به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، سیدجلال ساداتیان سفیر سابق ایران در انگلستان، در مناظرهای که با حضور ابراهیم قدیری ابیانه سفیر سابق ایران در مکزیک و استرالیا برگزار شد، در پاسخ به این سوال که «آیا مذاکره با آمریکا به نفع منافع کشور است یا نه؟ و اگر مذاکرهای رخ داد باید به نحو مستقیم باشد یا خیر؟» اظهار داشت: اصل مذاکره که اصلاً انسانها ارتباطشان از طریق گفتوگو اتفاق میافتد.
اهم اظهارات ساداتیان در این مناظره را به نقل از ایلنا بخوانید؛
*گرفتن لانه جاسوسی از نظر روابط بین الملل پذیرفته شده نیست. یک جاهایی هم همانطور که عرض کردم آمریکا خطا داشت و در موارد دیگر حسن نیت نشان نداد. سر آزادی گروگانهایی که در لبنان داشتند یا سر مسائل امنیتی مربوط به افغانستان که در آلمان جلساتی برگزار شد، ما همکاری کردیم ولی آنها بعد از آن ماجرا ایران را جز محور شرارت نامیدند.
*تامین منافع ملی وابسته به آن کارتهایی است که شما در دستتان دارید. اگر از این کارتها به درستی استفاده کردید، آنگاه منافع ملی خودتان را میتوانید، تامین کنید. اگر درست استفاده نکردید دیگران برای شما میبرند و میدوزند و یک قبا تنتان میکنند کما اینکه در خیلی از موارد این آقای ریابکوف روسی شده بود سخنگوی هیئت ایرانی و میگفت ایران چنین کرد و چنان کرد.
*در مجموع یک سری اتفاقات افتاد و آن ترامپ دیوانه آمد و از برجام خارج شد و قصه را به هم زد ولی تنها اشکالش به گروه مذاکره کننده ما برنمیگردد. در حالی که ترامپ از آب و هوای پاریس هم خارج شد الان که دو مرتبه آمده است از سازمان بهداشت جهانی نیز خارج شده است. خیلی از پیمانهای بینالمللی خارج شده و کمکهای خود را قطع کرده است.
*این نشان میداد که آن پایه حقوقی که برجام دارد و آن کاری که ترامپ میخواست انجام دهد در آن موقع را که ایران را محکوم کند بر اساس برجام این اجازه را نداشت.
*اروپاییها در مقاطعی حامی ایران بودند درست است که آنها به تعهداتشان عمل نکردند اما ما تا یک سال به برجام عمل کردیم ولی بالاخره برجام پایههای حقوقی درستی دارد که تا همین امروز هم اسنپ بک اجرایی نشده است، چرا اجرا نشده است؟ به دلیل همان پایه حقوقی بود که به هر صورت وجود داشت. به هر حال کسانی که اعتقادی به برجام ندارند، همین حالا هم دارند مخالفت میکنند. مثلاً در مشهد دادگاه صحرایی تشکیل دادند و برای خودشان حکم صادر میکنند و در خیابان حکم اعدام برای فردی دادند، اینها که ملاک نیست. دولتها، حاکمیت و حکمرانی است که باید بر اساس قوانین و ضوابط و معیارهای که وجود دارد، عمل کنند.
*بر اساس نقاط ضعف و قدرتی که وجود دارد باید بتوانند مذاکره کنند تا به نتیجه برسند و اینطور نیست که الان برجام آنطور باشد. آقای ترامپ که شما سوال کردید تجربه ۴ سال کنار بودن و چهار سال رئیس جمهور بودن را داشته است. او الان چماقش را بلند کرده، حداکثر را میخواهد. اگر که توان و قدرت این را داشته باشیم و افرادی که مذاکره میکنند، اهلیت این را داشته باشند میتوان کاری کرد اما داستان این نشود که آقای دکتر ولایتی به آقای جلیلی گفت شما میروید آنجا و بیانیه میخوانید.
*مذاکره این است که گفتوگو کنند، یعنی بدهند و بگیرند یعنی بتوانند از نقاط قوت استفاده کنند که در جهت یک تعامل و رسیدن به آن منافع ملی استفاده شود در برجام هم من معتقدم که آنها سه مسئله را بر روی میز گذاشتند، بحث هستهای است، بحث منطقهای و قدرت موشکی ایران است، قدرت موشکی ایران که به اعتقاد من جای مذاکره ندارد یعنی اینطور نباید باشد که ما تمام توان خود را از دست دهیم.
*کاسبان تحریم دنبال این هستند که تحریم برداشته نشود احتمال جنگ هم که همیشه وجود داشته است در شرایط خاصی جنگ میتواند کمک کند که یک عدهای آبدیده و ورزیده شوند وقتی شما هزینه و درآمدش را با هم مقایسه میکنید، میبینید که هزینههای فراوانتری را ایجاد میکند.
*اگر بتوانید ارتباطی برقرار کنید و توازن منطقی در روابط شرق و غرب داشته باشیم، به بازارهای منطقهای دسترسی پیدا میکنید و میتوانید یک بخشی از تحریمها را بردارید. شما دسترسی به بازارهای بینالمللی داشته باشید و حالا اگر اف ای تی اف هم که این روزها در مجلس و مجمع مطرح میشود، به تصویب برسد میتوانید پولهایتان را انتقال بدهید و به این واسطه هزینههایی را انجام ندهید اگر لازم باشد با جزئیات میتوانم بگویم که چه هزینههایی در حال اتفاق است اینها به ضرر کشور است.
*وقتی ما (قطعنامه ۵۹۸ را) پذیرفتیم به آنها گفتیم که الوعده وفا و آنها هم آمدند و پذیرفتند که کمک کنند، چند وام به ما دادند؛ وامهای ۵۰۰ میلیون دلاری. ۶ وام ۳ میلیاردی دلار در آن زمان برای بازسازی ایران به ما دادند. حالا قرار بود که در مقابل نفت ببرند. ما چه تخفیفی به آنها دادیم؟
*آقای مجتهدزاده معاون بین الملل وزارت نفت بود، بین ۳ سنت هر بشکه تا ۵ سنت ما تخفیف میدادیم به خاطر آن پولی بود که آنها به ما داده بودند و سودی هم از ما نمیگرفتند. آن را با الان مقایسه کنید با رقم میانگین که ما در هر بشکه ۱۰ دلار تخفیف میدهیم. این شرایط عدم مذاکره و دسترسی شما به بازارهای نفت است.
* این همه مغزها از کشور میرود، شما نگاه کنید در امور مختلف مثل ورزشی و هایتک دارند به جاهای مختلف میروند. چرا باید ناامیدی باشد و اینکه فکر کنند هیچ آیندهای ندارند و این باعث بشود که از این کشور بروند. اینها همه ناشی از این تحریمها و فشارها است. البته در ناکارآمدی مدیریت و سیاستهای حکمرانی هم مشکلاتی داشتیم. همه این را اذعان میکنند، چه اصولگرا چه اصلاح طلب همه قبول دارند که ناکارآمدیهایی داشتیم.
۲۹۲۱۹