خط و نشان بورسی سهامداران

دنیای اقتصاد دوشنبه 22 بهمن 1403 - 18:16
دنیای اقتصاد: بورس با وجود پیش‌روی اخبار منفی متاثر از مذاکرات هسته‌‌ای و ریسک­‌های اقتصادی حاکم بر بازار سهام، کانال2.8میلیون واحد را همچنان حفظ کرده است؛ به نحوی که در روز یک­شنبه دماسنج اصلی بورس تهران با وجود افزایش عرضه‌­ها اما سبزپوش بود. در این میان البته یکی از موضوعات حائز اهمیت در مورد وضعیت تالار شیشه‌ای سهام این است که هر چقدر فشار فروش سهام در بازار رو به افزایش می‌رود، در طرف مقابل تقاضای جدیدی در سمت صندوق‌های طلا پدیدار می‌شود.

به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، با وجود تلاطمات قیمتی جدید در  دو بازار طلا و اسکناس آمریکایی، برخی از کارشناسان اقتصادی معتقدند انتظارات تورمی هر چند با تاخیر، اما در نهایت پای بورس را نیز به رالی بازارها باز خواهد کرد؛ هر چند این مساله با اما و اگرهای فراوانی مواجه است. 

به این ترتیب شاید بتوان گفت دور از انتظار است که شاخص بورس در روزهای آینده ریزش و رکود شدید را تجربه کند. بنابراین به نظر می‌رسد در محدوده‌­های ۲ میلیون و ۷۵۰ هزار واحد تا ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد کف‌سازی و روندی «رنج­‌گونه» شکل گیرد. 

در کوتاه­‌مدت نیز، غلبه هیجانات در بازار، موجب تلاطم‌­هایی در قیمت سهام خواهد شد. از سوی دیگر، احتمال آن وجود دارد که طی هفته جاری، فضای بازار پر از افت و خیز باشد و پرونده شاخص‌های سهامی بدون بازدهی یا با افت نسبی بازدهی همراه شوند.

البته بررسی‌­ها نشان می­‌دهند دلایل موثقی برای جذابیت صندوق­‌های طلا وجود دارد که این امر نیز مانع رشد بیش­تر قیمت سهام خواهد شد. 

حفظ کانال۲.۸

بازار سهام، طی اولین ­روز معاملاتی هفته با وجود حضور فعال تقاضاکنندگان، مغلوب فشارهای فروش شد؛ به طوری که برخلاف انتظارات، شاخص بورس روز معاملاتی یکشنبه را با سبزپوشی به پایان رساند. 

این درحالی است که پس از عقب­ نشینی شاخص بازار سهام از مرز 3 میلیون واحد، این نماگر در زیر محدوده 2.8 میلیون واحد تثبیت نشده است. 

در این میان احتمالا بازار، این محدوده را به عنوان کف قیمتی شناسایی خواهد کرد. در صورتی که تنش‌­های سیاسی به سطح بالاتری انتقال نیابد، انتظار می‌­رود شاخص بورس نه تنها با افت بیش­تر بلکه با رشد قابل توجهی در میان­ مدت به رونق بازگردد.

طلا مانع بورس؟

صندوق­‌های طلای بورسی اکنون به عنوان یک مانع برای ورود پول حقیقی به بازار سهام عمل می­‌کنند؛ به طوری که با ورود بیش از 2 هزار میلیارد تومان پول حقیقی در روز یکشنبه به این صندوق­‌ها رکورد جدیدی از تغییر مالکیت ثبت شد. 

در کوتاه­‌مدت این انتظار وجود دارد که با افزایش جذابیت صندوق­‌های طلا، بورس تهران نیز نتواند خودنمایی کند. رشد قیمت دلار می‌تواند شاخص بورس را از محدوده حساس 3میلیون واحد عبور دهد؛ اما با توجه به رشد طلای جهانی و شکل­‌گیری انتظارات تورمی در اثر افزایش نااطمینانی­‌ها،  بازدهی بالاتری نصیب سکه و طلا خواهد شد؛ به طوری که شاخص بورس نمی‌­تواند با ثبت سقف جدید نیز این میزان بازدهی را برای سهامداران به ارمغان آورد.

این درحالی است که رشد قیمت دلار در شرکت‌­های بورسی اثر مضاعف نخواهد داشت. گزارش­‌های بورسی نشان می‌­دهند، با وجود رشد قیمت ارز، درآمد و سودآوری آن­‌ها بیش از بازدهی دلار، افزایش نیافته است.

قطعی برق و گاز و افت راندمان تولید، در کنار دخالت دولت در هزینه‌­های سربار صنایع موجب شده است تا شرکت­‌های بورسی رشد سودآوری فراتر از دلار نداشته باشند. از سوی دیگر بازار سهام بر خلاف طلا، محرک رشد قیمت­‌های جهانی را ندارد. 

از سه سال گذشته تاکنون، تنها قیمت طلای جهانی بازدهی بیش از 40درصدی داشته است. برخی از قیمت‌­های جهانی نظیر فولاد و محصولات پتروشیمی و پالایشی طی سه سال اخیر افت بیش از 20درصدی را تجربه کرده‌­اند. این موضوع در کاهش سودآوری صنعت فولاد و پالایشی به وضوح مشاهده می‌­شود.

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.