به گزارش همشهری آنلاین، مجید سیاری، رئیس کانون کارآفرینان برتر رسمی کشور معتقد است که اگر در عمل بخواهیم به پیشرفت برسیم باید بخش خصوصی تقویت و کارهای تولیدی و اقتصادی کشور به این بخش واگذار شود. در واقع اگر بخواهیم که اقتصاد کشور رشد پیدا کند و در یک فضای رقابتی قرار بگیرد و بتواند به جامعه داخلی و در سطح بینالمللی سرویسدهی کند، باید بخش خصوصی را تقویت و امور اقتصادی و تولیدی کشور را به این بخش واگذار کنیم.
در گفتوگو با وی به بررسی چالشهای پیش روی بخش خصوصی، راهکارهای پیشنهادی برای رفع این چالشها و نقش دولت در حمایت از بخش خصوصی پرداختهایم.
نتایج دیدار با رهبری
انتظار فعالان اقتصادی و کارآفرینان از دیدار با رهبری چیست؟ مجید سیاری در پاسخ به این پرسش میگوید: کارها باید به بخش خصوصی واگذار شود، البته بخش خصوصی دارای اهلیت، چراکه پیش از این شاهد ۲ موضوع در پروسه خصوصیسازی بودهایم، ابتدا به نام خصوصیسازی بسیاری از بنگاهها و مراکز متعدد و مهم کشور به خصولتیها واگذار شدند که در واقع بخش خصوصی واقعی محسوب نمیشدند و مهمتر از آن اینکه دارای اهلیت نبودند. اگر بخواهیم که اقتصاد کشور رشد پیدا کند و در یک فضای رقابتی قرار بگیرد و بتواند به جامعه داخلی و در سطح بینالمللی سرویسدهی کند، باید بخش خصوصی را تقویت و امور اقتصادی و تولیدی کشور را به این بخش واگذار کنیم.
برای رسیدن به این سطح ۲ موضوع وجود دارد، اول اینکه دولت، قوه قضاییه و دیگر مسئولان حاکمیتی از این موضوع مهم پشتیبانی و حمایت کنند. همانطور که مقام معظم رهبری در جلسه دیدار با فعالان اقتصادی اشاره کردند که اگر مشکلات را از طریق دولت و سران قوا پیگیری کردید و پاسخی دریافت نکردید، مستقیما به کارگروه اقتصادی مقام معظم رهبری نامهنگاری و مسائل و مشکلات را از این طریق پیگیری کنید.
در کل به هیچ عنوان پروژههای ملی نباید روی زمین بماند. دومین موضوع اینکه پیشنهاد میکنم یک کمیته ویژه در راستای حمایت از پروژههای ملی و کارآفرینان دارای اهلیت، ذیل کارگروه اقتصادی مقام معظم رهبری تشکیل شود تا بتوانند موضوع اقتصاد و رشد ۸ درصدی را تحقق ببخشند.
دیدار با رهبری، فرصتی برای بخش خصوصی
اقتصاد پیچیدگیهای خاص خود را دارد. مجید سیاری در اینباره توضیح میدهد: در حال حاضر موضوعات و مشکلات بسیاری در حوزههای اقتصادی و درارتباط باخصولتیها، همچنین نهادهای مختلف وجود دارد که باید مدیریت شود. در نمایشگاه سال قبل نیز دکتر اوجی، وزیر وقت نفت گفتند فلان پروژه مالی به ستاد اجرایی سپرده شده است و مقام معظم رهبری در پاسخ به ایشان گفتند ستاد اجرایی بخش خصوصی نیست، کارها را به بخش خصوصی واگذار کنید. این گفته رهبری یک پیام بزرگ برای مسئولان بود، در وهله اول این واگذاریها باید از بدنه نهادهاگذر کند و در گام دوم نیز پروژههای ملی باید به بخش خصوصی دارای اهلیت واگذار شده و نهادهای دیگر دولتی نباید به این مسئله ورود کنند.
وقتی نهاد قدرت به پروژههای مالی ورود کند، دیگر رقابت معنی خود را از دست میدهد و بخش خصوصی نیز دچار ضرر میشود و بعد از مدتی سرمایهها و مهمتر از آن افراد متخصص بهسوی دیگر کشورها سوق پیدا میکنند. سالها پیش مهاجرت تنها در حوزه دانشجویان خلاصه میشد، اما الان مهاجرت به کارآفرینان و سرمایهگذاران نیز سرایت کرده است که بدترین نوع مهاجرت محسوب میشود.
همکاری دولت با بخش خصوصی
در حال حاضر دولت به وسیله نهادهای مختلفی مانند اتاق ایران، کانون کارآفرینان برتر رسمی، خانه صنعت و معدن و اتاق اصناف همکاری نسبتا خوبی با بخش خصوصی دارد. مجید سیاری توضیح میدهد: این نهادها بهخصوص اتاق گفتوگوها طبق قانون بهبود کسبوکار با بخش خصوصی همکاری میکنند.
ما نیاز داریم تا بخش خصوصی بهعنوان موتور محرک اقتصاد به لحاظ ذهنی، استراتژیک و عملیاتی مورد پذیرش قرار بگیرد، این در حالی است که هنوز مدیران دولتی بهخاطر قانون و مقررات در نهادهای نظارتی از همکاری با بخش خصوصی ترس دارند. مقام معظم رهبری در دیدار کارآفرینان گفتند که نهادهای نظارتی و دولت باید شجاعت داشته باشند و اجازه بدهند تا بخش خصوصی کارها را بهدست بگیرد. متأسفانه بهدلیل اتفاقات، تخلفات و فسادهایی که در سالهای اخیر رخ داده است، مدیران دولتی نیز دچار ترس شدهاند تا مبادا مورد اتهام قرار بگیرند.
تا این ذهنیت تغییر نکند و تفاوت بین کارآفرین دارای اهلیتی که قصد خلق ارزش دارد با کارآفریننماها و افرادی که آمدهاند ثروت کشور را در یک فضای ناسالم چپاول کنند مشخص نشود، مدیران دولتی نیز شجاعت لازم برای اتخاذ تصمیمات جدی را بهدست نخواهند آورد. با نگاه به تاریخ ۴۵ سال گذشته در کشور متوجه میشویم که کارها و بازدهیهای بزرگ اقتصادی در زمان مدیریت افراد شجاع و کاربلد اتفاق افتاده است.
پیام مهم رهبری در دیدار فعالان اقتصادی
رهبر انقلاب در جریان بازدید از نمایشگاه پیشگامان پیشرفت و همچنین دیدار فعالان اقتصادی با ایشان بر لزوم توجه به توسعه فعالیتهای بخش خصوصی تأکیدی ویژه داشتند.
مجید سیاری، رئیس کانون کارآفرینان برتر رسمی با اشاره به این موضوع میگوید: مهمترین پیام مقام معظم رهبری در دیدار با فعالان اقتصادی تأکید بر حمایت از بخش خصوصی بود. اگر در عمل بخواهیم به پیشرفت برسیم باید بخش خصوصی تقویت و کارهای تولیدی و اقتصادی کشور به این بخش واگذار شود. اخبار دیدار کارآفرینان و فعالان اقتصادی با رهبری و بازدید ایشان از نمایشگاه پیشرفت در رسانهها منتشر شد که مهمترین بخش این اخبار تأکید رهبری بر حمایت از بخش خصوصی بود.
مهمترین چالش بخش خصوصی
مهمترین چالش بخش خصوصی گذر از اقتصاد دولتی متکی بر نفت به سمت اقتصاد کارآفرین و اقتصادی دارای فضای رقابتی است. مجید سیاری تأکید میکند: در اینگذار خیلی از سازمانها و نهادها هستند که دوست ندارند موقعیتهای اقتصادی و قدرت را از دست بدهند. اقتصاد برای گذر از این مرحله نیازمند جراحی است، همچنین نیاز مبرم به حمایت دولت، شخص رئیسجمهور، سران قوا و پشتیبانی رهبری دارد.
اگر این اتفاق بیفتد شاهد خواهیم بود که کارآفرینانی که به مملکت و مردم خود عرق دارند وارد میدان شده و اقتصاد را بهدست میگیرند. در این شرایط ما صاحب برندهای بینالمللی خواهیم شد و در پی آن شاهد ارزآوری، شکوفایی و رونق در اقتصاد کشور خواهیم بود. این شرایط و این افراد میتوانند نویدبخش آیندهای روشن برای جوانانی باشند که در حال حاضر آیندهشان پر از ابهام، پیچیدگی و ناپایداری است.