سهام اروپایی در اوج

دنیای اقتصاد سه شنبه 23 بهمن 1403 - 00:02
اقتصاد اروپا گرفتار ایستایی شده است و تهدید دونالد ترامپ مبنی بر وضع تعرفه‌‌‌های جدید علیه این منطقه که به‌شدت به تجارت وابسته است، می‌‌‌تواند شرایط را بدتر کند. با این حال، بورس‌‌‌های اروپایی در حال حاضر رالی داغی را تجربه می‌کنند.

از منظر وال‌‌‌استریت‌ژورنال، تزلزل اخیر بخش فناوری آمریکا و بهبود چشم‌‌‌انداز رشد اقتصادی اروپا از جمله عواملی هستند که باعث جان‌گرفتن بازارهای سهام قاره سبز شده‌‌‌اند.  از ابتدای سال، شاخص دکس آلمان بیش از ۹‌درصد و شاخص کک ۴۰ فرانسه حدود ۸‌درصد رشد کرده‌‌‌اند که ارقامی به مراتب بالاتر از صعود حدود ۲.۵درصدی نماگر معیار بورس آمریکا S&P ۵۰۰ را نشان می‌دهند. 

شاخص‌‌‌های بورسی اروپا از سال ۲۰۱۵ با چنین فاصله چشمگیری از همتایان آمریکایی خود، سال را آغاز نکرده بودند. افزایش اشتیاق به سهام اروپایی در زمانی غیرمنتظره رخ داده است. رشد اقتصادی منطقه یورو در فصل چهارم ۲۰۲۴ نزدیک به صفر بود و ترامپ که ابتدا بر کانادا، مکزیک و چین تمرکز کرده بود، هفته گذشته اعلام کرد به‌زودی با اعمال تعرفه، واردات از اروپا را نیز مورد هدف قرار خواهد داد.  

با این حال، کماکان تلاقی برخی عوامل موجب تقویت بازارهای سهام اروپایی شده است. سرمایه‌گذاران انتظار داشتند بازگشت ترامپ به کاخ‌سفید موجب تثبیت عملکرد بهتر بورس آمریکا در مقایسه با سایر بازارهای سهام جهانی شود؛ اما پس از ظهور شرکت هوش‌مصنوعی چینی دیپ‌‌‌سیک و گزارش‌‌‌های درآمدی ضعیف برخی از غول‌‌‌های فناوری آمریکا مانند آلفابت و مایکروسافت، این باور زیر سوال رفت. در عوض، این شرایط سرمایه‌گذاران را وادار کرده است که در نگاه خود به بازارهای نامحبوبی مانند اروپا و آسیا بازنگری کنند.

در همین حال، چشم‌‌‌انداز سیاسی، اقتصادی و سودآوری منطقه اروپا رو به بهبود است و افزایش امید به انعقاد توافق آتش‌‌‌بس میان اوکراین و روسیه با حمایت ترامپ موجب تقویت بازارهای سهام اروپا، به‌ویژه در اروپای شرقی، شده است. به گفته لوکا پائولینی، استراتژیست ارشد شرکت مدیریت دارایی پیکتت، «با بازار سهام اروپا طوری برخورد می‌‌‌شد که گویی کلا غیرقابل سرمایه‌گذاری است و اعتماد به سهام اروپایی آنقدر افت کرده بود که کوچک‌ترین اتفاق مثبتی می‌‌‌تواند تاثیر قابل‌‌‌توجهی (در جهت بهبود بورس‌‌‌های اروپایی) داشته باشد.»

قیمت‌های جذاب

یکی دیگر از جاذبه‌‌‌های شاخص‌‌‌های اروپایی آن است که در مقایسه با همتایان آمریکایی خود ارزان به نظر می‌‌‌رسند. شاخص S&P ۵۰۰ اکنون با نسبت قیمت به درآمد آینده‌‌‌نگر تخمینی ۲۲ معامله می‌شود، در حالی که این نسبت برای شاخص معیار استاکس اروپا ۶۰۰ و شاخص بورس لندن به ترتیب حدود ۱۴ و ۱۲ است. اگرچه این اتفاق تا حدی ناشی از شرایط و چشم‌‌‌انداز متفاوت شرکت‌های رشدمحور آمریکایی است، اما برخی سرمایه‌گذاران بر این باورند که گرانی نسبی سهام شرکت‌های آمریکایی، تداوم رشد شاخص‌‌‌های بورسی این کشور را دشوارتر می‌کند. در مقابل، ارزانی سهام شرکت‌های اروپایی، رشد قیمت آنها را در صورت بهبود شرایط، تسهیل می‌کند.

از طرف دیگر، روند صعودی سودآوری شرکت‌های اروپایی به تقویت بیشتر بازارهای سهام این قاره کمک کرده است. پیش‌بینی می‌شود سود هر سهم شرکت‌های حاضر در شاخص استاکس اروپا ۶۰۰ امسال ۷.۷‌درصد رشد کند، در حالی که نرخ رشد سود در سال ۲۰۲۴ تنها ۲.۶‌درصد بود.

در عین حال، قدرت اقتصاد آمریکا و دلار خبری خوب برای بسیاری از شرکت‌های بزرگ اروپایی محسوب می‌شود؛ زیرا بسیاری از آنها بخش بزرگی از درآمد خود را از محل فروش در بازارهای آمریکا کسب می‌کنند. این امر به آن معناست که این شرکت‌ها بیشتر متاثر از رشد اقتصاد ایالات‌متحده هستند و افزایش ارزش دلار در واقع باعث می‌شود با تسعیر درآمدهای دلاری به یورو و پوند، ارزش فروش محصولاتشان در آمریکا بیشتر شود.

انتظار آنکه بانک‌های مرکزی اروپا نرخ بهره را بیشتر از فدرال‌رزرو کاهش دهند، محرک دیگری است برای تقویت حرکت رو به بالای بازارهای سهام اروپا. در حالی که بانک‌مرکزی آمریکا در جلسه اخیر خود نرخ بهره را بی‌‌‌تغییر باقی گذاشت، بانک‌مرکزی بریتانیا و بانک مرکزی اروپا در هفته‌‌‌های اخیر نرخ‌ها را کاهش داده‌‌‌اند. هزینه کمتر استقراض معمولا به رشد اقتصاد کمک کرده و سرمایه‌گذاران بیشتری را ترغیب می‌کند تا در بازار سهام سرمایه‌گذاری کنند.  ابر تیره نااطمینانی‌‌‌های سیاسی نیز می‌‌‌تواند فروکش کند. دولت فرانسه هفته گذشته توانست از رای احتمالی عدم‌اعتماد جان سالم به در ببرد و به این ترتیب مسیر پایان‌دادن به بحران بودجه‌‌‌ای هموار شد. 

در همین حال، آلمان که دولتش در نوامبر سقوط کرد، اواخر ماه جاری انتخابات برگزار می‌کند. سرمایه‌گذاران امیدوارند دولت برلین در نهایت بتواند قوانین بودجه‌‌‌ای محافظه‌‌‌کارانه را تسهیل کند و شرایط را برای سرمایه‌گذاری جدید به منظور احیای اقتصاد تضعیف‌شده این کشور فراهم آورد.  با وجود این، در حالی که تاکنون سرمایه‌گذاران نسبت به تهدید تعرفه‌‌‌ای ترامپ بی‌‌‌توجه بوده‌‌‌اند، این تهدید کماکان یک مخاطره جدی در مسیر تداوم رالی صعودی بازارهای سهام اروپا محسوب می‌شود.

به گفته مدیر استراتژی سرمایه‌گذاری شرکت مدیریت دارایی استیت استریت گلوبال ادوایزرز، «به نظر می‌رسد بازار این تهدیدها را به‌عنوان تاکتیک مذاکراتی ترامپ می‌بیند، ‌‌‌ اما احتمال زیادی دارد که هدف بعدی (جنگ تعرفه‌‌‌ای) ترامپ اروپا باشد و در آن صورت قطعا ترمز رالی بازار کشیده خواهد شد.»

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.