خواب ترامپ درباره غزه؛ پیشنهاد آمریکا میان همپیمانان هم خریدار ندارد

خبرگزاری مهر سه شنبه 23 بهمن 1403 - 13:46
در روزهای اخیر مواضع دونالد ترامپ در قبال مساله فلسطین به ویژه نوار غزه به طور واضح و آشکار از یک خطر جدی علیه مساله فلسطین خبر می دهد که در صورت عدم هوشیاری عواقب جبران ناپذیری خواهد داشت.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: در روزهای اخیر مواضع دونالد ترامپ در قبال مساله فلسطین به ویژه نوار غزه به طور واضح و آشکار از یک خطر جدی علیه مساله فلسطین خبر می دهد که در صورت عدم هوشیاری جهان اسلام ممکن است، عواقب جبران ناپذیری همانند اشغاال فلسطین در سال ۱۹۴۸ موسوم به یوم النکبه (روز نکبت) داشته باشد.

رئیس جمهور آمریکا که در آغازین روزهای دومین دوران زمام داری خود بسر می برد، در این ایام مواضعی تند و صریح علیه فلسطین به ویژه نوار غزه اتخاذ کرده که جای بحث و موشکافی جدی دارد.

وی اخیراً در اظهاراتی تاکید کرده که در صورت عدم آزادی اسرای صهیونیست، توافق آتش بس در غزه را ملغی اعلام و درهای جهنم را به روی حماس باز خواهد کرد.

ترامپ بر خلاف مفاد توافق آتش بس در غزه، تهدید کرده است که در صورت عدم آزادی همه اسرای صهیونیست تا ساعت ۱۲ ظهر روز شنبه آینده، آتش بس را لغو خواهد کرد.

رئیس جمهور آمریکا که سعی کرده در دومین دور ریاست جمهوری‌اش خودش را دارای سیاستی متعادل نشان دهد، در موضوع غزه کاملاً پرده ها را کنار زده و بدون پنهان کاری تهدید کرده در صورت عدم همراهی اردن و مصر با سیاست هایش، کمک های چند میلیارد دلاری سالانه آمریکا به این دو کشور را متوقف خواهد کرد.

وی افزود: در صورتی که اردن و مصر از پذیرش آوارگان فلسطینی خودداری کنند، کمک ها به این دو کشور را متوقف خواهد کرد.

وی با پیش بینی اینکه اردن احتمالاً آوارگان فلسطینی اهل غزه را خواهد پذیرفت، بر خلاف خواست اهالی غزه مدعی شد: آنها خواهان خروج از غزه هستند البته در صورتی که مکان مناسبی برای آنها فراهم کنیم، من معتقدم برخی کشورها می توانند این کار را انجام دهند!

ترامپ در ادامه حتی پای خود را فراتر نهاده و عنوان کرده است که فلسطینیانی که از نوار غزه کوچانده خواهند شد، هرگز حق بازگشت به این باریکه را نخواهند داشت!

واکنش‌ها به طرح سیطره آمریکا بر نوار غزه؛ ترامپ چگونه علیه فلسطین اعلام جنگ کرد؟

واکنش تند مقاومت و خرسندی کابینه نتانیاهو

پیش از اظهارات جنجالی دونالد ترامپ که به طور گسترده مورد استقبال بنیامین نتانیاهو و کابینه راست گرای افراطی وی قرار گرفته، ابوعبیده سخنگوی گردان‌های قسام (شاخه نظامی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس) تاکید کرده بود که در پی نقض مفاد توافق آتش بس از سوی رژیم صهیونیستی، طرف فلسطینی اجرای توافق تبادل اسرا را به حالت تعلیق درخواهد آورد.

وی تاخیر ایجاد شده از سوی رژیم صهیونیستی در بازگشت آوارگان فلسطینی به شمال نوار غزه، هدف قرار دادن آوارگان فلسطینی و ممانعت از ورود کمک‌ها به نوار غزه را سه مورد اصلی از نقض عهد رژیم صهیونیستی برشمرد و تاکید کرد که در پی این اقدامات، مقاومت مرحله آتی توافق تبادل اسرا که قرار بود در روز شنبه ۱۵ فوریه با آزادی چند اسیر صهیونیست همراه شود، به حالت تعلیق درآورده است.

گروه‌های فلسطینی نیز با صدور بیانیه هایی تاکید کرد که طرح های مدنظر دونالد ترامپ، در واقعیت یک اعلام جنگ آشکار و پروژه ای برای «ریشه کن سازی ملت فلسطین از سرزمین خودشان» است.

این در حالی است که منابع آگاه آمریکایی ضمن اشاره به خرسندی شدید نتانیاهو و اعضای کابینه راست گرای افراطی وی از مواضع اخیر دونالد ترامپ، تاکید کردند این رخدادها در تصمیمات نتانیاهو درباره مرحله دوم تبادل اسرا که قرار است آنها را با کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی در میان بگذارد، تاثیرگذار خواهد بود.

نخست وزیر رژیم صهیونیستی در آغاز جلسه اخیر کابینه خود نیز سفر اخیرش به آمریکا را نقطه عطفی تاریخی برای رژیم صهیونیستی توصیف کرد. وی با اعلام خرسندی شدید از ایده های رئیس جمهور آمریکا، طرح وی در قبال غزه را یک طرح انقلابی توصیف کرد.

مخالفت قاطع کشورهای عربی و اسلامی

اظهارات اخیر دونالد ترامپ در زمینه تمایل خود برای خریداری و امتلاک نوار غزه و آغاز روند بازسازی آن با مشارکت کشورهای مختلف، با واکنش و محکومیت یکپارچه از سوی کشورهای عربی و اسلامی همراه شده است.

احمد ابوالغیط دبیرکل اتحادیه عرب، اظهارات اخیر درباره تشکیل کشور فلسطینی در عربستان سعودی را «قطع ارتباط کامل با واقعیت های موجود در منطقه» دانست.

وی پیش از این نیز در اظهاراتی طرح کوچاندن اهالی غزه به مصر و اردن را محکوم کرده و خواستار توجه جدی به مطالبات ملت فلسطین شده بود.

در همین رابطه، «بدر عبدالعاطی» وزیرخارجه مصر که به واشنگتن سفر کرده روز گذشته در دیدار با «مارکو روبیو» همتای آمریکایی خود از مخالفت کشورهای عربی با طرح ترامپ در زمینه کوچاندن فلسطینیان از نوار غزه و سیطره آمریکا بر این باریکه، خبر داد.

بنابر اعلام وزارت خارجه مصر، عبدالعاطی در دیدار با روبیو در پایتخت آمریکا بر لزوم تسریع در بازسازی نوار غزه، با حضور اهالی غزه در این منطقه تاکید ورزیده است.

براساس این بیانیه، وزیرخارجه مصر در دیدار با همتای آمریکایی بر لزوم برقراری صلح عادلانه در خاورمیانه با تحقق حقوق مشروع ملت فلسطین و در صدر آنها حق تشکیل کشور مستقل فلسطینی در همه اراضی خود، تاکید کرده است.

واکنش‌ها به طرح سیطره آمریکا بر نوار غزه؛ ترامپ چگونه علیه فلسطین اعلام جنگ کرد؟

البته وزارت خارجه آمریکا در بیانیه ای به طرح موضوع پیشنهاد ترامپ درباره غزه، در نشست وزرای خارجه آمریکا و مصر اشاره ای نکرد اما عنوان کرد: واشنگتن بر اهمیت همکاری نزدیک بر پیشبرد موضوع حکمرانی و امنیت در غزه پس از جنگ، تاکید دارد و بر این مساله اصرار دارد که حماس دیگر هرگز نباید زمام امور در غزه را در اختیار داشته باشد و همچنین هرگز نباید بتواند مجدداً اسرائیل را تهدید کند!

بدر عبدالعاطی وزیرخارجه مصر در ادامه دیدارهای خود با استیو ویتکاف فرستاده ویژه دولت آمریکا در امور خاورمیانه نیز دیدار کرد که پس از آن بیانیه هایی مشابه نشست اول وی از سوی دو طرف منتشر شد.

طرح جنجالی میان همپیمانان آمریکا هم خریدار ندارد

جدای از مساله مخالفت قاطع کشورهای اسلامی و عربی با طرح جنجالی و وقیحانه دونالد ترامپ درباره سرنوشت نوار غزه پس از جنگ، این طرح از سوی کشورها و حاکمیت هایی که در منطقه به عنوان همپیمان آمریکا نیز شناخته می شوند، خریداری نداشته است.

کارشناسان مسائل منطقه بر این باورند که پیشنهادات ترامپ در مورد غزه علاوه بر اینکه تلاش‌های عادی‌سازی روابط بین عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی را به تأخیر می‌اندازد، به هماهنگی میان محمد بن سلمان ولیعهد سعودی و ترامپ که در اولین دوره ریاست‌جمهوری وی به چشم آمده بود نیز آسیب می‌رساند.

مواضع ترامپ درباره آینده غزه واکنش‌هایی را در جهان عرب به‌ویژه از سوی قدرتمندترین این کشورها یعنی عربستان سعودی به عنوان بزرگترین صادرکننده نفت جهان و بزرگترین اقتصاد خاورمیانه برانگیخته است.

در پی پیشنهاد ترامپ در زمینه مالکیت آمریکا بر نوار غزه و تبدیل آن به «ریویرای خاورمیانه» (منطقه زیبای گردشگری در ایتالیا)، مقامات سعودی دوز مواضع خود را افزایش داده اند.

حدود یک ساعت پس از این اظهارات جنجالی، وزارت خارجه عربستان با انتشار بیانیه ای قاطعانه هر گونه تلاش برای آواره کردن مردم فلسطین از سرزمین‌شان را محکوم کرد.

در همین بیانیه، ریاض اظهارات اخیر نتانیاهو مبنی بر اینکه «عادی سازی بین عربستان سعودی و تل آویو قطعاً رخ خواهد داد» را رد کرد و موضع قبلی خود مبنی اینکه هیچ عادی سازی روابط میان دو طرف قبل از تشکیل کشور فلسطین وجود نخواهد داشت، تاکید ورزید.

کارشناسان مسائل منطقه معتقدند در صورت پافشاری ترامپ بر پیشنهادات خود عادی سازی روابط بین عربستان سعودی و تل آویو دشوارتر از قبل خواهد شد.

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه نیز اظهارات ونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در خصوص کوچاندن فلسطینیان از نوار غزه و کنترل آمریکا بر این باریکه را رد کرد.

وی در این باره گفت: هیچکس نمی تواند مردم غزه را از سرزمین ابدی خود که برای هزاران در آن سال حضور داشته اند، بیرون کند. اردوغان تاکید کرد که غزه و کرانه باختری متعلق به فلسطینیان است.

طرح وقیحانه ترامپ تا حدی جنجالی بوده که واکنش ابومحمد الجولانی را نیز برانگیخته است. «احمد الشرع» سرکرده شورشیان حاکم بر سوریه به طرح جنجالی ترامپ درباره کوچاندن اجباری ساکنان نوار غزه واکنش نشان داد.

الجولانی طی سخنانی در واکنش به طرح ترامپ گفت: درسی که هر نسلی از ملت فلسطین آن را می‌آموزد، اهمیت پایبندی به سرزمین است. به نظر من هدایت تلاش‌ها برای کوچاندن اجباری فلسطینیان از سرزمین‌شان از سوی ترامپ، عاقلانه نبوده و به لحاظ اخلاقی و سیاسی هم درست نیست.

وی تاکید کرد: معتقدم هیچ قدرتی نمی تواند مردم (فلسطین) را به ترک سرزمینشان وادار کند و تمام تلاش‌ها در این زمینه شکست خورده است، به ویژه در جنگ اخیر علیه غزه که یک سال و نیم طول کشید.

در بخش دوم این گزارش به واکنش ها در فضای مجازی به طرح جنجالی و وقیحانه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در قبال آینده نوار غزه پس از جنگ، خواهیم پرداخت.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.