به گزارش بهداشت نیوز با نگاهی به عوامل تأثیرگذار بر بیماری قلبی بسیاری از آنها را وابسته به رژیم غذایی و سبک تغذیه نادرست و برخی دیگر را متأثر از محیط اطراف میبینیم. برای مثال یکی از مهمترین دلایل بروز بیماریهای قلبی فشارخون بالا بوده که به مصرف غذاهای چرب و پرکالری مربوط است. به همین دلیل است که ادعا میشود با تمرکز بر رژیم غذایی بیماران قلبی میتوان تا حد زیادی بیماری آنها را در کنترل خود درآورد. در ادامه بیشتر بر روی عوامل ایجادکننده ناراحتیهای قلبی مانور میدهیم.
بسیاری از خوراکیها هستند که به دلیل سودمند بودن در رژیم غذایی بیماران قلبی جایگاه ویژهای دارند و گویی بدون حضور پررنگ آنها الگوی تغذیهای مناسبی ترسیم نمیشود. گروههای مختلفی خوشبختانه در این فهرست جای میگیرند و قادر هستند، بهخوبی سبد غذایی افراد بیمار را کامل سازند.
در رژیم غذایی بیماران قلبی گروههای تغذیهای وجود دارد که برای این دسته مانند سم محسوب شده و با مصرف آن گویی سکته قلبی را یکقدم به سمت خود نزدیکتر میسازند. آگاهی از آنها کمک میکند، این خوراکی را بهکل از فهرست غذایی بیماران قلبی دور ساخته و با این تمهید بر طول عمر این افراد بی افزاییم.
رژیمهای مختلفی توسط پزشکان تغذیه در طول زمان برای بیماران قلبی تدوینشدهاند که هرکدام بهگونهای در بهبود این عارضه اثرگذار هستند. اگرچه یک رژیم درصورتیکه متناسب با سن، جنسیت، ژنتیک، شرایط فیزیکی و بسیاری از معیارهای دیگر تنظیم شود، میتواند مثمر ثمر باشد. ولی هرکدام از این رژیمها نیز به دلیل معیارهای صحیح پزشکی برای بسیاری سودمند واقع میشوند. در ادامه با برخی از مهمترین انواع رژیم غذایی بیماران قلبی شناختهشده در جهان آشنا میشویم.
رژیم مدیترانهای شیوهای از تغذیه است که با تمرکز بر کاهش مصرف گوشت و لبنیات پرچرب توانسته، تأثیرات شگرفی را بر سلامت قلب و عروق بگذارد. این رژیم به طرفداران خود حجم بالایی سبزیها و میوهها را در تمامی وعدهها و میان وعدهها پیشنهاد میدهد. بدین ترتیب میتواند، بهعنوان عاملی پیشگیرانه و بهبوددهنده، عوارض بیماریهای قلبی شناخته شود. در این رژیم مصرف چربی به حداقل خود میرسد و همین امر مزایای فراوانی را برای سیستم قلب به همراه دارد.
اثباتشده، گیاهخواران که از این رژیم تبعیت میکنند، کمتر در معرض بیماریهای قلبی، دیابت، سکته و سرطان قرار دارند. ازاینرو در رژیم غذایی بیماران قلبی میتوان از ارکان آن پیروی نمود و خطرات بیماریها را برای این افراد کاهش داد. مصرف منظم مقدار محدودی گوشت کمچرب در مقابل حجم بالایی سبزیها، میوهها، غلات و حبوبات گویی میتواند، سلامتی را از هر نظر مهمان همیشگی وجود افراد معمولی نماید چه برسد به بیماران قلبی و عروقی.
رژیم دش بیشتر بر کاهش فشارخون و رساندن فواید بسیاری در قالب چنین مزیتی استوار است. به همین دلیل بوده که ادعا میشود، این رژیم برای مبتلایان به بیماریهای قلبی بسیار سودمند است. در این رژیم بهصورت طبیعی میزان مصرف عناصری مانند سدیم، کلسترول و چربی کاهشیافته و همین امر است که بهبود فشارخون و بهتبع آن ناراحتیهای قلبی را به همراه دارد. بهواقع گویی تمامی رژیمهای مناسب برای بیماران قلبی بیشتر بر استفاده حجمهای بالای گیاهان و میوهها استوار است.
رژیم غذایی سالم بیشتر بر سلامت غذاها و نحوه صحیح مصرف آنها تأکید دارد. بدین ترتیب در این رژیم هرگونه غذای ناسالم و فرآوری شده حذف و با نمونههای کاملاً طبیعی و ارگانیک جایگزین میگردد. همین روند ساده بوده که آن را برای تمامی بیماران قلبی مناسب ساخته است. وجود گوشتهای سفید، چربیهای اشباع و حذف انواع مواد خوراکی کنسروی، یخزده و منجمد سبب شده، این رژیم به نمونهای سالم و مغذی بدل شود.
بیماریهای قلبی در انواع مختلفی مانند انسداد عروق کرونری (سکته قلبی)، نارسایی قلبی و آریتمی خود را نشان میدهند. هرکدام از این بیماریها را باید با گروههای تغذیهای متفاوتی درمان نمود. بدین ترتیب پزشکان در تدوین رژیم غذایی بیماران قلبی علاوه بر انتخاب مواد غذایی مناسب به نوع بیماری نیز دقت فراوان دارند. با این توصیفات یک رژیم اصولی ابتدا نوع بیماری را در نظر گرفته سپس از میان گروهای مجاز غذایی به چینش یک برنامه مفید میپردازد. در ادامه به رژیم غذایی مناسب برای هرکدام از بیماریهای قلبی بهصورت جداگانه میپردازیم.
با آشنایی اجمالی که باب مواد خوراکی مفید و مضر در رژیم غذایی بیماران قلبی به دست آوردهاید تا حدودی خود میتوانید به ضروریات و ممنوعات یک رژیم مناسب برای بیماران قلبی پی ببرید. ولی آنچه برای بیماران کرونری مهمتر بوده، پرهیز کامل از روغنهای اشباع، نمک و غذاهای پر کلسترول است. شاید پزشکان در بیماریهای قلبی دیگر تا این حد بر حذف این مواد تأکید نداشته باشند. ولی به دلیل احتمال بالای سکته در چنین بیماران، آنها را از هرگونه رفتارهای خطرزا و صرف غذاهای هشداردهنده (کلهپاچه، ماهی نمکسود، غذاهای کنسروی) بر حذر میدارند.
بیماران نارسایی قلبی اگرچه مثل گروه پیشین باید در مصرف مواد غذایی رعایتهای لازم را منظور نمایند ولی آنچه برای این دسته از هر موضوع دیگری مهمتر بوده، اجتناب از مصرف بیرویه مایعات در حجمهای بالا و در دفعات مکرر است. عدم رعایت این موضوع میتواند، بر قلب فشار مضاعف وارد سازد. به همین دلیل چنین بیمارانی از مصرف مایعات زیاد و پشت سرهم به جد پرهیز داده میشوند.
آنچه پزشکان تغذیه در رژیم غذایی بیماران قلبی درگیر با آریتمی توصیه میکنند، حذف هرگونه مواد محرک کننده است. این خوراکیها میتوانند از یک چای کهنه دم و پررنگ شروعشده و تا مواد غذایی مانند فلفل، قهوه، شکلات، نسکافه ادامه یابند. افراد مبتلا به آریتمی باید بهناچار نظارت دقیقی بر نحوه مصرف خود داشته باشند در غیر این صورت با عود بیماری خود مواجه میشوند.
در این بخش نیز به نکات مهمی باب رژیم غذایی بیماران قلبی که پزشکان تغذیه به مراعات آن توصیه اکید دارند، میپردازیم. این نکات فارغ از نوع خوراکیهای موجود در رژیم، بیشتر به نحوه و اصول تغذیهای اشاره داشته و بدین طریق سعی دارد تا افراد را به سمت سلامت و سعادت راهنمایی کند.
منبع: ایسنا