بورس تهران این روزها اوضاع و احوال مناسبی ندارد و شاخصکل بورس در ۵هفته از ۷هفته معاملاتی اخیر با افت همراه شدهاست. تشدید تنشهای سیاسی و دورشدن از فضای توافق و مذاکرات، جذابیت بازارهای موازی، فعل و انفعالات واگذاری ایرانخودرو به کروز، عدمرشد معنادار دلار توافقی در یک ماه اخیر و دامنهنوسان ۳درصدی از مهمترین دلایل وضعیت نابسامان بورس در روزهای اخیر بهشمار میروند.
در معاملات روز سهشنبه، ۲هزار و ۳۹۰میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد که این میزان از خروج پول، بیشترین میزان خروج پول از گردونه معاملات سهام از ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۲ بود. افزونبر این، در این دو روز معاملاتی، ۳هزار و ۵۰۱میلیاردتومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد. از ابتدای سال، ۲۱هزار و ۴۹۵میلیاردتومان پول حقیقی از گردونه معاملات سهام خارج شده و این در حالی است که در این مدت، بیش از ۳۳همت پول حقیقی وارد صندوقهای طلا شدهاست. ریسکهای حاکم بر فضای سیاسی و اقتصادی کشور در سالجاری، مانع از حضور جریان پول در تالار شیشهای شدهاست. در عوض جریان پول راهی ابزارها و بازارهای ارز، طلا و سکه شده و قیمتهای این بازارها را به سمت مقادیر تاریخی هدایت کردهاست. نکته جالبتوجه این است که از ابتدای سال۱۴۰۰، ۱۷۱هزار میلیاردتومان پول حقیقی از بازار سهام خارج و راهی ابزارها و بازارهای دیگر شدهاست.
یکی از انتقاداتی که در این هفته از سوی فعالان بازار سهام مطرح شد؛ مساله دامنهنوسان ۳درصدی در بازار بود. به عقیده برخی از اهالی بازار سهام، سیاستگذار با نگهداشتن دامنهنوسان بازار در محدوده ۳درصدی، جذابیت نوسان را از بازار سلب کردهاست. به دلیل همین نوسان محدود، بسیاری از سفتهبازها و سرمایهگذاران از خرید سهام اجتناب میکنند. از سوی دیگر، برخی نیز به این موضوع اعتقاد دارند؛ نگهداشتن دامنهنوسان در محدوده ۳درصدی، سیگنال شرایط بحرانی و اضطراری کشور و فضای اقتصاد کلان را میدهد و طبیعتا این موضوع در نهایت منجر به عدماستقبال از معاملات سهام خواهدشد. گفتنی است که در هفتم دی ماه سالجاری، دامنهنوسان تالار شیشهای بعد از وقایع لبنان به مثبت و منفی یکدرصد کاهش پیدا کرد و دو هفته بعد، دامنهنوسان سهام و صندوقهای بازار به مثبت و منفی ۳درصد افزایش پیدا کرد و اکنون نزدیک به ۶ماه است که بازار با دامنهنوسان ۳درصدی معامله میشود؛ این در حالی است که در سالگذشته، دامنهنوسان در بازار اول بورس و فرابورس مثبت و منفی ۷درصد بود و در دیگر بازارها نیز دامنهنوسان ۵درصدی برقرار بود.
حقیقیها همچنان از پایداری وضعیت این روزهای بازار سهام مطمئن نیستند و اقدام به خارجکردن پول از بازار میکنند. افزایش قیمتها در بازارهای موازی نیز بر این موضوع اثرگذار بودهاست. در معاملات روز سهشنبه، دلار در کانال ۸۹هزارتومان بسته شد و سکه امامی نیز در کانال ۷۳ میلیون تومان مورد معامله قرارگرفت. هرگرم طلای ۱۸ عیار نیز در قیمت ۶میلیون و ۴۰۰ هزار تومان میان خریداران و فروشندگان معامله شد. کلیه صندوقهای طلا نیز در سالجاری با رشدهای قیمتی قابلتوجهی همراه شدهاند و در هفتههای گذشته، رکورد ورود پول روزانه به صندوقهای طلا در دو نوبت شکسته شدهاست. البته در معاملات روز سهشنبه، بیش از ۷۰۰میلیاردتومان پول حقیقی از این صندوقها خارج شد. رشد قیمت دلار در سالجاری و قرار داشتن طلای جهانی در نزدیکی قله از مهمترین عوامل استقبال از معاملات بازار طلا و سکه بهحساب میآید، بنابراین افزایش قیمت در بازارهای موازی از جمله عواملی است که سببشده جریان خروج پول از تالار شیشهای شدت بیشتری به خود بگیرد.