فرصت سوزی‌های اروپا؛ قاره سبز میدان را به روسیه واگذار کرد/ جنگ در اوکراین زنگ خطر را برای نزدیکان تزار به صدا درآورد؟

اقتصادنیوز دوشنبه 22 بهمن 1403 - 20:33
اقتصادنیوز: با سقوط بشار اسد، بسیاری به تحولات گرجستان تا بلاروس اشاره کرده و مدعی‌اند، تمرکز پوتین بر اوکراین می‌تواند زنگ خطر را برای سایر متحدان روسیه به صدا درآورد؛ چرا که تزار ثابت کرده که برای پیروزی در اوکراین حاضر است شکست‌های دومینواری را متحمل شده و حتی متحدانش را قربانی نماید. پس تاریخ مصرف حمایت پوتین از متحدانش تاریخ انقضا دارد و بی‌انتها نیست.

به گزارش اقتصادنیوز، بسیاری از اخبار روزانه مرتبط با اوکراین تصویری مبهم از آینده کی‌یف را ترسیم می‌کند. سربازان روسی به پیشروی خود ادامه می‌دهند و ده‌ها هزار نفر خود را برای تصرف زمین‌های بیشتری در اوکراین قربانی می‌کنند.

رویاهای یک ضدحمله احتمالی اوکراین به واسطه فراخوان‌های غرب و به رسمیت شناختن حاکمیت روسیه بر زمین‌های دزدیده شده، کاملا از میان رفته است. این عبارات بخشی از یادداشت فارین پالسی است که اقتصادنیوز بخش نخست آن را با تیتر «پشت پرده شکست‌های دومینووار پوتین؛ چگونه روسیه از قره‌باغ تا شام در باتلاق فرو رفت؟» منتشر کرده و بخش دوم آن نیز در ادامه آمده است.

گرجستان بلاروس، مستعمرات تازه پوتین

در جغرافیای دیگر، گرجستان همچنان گرفتار تنش‌های سیاسی داخلی است؛ تنشی بی‌سابقه در دهه‌های اخیر. پس از انتخابات پارلمانی اخیر - که گفته می‌شود در قاب آن به شکلی عمومی تقلب شده است - حزب رویای گرجستان طرفدار روسیه مدعی پیروزی شد؛ جناحی که رویاروی جناح‌های غرب گرا قرار دارد.

آرای دزدیده شده نقطه اوج یک مسیر طولانی‌تری است که در قابش رهبری حزب پایه‌های دموکراسی گرجستان خنثی شده‌اند. مشابه نزول دموکراسی در اوکراین در دوران ویکتور‌یا نوکوویچ، رهبر سابق این کشورکه حامیان جدی کرملین بود و زمینه را برای وقوع انقلاب میدان اوکراین در سال ۲۰۱۴ هموار کرد.

حزب رویای گرجستان به واسطه رویکرد مستبدانه‌اش به اعتراض‌ها دامن زد؛ اعتراض‌هایی به سان آنچه در اوکراین رخ داد و توسط‌ یانوکوویچ سرکوب شد.

همزمان در بلاروس، بزرگ‌ترین نقطه کور غرب و مسلماً، بزرگترین نقطه فشار برای ارزیابی قدرت و نفوذ روسیه در شرق اروپا نیز شاهد تنش‌های مشابهی هستیم. در سال ۲۰۲۰، اعتراضات حامیان دموکراسی در سراسر کشور به پا خاستند و به تهدیدی بزرگ برای ساختار سیاسی مستبد بلاروس تحت رهبری الکساندر لوکاشنکو تبدیل شدند.

با این حال، در یکی از بزرگ‌ترین -و نادیده گرفته‌شده‌ترین- شکست‌های سیاست خارجی دولت اول دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، واشنگتن برای حمایت از معترضان دموکراتیک کاری انجام نداد و در عوض میدان را به روسیه واگذار کرد. به این ترتیب، هنگامی که به نظر می‌رسید لوکاشنکو آخرین نفس‌هایش را می‌کشد، پوتین شفاعت کرد و به رژیم او قدرت بخشید و حکومت یکی از حامیان قدیمی‌اش را بازگرداند.

سال‌ها بعد، لوکاشنکو همچنان در قدرت باقی می‌ماند و بلاروس به عنوان صحنه کلیدی برای حملات مستمر مسکو به اوکراین باقی می‌ماند.

اکنون بلاروس با یک نقطه عطف دیگر روبرو است. ۲۶ ژانویه، انتخابات دیگری در بلاروس به ساختار تحت رهبری لوکاشنکو اطمینان داد که یک دوره دیگر در قدرت خواهد بود، این همان گزاره‌ای بود که دیکتاتور بلاروس بدان‌ امید داشت. با این که بلافاصله پس از انتخابات قبلی، حتی بدون تظاهر به انصاف یا آزادی، اعتراضات در سال ۲۰۲۰ این کشور را فراگرفت و لوکاشنکو ده‌ها هزار نفر رابازداشت کرد، اما این بار تضمینی برای ثبات پس از انتخابات نیست.

در هر صورت، با وجود اپوزیسیون سازمان یافته‌تر و بسیار متعهدتر بلاروس در قیاس با پنج سال پیش، لوکاشنکو به سختی می‌تواند مطمئن باشد که این آخرین انتخاباتی نمایشی باشد که او را در قدرت نگاه دارد، به خصوص در شرایطی که حامی اصلی رهبری بلاروس کاملاً حواسش پرت شده و به طور فزاینده‌ای در فشار است.

000

اشتباه استراتژیک غرب

همه این تحولات، یعنی ابهام در وضعیت ترانس نیستریا، متلاطم شدن گرجستان و مواجهه مجدد بلاروس با همان عناصری که تنها چند سال پیش باعث بزرگ‌ترین اعتراضات دموکراسی‌خواهانه شد، به خودی خود خبرساز خواهند بود.

اما واقعیت آن است که حامی اصلی جدایی‌طلبان ترانس‌ نیستریا، غیرلیبرال‌های گرجستانی و رژیم لوکاشنکو به طور ناگهانی شاهد فرسایش نفوذ خارجی هستند، گزاره‌ای که فرصت‌های جدیدی را برای غرب ایجاد می‌کند. اگر فقط بروکسل، لندن و واشنگتن از آن استفاده کنند.

در واقع این واقعیت که غرب در ماه‌های اخیر استراتژی بهتری را برای منطقه وسیع‌تر ترسیم نکرده تکان دهنده است. اتحادیه اروپا به تشویق مولداوی جهت طرفداری از اتحادیه اروپا ادامه داد، اما در مواردی مانند ترانس نیستریا عملاً منفعل است. در گرجستان، ایالات متحده اخیراً بیدزینا ایوانیشویلی، معمار افول دموکراتیک کشور را تحریم کرد، اما واضح است که استراتژی اتخاذ شده بیشتر جنبه فردی دارد و دامنه گسترده‌ای را در بر نمی گیرد.

در همین حال، بلاروس حتی برای دولت جدید واشنگتن عملاً سیاه چاله تحلیل سیاست است. مجموعه‌ای از کاغذ در مورد استراتژی جدید ایالات متحده در مورد اوکراین، روسیه و اروپا منتشر شده، اما دقیقاً چیزی در مورد بلاروس نوشته نشده است، که به نظر می‌رسد خلاء کاملی از تفکر استراتژیک باشد.

گزاره‌های فوق مایه شرمساری و فرصتی است از دست رفته. به هر حال، فقط افرادی مانند اسد نیستند که ناگهان متوجه می‌شوند ظاهراً حمایت پوتین تاریخ انقضایش گذشته است. جدایی‌طلبان ترانس‌ نیستریا، خودکامه‌های نوپا در گرجستان، مستبدان در بلاروس، همه ناگهان متوجه خواهند شد که حمایت پوتین، بی‌انتها نیست.

همانطور که دیده شد، رئیس‌جمهور روسیه همیشه اوکراین را بر منافع روسیه در جا‌های دیگر، از جمله رژیم‌های مشتری و متحد محور و دزدسالار در امتداد مرز‌های این کشور، در اولویت قرار خواهد داد. این روندی است که سال‌ها در حال شکل‌گیری است. برای بیش از یک دهه، پوتین انقیاد اوکراین را بر دیگر اهداف راهبردی کلیدی مسکو، که قدمت آن به ایجاد اتحادیه اقتصادی اوراسیا به رهبری روسیه بر می‌گردد، در اولویت قرار داده است.

در سال‌های پس از آن، پوتین بر همه چیز از اقتصاد پایدار گرفته تا روابط با ثبات با غرب و ساختار داخلی‌اش، بر هم زدن نظم در اوکراین را در اولویت قرار داده است. در واقع، در این مرحله، منصفانه است که بگوییم پوتین ممکن است تسلط بر اوکراین را حتی بر جغرافیا‌هایی مانند چچن که در حال حاضر بخشی از فدراسیون روسیه باقی مانده‌اند، اما تاریخ‌های روشنی به‌عنوان دولت‌های مستقل و جداگانه برای خود تعریف کردند، انتخاب کند.

یکی از دلایل اصلی این است که ثبات ارضی روسیه به سختی تضمین شده، یا همانطور که اکونومیست نوشته، پوتین به واسطه همین گزاره روسیه را به یک کشور شکست خورده تبدیل می‌کند. پرسش‌ها و بحران‌های ثبات داخلی روسیه هنوز به طور کامل محقق نشده است. اما در نهایت، سقوط سریع دومینو‌ها می‌تواند به پایان ثبات در این کشور ختم شود. به همین دلیل است که غرب باید نه تنها در مورد دومینویی شکست بعدی - مکان‌هایی مانند ترانس‌ نیستریا، گرجستان و حتی بلاروس - بلکه در مورد اینکه روسیه پس از پوتین ممکن است و باید چه شکلی باشد، استراتژی کاملی را تدوین کند. به هر حال، وقتی دومینو‌ها شروع به غلتیدن می‌کنند، راهی برای ادامه سقوط دارند. غرب باید آماده باشد.

منبع خبر "اقتصادنیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.