بهرغم خروج پول سنگین از صندوقهای درآمد ثابت، اهالی بورس از ورود پول به این بازار امتناع میورزند. دلیل اصلی این موضوع، به پررنگشدن عوامل سیاسی در معاملات کوتاهمدت بازمیگردد. در افق طولانیتر، رشد قیمت ارز مانع از آن خواهدشد تا سقوط بیشتری در انتظار بورس باشد، بهخصوص آنکه کانال ۲.۸میلیونواحدی از اهمیت بیشتری برخوردار شدهاست.
ایرانخودرو، بهعنوان بزرگترین خودروساز ایران، نقش پررنگی را در غلبه هیجانات منفی در بازار ایفا میکند، بهطوریکه حواشی واگذاری آن به کروز و نحوه برگزاری مجمع، تلاطمهایی را در بازار ایجاد میکند. در شرایطی که ریسکهای سیاسی افزایشیافتهاست، نحوه مدیریت یکی از بزرگترین صنایع بورسی، موجب عدمبازگشت اعتماد عمومی به بازار سهام خواهدشد. روز گذشته خبری مبنیبر عدمتایید واگذاری ایرانخودرو به کروز توسط شورایرقابت، بازار را با نوساناتی همراه کرد. از سوی دیگر سازمان بورس معتقد است، مجمع ایرانخودرو در کمال صحت برگزارشده و واگذاری خودروساز ایرانی به بخشخصوصی را تایید کردهاست. بزرگشدن ابهامات در صنعت خودرویی است که همواره شروع یا پایاندهنده روندها بودهاست. با رشد قیمت ارز و محرک قوی این متغیراقتصادی، موانع اینچنینی، رغبت را از سهامداران خواهد گرفت، بهخصوص آنکه حواشی پتروشیمیها و عدمشفافیت در این صنعت، حدود ۵۰درصد بازار را با ریسکها همراه کردهاست.
مباحث فنی، پاسخ اصلی این پرسش است. از منظر تکنیکال، شاخص بورس بارها با از دستدادن کانال۲.۸میلیون واحد بدون تثبیت زیر این محدوده، بازگشت قیمتی قابلتوجهی را تجربه کردهاست. روز سهشنبه برای چهارمینبار، این کانال حساس از دست رفت، اما انتظار میرود، دوباره بورس تهران به محیط متعادل۲.۸میلیونواحدی بازگردد، با اینحال بررسیها نشان میدهد سطح ریسکهای سیاسی و سخنرانی مقامات آمریکا و ایران درخصوص مذاکرات، اعتبار این حمایت مهم، زیر سوال رفتهاست. غلبه هیجانات منفی بدون بازگشت محرکهای مثبت، میتواند بورس کامودیتیمحور تهران را به اجبار به زیر بکشاند. این درحالی است که قیمت دلار تا ۹۰هزارتومان نیز رشد کردهاست، اما دلار توافقی بهعنوان نماینده صنایع بورسی همچنان حوالی ۶۷هزارتومان مورد معامله قرار میگیرد. جبران این فاصله، میتواند اثرات مثبت قابلتوجهی بر بازار سهام بگذارد.
فاصله دلار نیما و قیمت ارز در بازار آزاد، به حدی زیادشدهاست که مورد قبول سهامداران نیست. شکاف قیمتی دو شاخص ارزی به بیش از ۳۵درصد رسیده بود. غلبه هیجانات در بازار ارز نیز سیگنال منفی را به بازار مخابره میکند. پرشدن فاصله قیمتی دلار توافقی با دلاری که در بازار آزاد قیمت میخورد، بورس را به حرکت واخواهد داشت. توقف اینچنینی دلار توافقی پس از رشد ۶۰درصدی که از ابتدای سالتجربه کردهاست، احساس خوبی را به بورسیها منتقل نمیکند. میتواند این حس با آرامشدن اوضاع سیاسی و کاهش تنشها این فاصله نیز جبران شود، از اینرو شرط اصلی عبور از وضعیت نامعلوم بورس آرامشدن اوضاع سیاسی است. برای شکست سقف محکم ۳میلیونواحدی نیز علاوهبر ریسکهای سیاسی، نیاز است تا سایه ابهامات از صنایع بزرگ بازار برداشته شود.
بازار سرمایه متشکل از درآمد ثابتها، سهام و صندوقهای آن و صندوقهای طلا همگی در روز سهشنبه با خروح پول همراه بودند. خروج سنگین پول حقیقی از صندوقهای درآمد ثابت طی ۲روز معاملاتی اخیر حکایت از آن دارد که انتظارات تورمی بهقدری بالاست که سود صندوقهای درآمد ثابت جذاب نیست. این پول احتمالا جذب بازارهایی خواهدشد که امنیت بالا در کنار سود بالاتر را تضمین میکنند. طی یک هفته اخیر رکوردزدنی ورود پول حقیقی به صندوقهای طلا، این موضوع را نشانداد که طلا مقصد فعلی این پولهاست؛ در حالیکه خروج بیش از ۲هزار و ۴۰۰میلیاردتومانی پول حقیقی از گردونه معاملات سهام نیز به رونق طلای بورسی کمک میکرد. با کاهش قیمت دلار در روز سهشنبه، صندوقهای طلا با خروج پول همراه بودند. با این تفاسیر بهنظر میرسد، خروج همگانی بازار این انتظار را تقویت کردهاست که دلار و طلا حبابی شدهاند. همچنین بازار سهام نیز توان جولان ندارد. احتمالا پولهای سرگردان منتظر آن هستند تا با آرامشدن اوضاع سیاسی، وارد بورسی شوند که با P/E زیر ۷واحدی معامله میشود، یا اگر اوضاع بر وفقمراد بورسیها نبود، با اصلاح در بازار طلا، مجددا بهدنبال کسب بازدهی در این بازار باشند.