و بر اساس نتیجه نظرسنجی که مرکز تحقیقات افکار عمومی سراسری روسیه انجام داده، مشخص شده که نزدیک به 70 درصد شهروندان روس از تصمیم رهبری کشورشان برای آغاز عملیات ویژه نظامی در اوکراین حمایت میکنند.
پژوهشگران این موسسه به سطح بالای ثابت حمایت مردم روسیه از عملیات ویژه در تمام طول مدت اجرای آن اشاره کردهاند. در این گزارش آمده است: «بلافاصله پس از آغاز عملیات ویژه در فوریه سال 2022، میزان حمایت مردمی از این اقدام 65 درصد بود. یک سال بعد به 68 درصد رسیده و در اوایل سال 2024 نیز در همین سطح باقی ماند. و در جریان نظرسنجی اخیر در اواخر ماه ژانویه 2025، 67 درصد روسها اعلام کردند که از این عملیات حمایت میکنند.»
علاوه بر این، مشخص شده که 65 درصد از پاسخدهندگان روند درگیریهای نظامی در اوکراین را برای روسیه موفقیتآمیز دانسته و در جریان پیشروی نیروهای مسلح کشورشان در جبهه نبرد هستند.
پیش از این دیمیتری مدودف، معاون رئیس شورای امنیت روسیه اعلام کرده بود که در سال 2024 بیش از 40 هزار داوطلب عازم منطقه درگیری نظامی در اوکراین شدهاند. همچنین به گفته او، در سال گذشته، روزانه بیش از هزار نفر با امضای قرارداد خدمت به نیروهای مسلح روسیه میپیوندند.
حمله نظامی روسیه به اوکراین که در این کشور "عملیات ویژه برای حفاظت از دونباس" نامیده میشود، در تاریخ 24 فوریه سال 2022 به دستور ولادیمیر پوتین آغاز شد وبا وجود حمایت قاطع نظامی و مالی کشورهای غربی از کییف همچنان ادامه دارد. این تصمیم در پی وخامت اوضاع در مناطق شرقی اوکراین و اقدامات تحریک آمیز کشورهای عضو ناتو در این کشور اتخاذ شد.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به هزار و هشتادمین (1080) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
کلاگ: احتمال دستیابی کییف به سلاح هستهای صفر است
کیت کلاگ، فرستاده ویژه دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا در امور اوکراین اعلام کرد که احتمال بازگشت سلاح هستهای به اوکراین «بسیار کم» یا حتی «برابر با صفر» است. وی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی "فاکس نیوز" در این باره گفت: «احتمال اینکه آنها سلاح هستهای خود را پس بگیرند، چیزی نزدیک به "بسیار کم" یا حتی "برابر با صفر" است.»
کلاگ تاکید کرد که، به بیان دیگر، باید صریح و صادق بود و گفت که این اتفاق رخ نخواهد داد.
روز گذشته دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اعلام کرده بود که روسیه امیدوار است مقامات اروپایی به پوچی اظهارات ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین، درباره لزوم تحویل سلاح هستهای به کییف پی ببرد.
یک روز پیش از این، زلنسکی خواستار دریافت سلاح هستهای برای اوکراین به جای عضویت در ناتو شده بود. وی افزود که کییف ظاهراً برای دفاع از خود به این سلاح نیاز دارد.
واشنگتن خبر مربوط به ارائه طرح اوکراین در هفته آینده را تکذیب کرد
فرستاده ویژه دونالد ترامپ، در امور اوکراین اعلام کرد که طرح حلوفصل مناقشه هفته آینده توسط او ارائه نخواهد شد و افزون بر این، تنها رئیسجمهور آمریکا میتواند چنین طرحی را ارائه کند. کیت کلاگ بدین ترتیب اطلاعات منتشر شده در رسانهها در خصوص قصد طرف آمریکایی برای ارائه طرحی درباره اوکراین در هفته آینده را تکذیب کرد.
کلاگ گفت: «خیر، این اتفاق نخواهد افتاد [...] تنها فردی که میتواند طرح حلوفصل را ارائه کند، رئیسجمهور ایالات متحده است، نه من [کیت کلاگ] و مسلماً این موضوع هفته آینده رخ نخواهد داد.»
روز گذشته خبرگزاری "بلومبرگ" با استناد به منابع مطلع خود گزارش داد که ایالات متحده هفته آینده در کنفرانس امنیتی مونیخ، طرح مورد نظر خود برای حلوفصل بحران اوکراین ارائه خواهد کرد. با اینحال، منابع آگاه اطلاعاتی درباره جزئیات این طرح ارائه نکرده بودند.
مقام سابق اوکراینی: زلنسکی جان مردم را با توهم پیوستن به ناتو معامله میکند
یولیا مندل، سخنگوی پیشین دفتر رئیسجمهور اوکراین شب گذشته در مصاحبهای با شبکه تلویزیونی France 24 ابراز عقیده کرد که ولودیمیر زلنسکی جان شهروندان اوکراینی را در ازای توهم پیوستن به ناتو به خطر میاندازد.
وی گفت: «صادقانه بگویم، فکر نمیکنم این واقعبینانه باشد که این همه جان اوکراینیها را قربانی کنیم و بقای کل ملت اوکراین را به خطر بیندازیم، فقط برای توهم اینکه شاید روزی ناتو ما را برای عضویت دعوت کند.»
مندل تأکید کرد که اظهارات اخیر زلنسکی نشاندهنده تغییر دیدگاه او نسبت به روند درگیری با روسیه است. وی افزود که در حال حاضر، تمرکز اوکراینیها روی مناطق از دست رفته نیست، بلکه برتری نظامی ارتش روسیه را در نظر دارند. سخنگوی پیشین رئیسجمهور اوکراین همچنین اعتراف کرد که نیروهای روسی در میدان نبرد دارای استحکامات دفاعی بسیار قدرتمندی هستند و این موضوع برتری آنها را در مناطق دونباس، استان خارکف و خرسون تضمین کرده است.
به گفته او، نیروهای مسلح اوکراین، همانند مردم غیرنظامی کشور، بهشدت تحلیل رفتهاند و مردم به این درک رسیدهاند که روسیه همچنان تعداد بیشتری نیرو نظامی را در اختیار دارد و از برتری کامل در جبهه نبرد برخوردار است.
تقریباً نیمی از اوکراینیها روند توسعه کشور را منفی ارزیابی کردند
تقریباً 50 درصد از شهروندان اوکراینی معتقدند که روند اوضاع در کشورشان در مسیر نادرستی در حال حرکت است. این موضوع را آژانس جامعهشناسی "رتینگ" در کییف گزارش داده است.
در گزارش این موسسه آمده است: «نگرش انتقادی در میان اوکراینیها نسبت به وضعیت کلی کشور افزایش یافته است: حدود نیمی از پاسخدهندگان (49٪) بر این باورند که وضعیت کشور در مسیر اشتباهی پیش میرود.»
بر اساس این گزارش، اکثریت اوکراینیها از بدتر شدن وضعیت در بخشهای مختلف زندگی در سال 2024 خبر دادهاند که بیشتر این نگرانیها مربوط به وضعیت اقتصادی و اوضاع سیاسی کشور است. این آژانس همچنین اضافه کرد: «در میان تهدیدهای اصلی، پاسخدهندگان بیشتر به مشکلات اقتصادی اشاره کردهاند (افزایش قیمتها – 33٪، بحران اقتصادی – 32٪).»
در اواخر ماه ژانویه، نشریه اوکراینی "استرانا" به نقل از نظرسنجی موسسه اجتماعی Socis گزارش داده بود که بیش از نیمی از شهروندان اوکراین از مذاکرات فوری با روسیه برای دستیابی به صلح حمایت میکنند. در این گزارش تأکید شده بود که این میزان بهطور پیوسته در حال افزایش است.
همچنین، در اوایل ژانویه، نظرسنجی انجام شده توسط مؤسسه بینالمللی جامعهشناسی کییف نشان داد که اعتماد مردم اوکراین به ولودیمیر زلنسکی از دسامبر 2022 تاکنون 39 درصد کاهش یافته است. در این گزارش مشخص شده که اعتماد مردم به زلنسکی بهعنوان رئیسجمهور به 45 درصد کاهش یافته است.
وزیر دفاع اوکراین از دریافت جنگندههایی از هلند و فرانسه خبر داد
اوکراین جنگندههای آمریکایی F-16 را از هلند دریافت کرده است. رستم عمروف، وزیر دفاع این کشور شب گذشته در کانال تلگرامی خود نوشت: «نیروی هوایی نیروهای مسلح اوکراین تقویت مورد انتظار خود را دریافت کرد - نخستین جنگندههای فرانسوی Mirage 2000 و F-16 از هلند بدست ما رسیده است.»
عمروف تأکید کرد که این جنگندهها اکنون وارد اوکراین شدهاند و بهزودی برای انجام مأموریتهای رزمی مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
فرانسه ورود نخستین جنگندههای میراژ به اوکراین را تایید کرد
سباستین لوکورنو، وزیر دفاع فرانسه اعلام کرد که نخستین جنگندههای فرانسوی میراژ (Mirage) وارد اوکراین شدهاند.
وی در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «در تاریخ 6 ژوئن 2024، امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، از تحویل جنگندههای Mirage 2000 به اوکراین خبر داده و از تحقق این اقدام ابراز رضایت کرد. نخستین نمونههای این جنگندهها امروز به طرف اوکراینی تحویل شدند.»
لوکورنو همچنین تأکید کرد که این جنگندهها توسط خلبانان اوکراینی که در فرانسه آموزش دیدهاند، هدایت خواهند شد.
در اواخر ژانویه، ژان-نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه اعلام کرده بود که این کشور قصد دارد جنگندههای Mirage 2000-5 را تا پایان مارس 2025 به اوکراین تحویل دهد. در نوامبر 2024 نیز گزارش شد که فرانسه قصد دارد شش فروند جنگنده Mirage 2000-5 را همراه با پشتیبانی کامل به اوکراین ارسال کند.
مرکل: نباید اجازه داد روسیه در درگیری با اوکراین پیروز شود
آنگلا مرکل، صدراعظم پیشین آلمان اعلام کرد که غرب نباید اجازه دهد روسیه در درگیری اوکراین به پیروزی برسد. وی تأکید کرد که کشورهای ناتو باید به اوکراین کمک نظامی ارائه دهند، اما این کمکها نباید منجر به تشدید بیشتر درگیری شوند.
مرکل در یک مصاحبه تلویزیونی مدعی شد: «جو بایدن، رئیسجمهور پیشین ایالات متحده، نیز با تصمیمات بسیار سنجیده خود درباره نوع تسلیحاتی که ارسال شد و آنچه که ارسال نشد، نشان داد که چگونه میتوان از اوکراین به نحوی حمایت کرد که این کشور یک دولت دموکراتیک و مستقل باقی بماند.»
مرکل همچنین از تصمیم اولاف شولتس، صدراعظم فعلی آلمان، مبنی بر امتناع از ارسال موشکهای Taurus به نیروهای مسلح اوکراین حمایت کرده و گفت که «قطعاً دلایلی برای این تصمیم وجود دارد.»
در اواخر ژانویه نیز مشخص شد که تنها 320 نماینده در رأیگیری بوندستاگ (پارلمان آلمان) درباره تخصیص 3 میلیارد یورو کمک مضاعف به کییف شرکت کردند، که این تعداد کمتر از نیمی از آرای مورد نیاز برای تصویب این مسئله بود و در نتیجه، نتیجه رأیگیری لغو شد.
روسیه به اقدامات ناتو در دریای بالتیک پاسخ خواهد داد
الکساندر توکوینین، سفیر روسیه در بلژیک اعلام کرد که این کشور اقدامات متقابلی را در برابر عملیات ناتو در دریای بالتیک برای گشتزنی در خطوط ارتباطی زیرآبی اتخاذ خواهد کرد.
وی یادآور شد که در ژانویه سال جاری، ناتو یک طرح جدید را برای آغاز عملیات «نگهبان بالتیک» تصویب کرده که شامل اعزام کشتیهای نظامی و هواپیماهای اضافی به این منطقه میشود. توکوینین تأکید کرد: «بدیهی است که از سوی روسیه اقدامات متقابل انجام خواهد شد.»
پیش از این گزارش شده بود که ناتو قصد دارد نیروهای آمریکایی را به مرزهای شمالی روسیه، از جمله نروژ، فنلاند و سوئد، منتقل کند. به گفته وی، هدف اصلی ناتو در شمال، ایجاد تهدید علیه روسیه از طریق تقویت حضور نیروهای این ائتلاف در اقیانوس منجمد شمالی و دریای بالتیک است.
رئیسجمهور چک ممنوعیت اعطای تابعیت دوگانه به روسها را امضا کرد
پیتر پاول، رئیسجمهور چک، مجموعهای از اصلاحات در قوانین ملی این کشور را تصویب کرد که شامل ممنوعیت اعطای تابعیت مضاعف به شهروندان روسیه نیز میشود. این قانون از روز بعد از انتشار رسمی اجرایی خواهد شد.
پیشتر، نمایندگان پارلمان جمهوری چک از ائتلاف حاکم پیشنهاد کرده بودند که افراد برای دریافت گذرنامه چک باید از تابعیت روسی خود صرفنظر کنند. با این حال، افرادی که پیش از این موفق به دریافت هر دو تابعیت شدهاند، نیازی به چشمپوشی از تابعیت روسی خود نخواهند داشت.
این قانون نیز در راستای اقدامات ضدروسی مقامات پراگ به اجرا گذاشته شده است.
کرملین: مواضع اروپا درباره اوکراین عمداً یکجانبه است
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین ابراز عقیده کرد که نهادهای بینالمللی اروپا آگاهانه و از روی عمد مواضعی یکجانبه و غیرسازنده در قبال تحولات اوکراین اتخاذ کردهاند.
وی این اظهارات را در واکنش به گزارشهایی درباره برنامه شورای اروپا برای تشکیل دادگاه ویژهای بهمنظور بررسی «جنایات ادعایی روسیه» بیان کرد.
پسکوف در یک نشست خبری گفت: «ما معتقدیم که تمامی این نهادهای بینالمللی و بهاصطلاح کارشناسان، آگاهانه موضعی کاملاً یکجانبه و غیرسازنده اتخاذ کردهاند. آنها حاضر نیستند که واقعیت را ببینند.»
آتشبس موقت یا توقف درگیری در اوکراین برای روسیه غیرقابل قبول است
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که آتشبس موقت یا توقف درگیری نظامی در اوکراین غیرقابل قبول است. وی گفت: «آتشبس موقت یا، همانطور که بسیاری آن را مینامند، توقف درگیری غیرقابل قبول است.»
به گفته زاخارووا، غرب ممکن است از هرگونه تعلیق موقت درگیریهای نظامی برای تقویت توانایی نظامی ارتش اوکراین و تلاش برای «انتقامجویی نظامی» استفاده کند. وی تأکید کرد که روسیه به «توافقات و سازوکارهای حقوقی الزامآور و قابل اعتماد نیاز دارد که تضمین کند این بحران دوباره تکرار نخواهد شد.»
پیشتر خبرگزاری بلومبرگ گزارش داده بود که کیت کلاگ، فرستاده ویژه رئیسجمهور ایالات متحده در امور اوکراین، در کنفرانس امنیتی مونیخ طرحی را که توسط رئیسجمهور آمریکا تهیه شده، برای حلوفصل درگیری ارائه خواهد کرد. طبق اطلاعات این آژانس، توقف احتمالی درگیری یکی از گزینههای مطرح در این طرح خواهد بود. این کنفرانس از 14 تا 16 فوریه برگزار میشود.